Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 09

Populiariausia juosta pasakoja apie geresnį pasaulį

Europos šalių kino forumo ,,Scanorama” žiūrimiausiu filmu tapo naujausia danų režisierės Susanne Bier juosta ,,Geresniame pasaulyje”. Šis filmas, kino sales pasiekęs paskutiniosiomis festivalio dienomis, nukonkuravo daugiau nei šimtą įvairaus turinio, formato ir stiliaus filmų, įtrauktų į festivalio programą.
Kadras iš filmo ,,Geresniame pasaulyje”
Kadras iš filmo ,,Geresniame pasaulyje” / Kadras iš filmo

Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo ,,Scanorama“ direktorė, sako, kad tokią juostos „Geresniame pasaulyje“ sėkmę buvo galima prognozuoti: „Puikiai papasakota dramatiška, visiems aktuali istorija, nuostabus aktorių Mikaelio Persbrandto ir Trinės Dyrholm duetas. Filmo režisierė Susanne Bier yra viena ryškiausių Europos kino režisierių, tad nenuostabu, kad naujausia jos juosta tapo žiūrimiausia ir Lietuvoje. Matėme, kaip žiūrovai žiūrėjo šį filmą; matėme ašarų, girdėjome aplodismentų ir diskusijų po seansų – abejingų nebuvo. „Geresnio pasaulio“ istorija artima kiekvienam iš mūsų, juk visi mes ieškome geresnio pasaulio“, –  teigia festivalio vadovė.

Europos šalių kino forumo „Scanorama“ metu S.Bier filmas „Geresniame pasaulyje“ buvo parodytas vos kelis kartus, bilietai buvo išpirkti akimirksniu, tad didelė dalis žiūrovų neturėjo galimybės pamatyti šio filmo. Dėl šios priežasties nuspręsta filmo kelionę Lietuvoje pratęsti. S.Bier filmas „Geresniame pasaulyje“ jau nuo gruodžio 17 dienos bus rodomas kino centre ,,Forum Cinemas Vingis”. Vėliau juosta keliaus į Kauną bei Klaipėdą.

Filmas „Geresniame pasaulyje“ pasakoja dviejų šeimų istorijas. Mokykloje užgauliojami ir dėl vietos po saule kovojantys vaikai, besiskiriantys tėvai, kovą su vėžiu pralaimėjusi mama ir vieni likę tėtis su sūnumi – tokia „Geresnio pasaulio“ herojų realybė. Nepaisydami visų užklumpančių išgyvenimų, jie tiki, kad geresnis pasaulis – tai tas, kuriame yra meilė. Tai jaudinama istorija apie nykstančius idealus ir asmeninį pasirinkimą tarp keršto ir taikos. Tai pasakojimas apie sužydinčią pavojingą draugystę, į nugarą kvėpuojančią vienatvę, skausmą ir meilę. Įdomu, kad filmo veiksmas nukelia žiūrovus ir į triukšmingą Londoną, ir į ramią Daniją, ir net į kariaujančią Afriką, kur žmonės, nepaisydami skirtingo gyvenimo, ieško vieno vienintelio – geresnio pasaulio.

Filmo režisierė S.Bier taip pat tiki, kad geresnis pasaulis – tas, kuriame yra meilė, nes tik ji, pasak kino kūrėjos, gali išgelbėti, paguosti, nuraminti bet kurioje pasaulio vietoje. Paklausta, ko siekė savo naujausiu filmu „Geresniame pasaulyje“, Susanne Bier atsako: „Filmu keliu klausimą ir sau, ir žiūrovui, ar ši išsivysčiusi visuomenė yra geresnio pasaulio modelis? Ar tai, ką mes vadiname civilizacija, nėra tik būdas paslėpti neteisybę? Ar mes galime pasipriešinti chaosui, o gal tik vaikščiojame plonu lynu virš jo?“ 

S.Bier yra viena iškiliausių ir garsiausių Danijos kino kūrėjų, pelniusių tarptautinį pripažinimą.  Režisierei „Froidas palieka namus“ (1990 m.) ir „Šeimos reikalai“ (1993 m.) laimėjo daugybę apdovanojimų. Pilnametražis jos daniškas filmas „Vienas ir vienintelis“ (1999 m.) mėgstamas ir kritikų, ir žiūrovų: vien Danijoje filmą pamatė beveik milijonas žmonių. Vėliau režisierė sukūrė dar du sėkmingus filmus: „Dogmos“ principais sukonstruotą dramą „Atvertos širdys“ (2002 m.) ir „Broliai“ (2004 m.). Jie laimėję žiūrovų prizą Sandanso filmų festivalyje bei apdovanojimus aktoriams už geriausius moters bei vyro vaidmenis San Sebastiano festivalyje. Kitas S.Bier filmas „Po vestuvių“ (2006) taip pat ne mažiau sėkmingas: ypač populiarus ir Danijoje, ir Europoje; graibstomas įvairių kino festivalių, nominuotas „Oskarui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius