-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pribloškiantis „Kino pavasario“ atidarymo filmas bus rodomas visoje Lietuvoje

Jau kovo 28 d. visos Lietuvos kino teatruose pradedama rodyti festivalį „Kino pavasaris“ šiemet atidariusi Holokausto drama „Interesų zona“ (The Zone of Interest), rašoma „Kino pavasaris“ pranešime spaudai.
„Interesų zona“
„Interesų zona“ / Organizatorių nuotr.

Festivalio išvakarėse dviem „Oskarais“ apdovanotas Jonathano Glazerio filmas nepalieka abejingų – liaupsių jam negaili ir kritikai, ir bilietus į festivalio programos seansus akimirksniu išperkanti publika.

Kanuose – 6 minutės ovacijų

Filmo veiksmas vyksta 1943-aisiais. Epicentre – Aušvico koncentracijos stovyklos komendanto Rudolfo Hoesso (akt. Christian Friedel) žmona Hedwiga (akt. Sandra Hüller). Ji sau ir penkiems judviejų vaikams kuria svajonių gyvenimą tiesiog stovyklos pašonėje. Žodžiais ir vaizdais nenusakomas smurtas tiek idiliškus namus, tiek žiūrovą pasiekia tik fone nuolat lydinčių vaiduokliškų garsų pavidalu. Režisierius yra sakęs, kad filmuojant jam pavyko sukurti „realybės šou nacio namuose“ atmosferą.

VIDEO: Interesų zona (The Zone of Interest) | KINO PAVASARIS 2024

„Interesų zonos“ kelionė prasidėjo 2023 m. gegužę – tikrais faktais ir rašytojo Martin Amis romanu paremto filmo pasaulinė premjera įvyko 76-ajame Kanų kino festivalyje. Rinktinė publika Jonathano Glazerio kūrinį pagerbė 6 minučių trukmės ovacijomis. Kanuose filmas įvertintas ne tik Didžiuoju prizu, bet ir Tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCI apdovanojimu. Kompozitorė Mica Levi Pietų Prancūzijoje susirinkusių žiuri narių sprendimu apdovanota už garso takelį.

Sandros Hüller sėkmės metai

Koncentracijos stovyklai vadovavusio nacio žmonos vaidmenį „Interesų zonoje“ sukūrusi vokiečių aktorė Sandra Hüller išgyvena karjeros piką. Kanuose įvyko ir filmo „Kryčio anatomija“, kuriame ji atliko pagrindinį vaidmenį, premjera. Pastarasis filmas laimėjo Auksinę palmės šakelę – ir vėliau ne vienuose apdovanojimuose aktorė nominuota už pasirodymus abiejose juostose. Už darbą su Justine Triet ji pelnė antrąjį Europos kino apdovanojimą kaip geriausia aktorė, bet buvo nominuota ir už „Interesų zoną“. Už abu vaidmenis ji nominuota Britų akademijos kino apdovanojimuose (BAFTA).

Organizatorių nuotr./„Interesų zona“
Organizatorių nuotr./„Interesų zona“

Apskritai „Interesų zonos“ sąskaitoje – trys BAFTA apdovanojimai, trys „Auksinių gaublių“ nominacijos, penkios „Oskarų“ nominacijos ir dvi pastarųjų statulėlės – už geriausią tarptautinį filmą ir geriausią garsą (apdovanojimą atsiėmė Tarn Willers ir Johnnie Burn). Pastarojoje ceremonijoje jaudinančią kalbą apie abejingumą šiandien Gazoje vykstančiai tragedijai pasakęs J.Glazeris sukėlė komentarų tarptautinėje žiniasklaidoje laviną.

Jaudinančiai tikra istorija – arčiau žiūrovų

Pradėjęs nuo trumpametražių režisavimo, J.Glazeris vėliau daug dėmesio skyrė muzikiniams bei reklamos klipams. Kine jis debiutavo 2000 m. filmu „Seksualus žvėris“, vėliau sekė „Gimimas“ (2004) ir „Kino pavasaryje“ rodyta, daugelio geriausiu 2014 m. filmu pripažinta juosta „Po oda“. Dar 2019 m. pasklido žinia, kad režisierius kuria iš dalies Martino Amiso romanu „Interesų zona“ (2014 m.), iš dalies – tikra Aušvico koncentracijos stovykloje vykusia tragedija, paremtą filmą.

Organizatorių nuotr./„Interesų zona“
Organizatorių nuotr./„Interesų zona“

Pasakojama, kad J.Glazeris M.Amiso romanu susidomėjo vos perskaitęs jo ištrauką, o galiausiai nusprendė remtis ne rašytojo sukurtais personažais, o iš tiesų egzistavusiais žmonėmis – Hoessų šeimą jis tyrinėjo dvejus metus, taip pat lankėsi Osvencime, kur veikia Aušvico muziejus, ir daug dirbo su šia bei kitomis atminties institucijomis. Visgi režisieriui tai nėra filmas apie jau pasibaigusią praeitį: „Tai filmas apie dabartį, apie mus ir mūsų panašumą į nusikaltėlius, o ne į aukas.“

Organizatorių nuotr./„Interesų zona“
Organizatorių nuotr./„Interesų zona“

Iki šiol parduoti visi bilietai į jau įvykusius „Interesų zonos“ seansus „Kino pavasario“ programoje Vilniuje ir Kaune, šiuo filmu itin domisi ir Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio kino teatrų, kuriuose vyksta festivalis, lankytojai. Nuo kovo 28 d. ši istorinė drama bus rodoma dar plačiau – ją galės pamatyti Alytaus, Marijampolės, Gargždų, Visagino, Anykščių, Ukmergės, Pasvalio ir Tauragės žiūrovai.

JAV studijos A24 pristatomą filmą Baltijos šalyse platina „Kino Pavasaris Distribution“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius