-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 01 27

Penki nauji dokumentiniai filmai apie roko muziką

Mėgstantys roko muziką sutiks, kad praėję metai rinkoje buvo dosnūs. Pilnus albumus išleido dešimtmečiais grojantys atlikėjai, tokie kaip PJ Harvey, Iggy Popas ir Nickas Cave'as. Taip pat kino ekranus pasiekė ir keletas puikių dokumentinių filmų apie muzikos pasaulį. Apžvelgiame penkis iš jų, kuriuos siūlome pažiūrėti.
Kadras iš filmo „The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years“
Kadras iš filmo „The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years“

1. The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years

Nepriklausomai nuo pomėgių ir mėgstamų stilių, „The Beatles“ žino visi. Paulas McCartney, Johnas Lennonas, George‘as Harrisonas ir Ringo Starras buvo kultinis ketvertas, septintojo dešimtmečio pradžioje sutraukęs dar nematytas minias gerbėjų.

„The Beatles“ veiklą ir kūrybą galima suskirstyti į du etapus: kai grupė aktyviai koncertavo ir kai tapo studijine grupe, surengusia vos vieną improvizuotą koncertą Londone ant stogo. Įdomiausia, kad tai buvo sąmoningas grupės pasirinkimas, kai sunkiai įsivaizduojama gerbėjų gausa pradėjo slėgti ir kliudyti kūrybai. Nors gerbėjų nusivylimas tuo metu buvo didžiulis, geriausius albumus grupė įrašė būtent po šio sprendimo.

Šis filmas pasakoja būtent apie pirmąjį, koncertinį grupės „The Beatles“ etapą. Tai laikai, kai McCartney užtekdavo pakratyti galvą, kad visos auditorijoje esančios merginos pradėtų spiegti, ir kai „The Beatles“ tapo pirmąja grupe pasaulyje, surengusia stadionų turą vien tam, kad galėtų sutalpinti visus norinčius klausytojus.

VIDEO: THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK – THE TOURING YEARS. Official UK Trailer

2. Supersonic

Kai kalbame apie 90-uosius ir to laikmečio muziką, negalime nepaminėti „Oasis“. Ši grupė neabejotinai yra didžiausias įvykis britų muzikos istorijoje nuo „The Beatles“ laikų. Filmas „Supersonic“ būtent tam ir skirtas – parodyti, kokio dydžio fenomenas buvo ši grupė ir kas yra tie žmonės, kūrę jos muziką.

Filmo centre yra broliai Gallagheriai: vienas geriausių visų laikų dainų kūrėjų Noelis, ir Liamas – grupės balsas ir charakteris. Nuolatiniai brolių nesutarimai lydėjo grupę nuo pat pradžių ir nemažai prisidėjo prie „Oasis“ išpopuliarėjimo. Vis dėlto galiausiai būtent nesutarimai šią grupę ir išskyrė.

Reiktų paminėti, kad „Supersonic“ nerodo visos „Oasis“ istorijos. Filmas pasakoja apie Gallagherių vaikystę, grupės susikūrimą ir produktyviausius metus: albumų „Definitely Maybe“, „(What‘s the Story) Morning Glory“, „The Masterplan“ išleidimą, pasirodymą Knebworthe, kurį stebėjo 250 000 lankytojų ir t.t.

VIDEO: SUPERSONIC | OFFICIAL OASIS DOCUMENTARY FILM TRAILER [HD]

3. Gimme Danger

Galima ginčytis, kas buvo įtakingiausi punk roko pionieriai – į šį titulą pagrįstai pretenduoja tiek „Ramones“, tiek „The Sex Pistols“, tiek kelios kitos. Tačiau viena grupė kurtino minias dar gerokai prieš atsiritant punko bangai. Ši grupė vadinosi „The Stooges“.

Iggy Popas – „The Stooges“ vokalistas, sėkmingai tebetęsiantis solinę karjerą – yra puikus pašnekovas, pasakojantis grupės istoriją su deramu atsainumu ir humoru. O kaip dar perteikti laikotarpį, kurio pagrindas buvo narkotikai, nuolatinė rizika gyvybei ir absoliutus normų nepaisymas?

Filmą režisavo Jimas Jarmuschas, bet tai nėra tipinis jo filmas. Šia juosta režisierius parodo, ką gali tikra, neapdirbta rokenrolo jėga. Filmas atspindi agresiją, pasišventimą absurdui ir paties Iggy Popo beprotiškumą pasirodymų metu.

VIDEO: Gimme Danger (Iggy Pop Documentary, Directed by Jim Jarmusch) - Trailer

4. Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words

Frankas Zappa buvo vienas unikaliausių fenomenų muzikos istorijoje. Priežastis, kodėl jo kūryba niekad nebuvo iš tiesų populiari, yra ta, kad jam kur kas labiau rūpėjo laužyti nusistovėjusias normas nei kurti hitus. Beje, provokuoti jis mėgo ne tik savo kūryba, bet ir pasisakymais apie politiką, muzikos leidybą bei socialines normas.

Nors geriausiai jo muzika atpažįstama iš daug kartų sudėtį pakeitusios grupės „Mothers of Invention“ kūrybos, Zappa buvo ir puikus muzikos teoretikas, ir modernios muzikos orkestrui kūrėjas.

Šis filmas yra pirmoji pilnametražė dokumentika apie Zappą. Ji sukonstruota beveik vien iš pasirodymų ištraukų, repeticijų ir televizijos interviu, kuriuose apie savo kūrybą kalba pats muzikantas. Režisierius nesiima vertinti muzikanto asmens ir kūrybos nei amžininkų, nei muzikos istorikų lūpomis. Vis dėlto, bent kol kas tai yra labiausiai išbaigtas šio muzikos revoliucionieriaus portretas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Frankas Zappa: „Daugiau žmonių pažįsta mane iš televizijos, nei yra girdėję mano muziką“​

Filmą „Pasprink savo klausimu – Frankas Zappa pasakoja apie save“ galite legaliai pažiūrėti internetinėje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: Filmo „Pasprink savo klausimu – Frankas Zappa pasakoja apie save“ anonsas

5. One More Time with Feeling

Teoriškai šis filmas turėjo užfiksuoti naujausio Nicko Cave‘o albumo „Skelleton Tree“ įrašymo procesą. Tačiau tai – tik paviršius. Ką šis filmas parodo iš tiesų, yra kūryba po atlikėją sukrėtusios tragedijos. 2015-aisiais žuvo Cave‘o paauglys sūnus, ir filme aiškiai matoma, kaip šis įvykis paveikė tiek muzikantą, tiek jo kūrinius.

Šiame filme pamatysite ir išgirsite visiškai kitokį Cave‘ą. Tai jau nebėra ir galbūt niekada nebebus tas žmogus, kuris, atrodytų, lengvu judesiu iš siaubo gali sukurti romantiką ir meilę. Tiek naujojo albumo, tiek filmo pagrindinės temos yra sielvartas, bandymas susitaikyti ir egzistencinė neviltis.

„One More Time with Feeling“ nėra dokumentika tradicine prasme – jis nepateikia nei faktų, nei priešistorės, nei reziumė apie muzikantą ir ankstesnę jo veiklą. Vis dėlto režisierius Andrew Dominikas atliko nepriekaištingą darbą, išgrynindamas, nors ir labai slogią, tačiau autentišką Cave‘o patirtį.

VIDEO: „Dar kartą, su jausmu“ (One More Time With Feeling, 2016)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius