Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 20

Niujorke prasidėjo Baltijos šalių kino festivalis

Niujorke prasidėjo pirmasis Baltijos šalių kino festivalis. Šalia naujausių filmų Jungtinių Amerikos Valstijų žiūrovai išvys ir kino klasiką. Beje, ši jau pirmą dieną sulaukė ypatingo populiarumo.
Vaiva Mainelytė
Vaiva Mainelytė

Skandinavijos kultūros namai Niujorko centre keturioms dienoms priglaudė Baltijos šalių kino kūrėjus. JAV žiūrovai išvys 18 Lietuvos, Latvijos ir Estijos filmų. Festivalio idėjos autorius – Latvijos garbės konsulas Niujorke, pakvietė lietuvius ir estus prisijungti prie iniciatyvos.

„Galvojome, kaip filmus suverti į grandinę, norėjosi, kad programa turėtų prasmę. Parinkome, mūsų akimis, gero šiuolaikinio kino, šiek tiek – klasikos. Manau, kad tai bus puikios dienos tiek Niujorko gyventojams, tiek Baltijos šalių bendruomenei“, – sakė Latvijos garbės konsulas Niujorke Daris Delins.

Festivalio programoje – trumpametražiai ir ilgametražiai vaidybiniai filmai, dokumentika, animacija ir retai už Europos ribų matoma, įsimintiniausia Baltijos šalių klasika.

Žiūrovai išvys Arūno Žebriūno filmą „Velnio nuotaka“, Linos Lužytės „Amžinai kartu“, Gedimino Šiaulio animacinį filmą „Kaukai“, Klaudijos Matvejevaitės „Paskutinė diena“ ir kitus.

Kino ekspertas amerikietis Donaldas Dewey`us sakė, kad Baltijos kino kūrėjai išsiskiria pasirinktu spalviniu vaizdo sprendimu, taip pat įdomūs, netradiciniai personažai. Ir išskiria Arūno Matelio dokumentinį filmą „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“. Tokių žmonių, pasak kino kritiko, kurie turėjo šansą, bet jo neišnaudojo – pilna planeta.

„Mano pirmas pasirinkimas – latvių filmas „Mama, aš tave myliu“ padarė nepaprastai didelį įspūdį. Kitas – kino klasika, lietuviškas miuziklas „Velnio nuotaka“, sukurtas, kai buvote okupuoti. Man jis patiko net labiau nei tuo metu visą Europą pavergęs „Jėzus Kristus – superžvaigždė“, – kalbėjo D.Dewey`us

Programai trys Batijos šalys buvo pasiūliusios 125 filmus, atrinkti 18.

Baltijos šalių kino festivaliui Niujorke rengtasi dvejus metus. Jo organizatoriai tikisi, kad festivalis taps tradicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius