Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 14

„Pasakoje“ – Marato ir kitų jaunųjų kūrėjų filmų premjera

Trys jauni režisieriai, trys nauji lietuviški trumpametražiai filmai nuo gruodžio 18 d. Vilniuje, kino teatre „Pasaka“, pasakos apie meilę, viltį, netikėtus atradimus ir – retkarčiais – nusivylimus. „Jauno kino pasakojimų“ programoje bus pristatyti pirmieji jaunų lietuvių režisierių Dovilės Šarutytės, Tomo Smulkio ir armėno Marato Sargsyano kino filmai.
Maratas Sargsyanas
Maratas Sargsyanas / „Scanpix“ nuotr.

„Šviežius nekomercinius jaunųjų režisierių kūrinius žiūrovui pristatome kino teatre, kuris rodo nepriklausomą, maištingą kiną. Tokie yra ir mūsų jaunieji kūrėjai – ieškantys savo kelio, maištaujantys, paprastai ir jautriai pasakojantys apie pasimetusį žmogų ir jo netikėtus atradimus, ieškant išėjimo iš gyvenimo akligatvių“, – pasakojo programos kuratorė Jurga Gluskinienė.

Dovilė Šarutytė, Tomas Smulkis ir Maratas Sargsyanas – jauni režisieriai, kurių pirmieji filmai jau pelnė festivalių lankytojų palankumą bei apdovanojimų. Pirmuosiuose filmuose jie vis dar ieško savo kūrybinio kelio, pasakojančio gyvenimo tiesą ir tyrinėjančio žmonių jausmus. Kiekvieno pasakojimo centre – pasimetęs ar savo gyvenimą pametęs žmogus, kuris iš uždaro rato gali ištrūkti tik pažvelgęs į save iš šalies ar įveikęs vidinius demonus.

Dovilės Šarutytės filmo „Aš tave žinau“ centre – paauglės išgyvenimai, meilė ir nusivylimas ja, padedantys praregėti bei atsakyti į svarbius klausimus šiame gyvenimo etape. Pagrindinį vaidmenį filme atlieka penkiolikmetė Julija Steponaitytė. Pasak D.Šarutytės, filmas prisiliečia prie jaunimo problemų – tai ir karšti nesumeluoti jausmai, ir aštrios reakcijos, ir nenugludinti kampai.

Tuo tarpu Tomas Smulkio filmo „Pietys“ centre – jaunas trisdešimt penkerių metų vyras, prekiaujantis pelėkautais. Pasiklydęs gyvenimo vidutinybėje, jis netyčia atsiduria keistame miestelyje, kur gyvenimas yra sustojęs vietoje ir kur jis susiduria su pačiu savimi. Ši galimybė pažiūrėti į save iš šalies pažadina gyvenimo troškimą ir pakeičia vyrą. Režisierius T.Smulkys pasakoja, kad filmavimui tinkamo miestelio buvo ieškoma net kelis mėnesius, kol pagaliau kūrybinė grupė atrado Baltąją Vokę – miestelį, kuris, regis, įstrigęs laike.

Lietuvoje gyvenantis armėnas Maratas Sargsyanas filme „Lernavan“ pasakoja apie tėvynės, kurios, tokios, kokią kadaise pažinojai, jau nebėra, paieškas. Šio filmo centre – tėvas su sūnumi, ieškantys tėvo gimtinės „Lernavan“.

„Tokios vietos nėra“ – skamba negailestingas atsakymas, tačiau autobusas, kuriuo keliauja tik jie, nuveža į keistą vietą, kur nėra nei namų, nei žmonių, nei gamtos, nei žemės... stovi tik balti – kaip baltas, dar neprirašytas lapas – kalnai. Filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka aktorius Vytautas Šapranauskas, buvo pripažintas geriausiu „Vilniaus kino šortų“ vaidybiniu filmu 2009 metais.

„Šie filmai pasakoja apie ieškojimus ir bandymą ištrūkti iš savotiško užburto rato gyvenime. Tai paprasti pasakojimai apie paprastus žmones bei jų jausmus. Tai kinas, kalbantis apie tai, kas svarbu kiekvienam“, – apibendrina kuratorė J.Gluskinienė.

Kino teatre „Pasaka“, Vilniuje, Šv. Ignoto 4, „Jauno kino pasakojimai“ bus rodomi nuo gruodžio 18 iki sausio 8 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius