Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 10 21

Paskelbti „Nepatogaus kino“ nugalėtojai, festivalis tęsiasi toliau

Ketvirtadienio vakarą „Nepatogaus kino“ apdovanojimų ceremonijoje buvo paskelbti 15–ojo festivalio filmai – nugalėtojai.
Filmų festivalio „Nepatogus kinas“ atidarymo akimirka
Filmų festivalio „Nepatogus kinas“ atidarymo akimirka / Katažynos Polubinskos nuotr.

Geriausiais ir žiūroviškiausiais pripažintus filmus ir visą beveik 50–ies rinktinės pasaulio dokumentikos programą Lietuvos žiūrovai iki spalio 31 d. dar gali išvysti virtualioje kino salėje www.nepatoguskinas.lt.

Konkursinės programos žiuri nariai geriausiu išrinko režisierės Éléonore Weber filmą „Nakties daugiau nebus“, „Jaunimo balso“ žiuri savo favoritu išrinko Aliaksei Paluyano kūrinį „Drąsa“, o žiūrovų prizas atiteko Madso Brüggerio filmui „Šnipas Šiaurės Korėjoje“.

Pagrindinį prizą pelnęs prancūzų režisierės filmas „Nakties daugiau nebus“ sumontuotas iš karo sraigtasparnių filmuotos medžiagos karo zonose Afganistane, Sirijoje ir Irake.

„Šis filmas stiprus ne dėl artumo veikėjams, bet atvirkščiai – dėl atstumo, viskas rodoma tarsi realaus gyvenimo video žaidime. Nors žmonių siluetai išblukinti, o balsai – anonimiški, mes jaučiame jiems tikrą, nuoširdžią empatiją. Prieš mūsų akis žmonės praranda prigimtinę žmogaus teisę į gyvenimą, o tai sprendžia nematoma, anonimiška akis. Jokia filme naudota medžiaga nebuvo filmuota specialiai šiam kūriniui. Skaitmeniniai juodai balti judantys kadrai sukuria meistrišką vaizdo esė, kuri persvarsto visa matančios akies galią“, – pranešime spaudai cituojami geriausiu šį filmą išrinkę žiuri nariai.

Specialaus paminėjimo prizas šiemet atiteko net dviems „Nepatogaus kino“ festivalyje rodomiems filmams.

Konkursinės programos žiuri nariai išskyrė režisierės Samaher Alqadi filmą „Kaip aš noriu“, iš pirmų lūpų pasakojantį apie moterų drąsą kovojant už pilietines ir socialines teises. Egipte pasipylus prievartai prieš moteris, režisierė paėmė į rankas kino kamerą – ginklą, kuriuo gynėsi nuo moralės nepaisančių priekabiautojų ir įamžino moterų egiptiečių kovą prieš patriarchalinę santvarką, sankcionuojančią šiuos nusikaltimus.

Dar vieną specialaus paminėjimo prizą konkursinės programos žiuri paskyrė režisierių Adriano Pirvu ir Helenos Maksyom kūriniui „Nebus viskas gerai“, pasakojančiam apie Černobylio branduolinės katastrofos padarinius po jos gimusioms kartoms.

„Šiame filme liūdnai pagarsėjusi katastrofa atskleidžiama per asmeninę išgyvenusiųjų traumą, kūrėjų papasakotą nuoširdžiai ir atvirai. Filmo kūrimas tapo būdu išgyti, sustiprėti ir prisitaikyti“, – įteikdami apdovanojimą sakė žiuri nariai.

Kaip rašoma pranešime spaudai, konkursinės programos filmus šiemet vertino Ukrainos režisierius, Europos Parlamento Sacharovo premijos ir daugybės kitų žmogaus teisių apdovanojimų laureatas Olehas Sencovas, viena ryškiausių dokumentinių filmų kūrėjų iš Sakartvelo Salomé Jashi, „B2B Doc – Baltic to Black Sea Documentary Network“ vykdomasis direktorius bei vienas iš įkūrėjų Alexas Shiriaieff ir Vilniaus dokumentinių filmų festivalio organizatorė Sonata Žalneravičiūtė.

Festivalio „Nepatogus kinas“ žiūrovai taip pat išsirinko savo filmą – favoritą. Jų balsavimas nulėmė, kad žiūroviškiausiu 15–ojo festivalio filmu tapo dokumentikos provokatoriaus Madso Brüggerio „Šnipas Šiaurės Korėjoje“. Įtempta Holivudo trileriui prilygstanti dokumentika fiksuoja tai, ko neregėjo jokia kamera – aukščiausių Šiaurės Korėjos pareigūnų prisipažinimus, kas vyksta už geležinės uždangos.

„Nepatogus kinas“ kasmet klausia jaunimo, kurie festivalio filmai yra svarbiausi ir aktualiausi jaunajai kartai, tad tradiciškai savo žodį apdovanojimuose tarė „Jaunimo balso“ žiuri. Pagrindinį prizą jie šiemet paskyrė režisieriaus Aliaksei Paluyano filmui „Drąsa“, kuris iš labai arti stebi porinkiminių Baltarusijos protestų įkarštį. „Drąsa“ mums leidžia įvertinti privilegiją kurti ir reikšti mintis, nes visai netoli tokia laisvė kelia pavojų gyvybei. Filmas pakvietė mus reaguoti į problemas dabar, o nepalikti jų ateities kartoms. Tai ir yra esminė priežastis, kodėl šis filmas nusipelnė laimėti. Jis įpareigoja“, – apdovanojimų metu kalbėjo „Jaunimo balso“ žiuri.

Specialaus paminėjimo prizą jaunimo žiuri paskyrė režisierės Robin Petré filmui „Iš jūros gelmių“. „Šis filmas meistriškai įamžino dabartinį žmogaus ir gyvūno santykį, išryškindamas, kaip gyvūnai kenčia ir tuo pačiu yra visiškai priklausomi nuo žmogaus. „Iš jūros gelmių“ skatina įsivertinti mūsų vietą ekosistemoje ir atrasti būdų, kaip bendrauti su gyvūnija, kai yra nebeįmanoma grįžti į laikus be klimato krizės“, – sakė komisijos nariai. „Jaunimo balso“ filmus šiemet vertino Gabija Bubnytė, Barbora Jamantaitė, Rokas Steponavičius, Austė Urbanavičiūtė, Marija Vasiliauskaitė ir Kristijonas Zapalskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius