-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 17

Prieš „Scanoramos“ filmo premjerą – Aistės Noreikaitės smegenų bangų muzika

Kaip skamba smegenų bangų garso įrašas? Išgirskite vasario 19 d. Energetikos ir technikos muziejuje, kur Europos šalių kino forumas „Scanorama“ pristatys dokumentinį prancūzų filmą iš tikros operacinės, „De Humani Corporis Fabrica“, rašoma muziejaus pranešime spaudai.
„De Humani Corporis Fabrica“
„De Humani Corporis Fabrica“ / Muziejaus nuotr.

Renginio metu garso menininkė Aistė Noreikaitė leis „išgirsti“ vidines būsenas – naudojant smegenų bangų, EEG, technologiją suskambės žiūrovų smegenų bangos. Sąmoningai keičiant savo būsenas A.Noreikaitė siūlo apžvelgti žmogaus vidinio pasaulio struktūrą ir pasinerti į sutelkties reikalaujančią kelionę.

Seansą pristatys kino kritikas Narius Kairys. Juostoje bebaimių dokumentalistų pora, žvelgdama per petį chirurgams, traumatologams ir kitiems daktarams, atveria žmogaus kūną kinui. Kiti „Scanoramos“ seansai – kinuose nuo vasario 21 d.

Smegenų sonifikacija

Garso dizainerė bei kompozitorė A.Noreikaitė Londone įgijo garso meno ir dizaino specialybę. Menininkė domisi šiuolaikinėmis garso galimybėmis, technologijomis, mokslu, žmogaus pažinimu. Savo kūriniuose ji koncentruojasi į kompleksiškus sąmonės tyrimus, kuriuose abstrakčios figūros ir garsai vaizduotės pagalba tampa naujomis ir jaudinančiomis patirtimis žiūrovams.

Smegenų bangos apima diapazoną nuo 0,5 iki 40 Hz ir daugiau – žemiausios delta ir theta bangos atpažįstamos daugiausiai miego metu, apie 10 Hz – žmogus sąmoningas, bet atsipalaidavęs – tai alfa. Beta bangos – loginio mąstymo, problemų sprendimo, planavimo, o aktyviausią smegenų veiklą ir didžiausią koncentraciją sukelia vis dar mažai ištirtos gamma bangos.

A.Noreikaitės sukurta garso patirtis „Vidiniai pasauliai“ garso ir muzikos pagalba leidžia pasiekti theta bangas, siejamas su pasąmone, išmokti pasinerti į link alpha bangas, panardinančias į meditacinę būseną, grįžti į kasdienį beta bangų sūkurį, o galiausiai atsidurti gamma bangų dažnyje, kuriame geriausiai suvokiame ir patiriame savo protą.

Smegenų bangas išmatuoja elektroencefalografas (EEG). EEG aparato suskaičiuojamus duomenis dar reikia

paversti muzikiniais matais. Tai daroma skirtingomis sonifikacijos technikomis, t. y. efektas kuriamas veikiant garso elementus ir išdėstymą kūrinyje, jų svyravimus, skirtingus dažnius. Alfa, beta, theta ir gamma bangos tuomet klausytojui girdimos per ausines.

Padeda įveikti stresą

„Vidiniai pasauliai“ turi praktinę paskirtį. Pirmiausia, moko, kaip veikia mūsų kūnas, kelia savimonę. Be to, alfa bangos ramina klausytoją, padeda atsipalaiduoti, išmoko įveikti stresą, jį keisti malonia ramybės būsena.

Kitas EEG sonifikacijos panaudojimo būdas – sergantiems epilepsija. Šie žmonės bei tyrėjai, klausydami smegenų garso takelio, galėtų atpažinti tam tikrus požymius, kai artėja epilepsijos priepuolis. Smegenų bangų sonifikacija jiems padėtų pasiruošti ir imtis pagalbos priemonių.

Ką girdi atsipalaidavęs klausytojas? Kad jo smegenys kuria aukštą dažnį. Susikoncentravus garsai pasidaro ritmiškesni ir greitesni. Tuo tarpu aplinkiniai klausosi, kaip smegenų bangos, jų keliamas garsas keičiasi.

A.Noreikaitė savo veiklą pristato renginiuose, galerijose, tarptautinėse konferencijose. Vasario 19 d. menininkė pristatys „Vidinius pasaulius“ prieš ir po filmo premjeros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius