Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 12 06

Pasaulio kino kritikai apie naują S.Loznicos filmą: „Nebūtina būti lietuviu, kad įvertintum šį filmą“

Prieš keletą savaičių Tarptautiniame kino festivalyje IDFA pristatytas ir pagrindinius prizus pelnęs naujausias režisieriaus Sergejaus Loznicos filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ toliau skamba pasaulyje, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kadras iš filmo „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“
Kadras iš filmo „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ / Asmeninio archyvo nuotr.

Didžiausiuose kino žurnaluose, kaip britų „Screen Daily“, amerikiečių „Variety“ ir pirmąjame Europos portale, dedikuotam kino naujienoms – „Cineuropa“ iš karto po premjeros pasirodė recenzijos apie žinomo režisieriaus filmą.

Anot „Variety“ žinomo kino kritiko Guy Lodge, „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ – epas, kuriame kronikos pagalba atsiskleidžia Sovietų Sąjungos griūtis.

„Net, jei galvojate, kad kažką žinote apie šiandieninę Lietuvos istoriją, po šio filmo išeisite išmintingesni, – rašo R. Lodge. – Tai detali, bet nepaprastai įtraukianti dokumentinė studija apie sunkiai laimėtą Baltijos šalies kovą už nepriklausomybę, apimanti 1988-1991 metus.“

Kaip pažymi R.Lodge, taip tirti istorinius įvykius, suvaldyti galingus archyvus gali tik S.Loznica – režisierius, kuris savo talentą ne kartą įrodė ir ankstesniuose savo filmuose, iš neapdorotos archyvinės medžiagos suverpdamas kino meno kūrinį.

„Būtent tai – gebėjimas išlaikyti balansą, kas nėra paprasta, tarp monumentalaus istorinio pasakojimo svorio ir įtraukiančio naratyvo, režisieriaus S.Loznicos filmui pelnė pagrindinį prizą šių metų IDFA festivalyje“, – rašoma „Variety“.

Anot „Cineuropa“ kino apžvalgininkės Martos Balagos, šiuo metu faktas, kad S.Loznica negali festivaliuose, kuriuose dalyvauja, nieko nelaimėti dar kartą buvo įrodytas IDFA.

„Pripažintas geriausiu tarptautinio konkurso filmu „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ buvo apdovanotas ir už geriausią montažą. Specialų prizą už kūrybiškai panaudotą archyvinę medžiagą pelnė ir kitas režisieriaus S.Loznicos filmas „Babi Yar. Context“. Tai, kad Loznicai pavyko pastatyti šiuos du filmus per vienerius metus, jau pakankamai įspūdinga ir taip pat nesuvokiama – juk abu filmai tokie išsamūs. Todėl nenuostabu, kad festivalių žiuri, vertinančiai šio režisieriaus darbus, kas kartą linksta kojos“, – rašo M.Balaga.

Kino kritikas Jonathan Romney savo straipsnyje žurnale „Screen Daily“ teigia, kad nebūtina būti lietuviu, kad įvertintum šį filmą: „Tačiau ypatingą, šio plataus ir detalaus dokumentinio pasakojimo malonumą patirs žiūrovai, ypač besidomintys lietuvių tautos pasitraukimu iš Sovietų Sąjungos ar audringai pasibaigusiomis paskutinėmis Sovietų Sąjungos gyvavimo dienomis.“

Šiuo metu filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ jau yra pakviestas tęsti kelionę po tarptautinius festivalius ir pasaulio kino teatrus. Filmas bus rodomas net keturiuose žemynuose, šešiolikoje pasaulio šalių: Japonijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje, Australijoje, Izraelyje, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Kroatijoje, Rumunijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Olandijoje, Serbijoje ir Šveicarijoje.

Filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ Lietuvos kino teatrų žiūrovams bus pristatytas sausio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius