Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 17

Pristatomas suskaitmenintas ir restauruotas režisieriaus Arūno Žebriūno filmas „Gražuolė“

„Skalvijos“ kino centre bus pristatytas pirmasis restauruotas ir suskaitmenintas Lietuvos kino studijoje sukurtas meninis režisieriaus Arūno Žebriūno filmas „Gražuolė“. Filmo kopiją iš Rusijos Federacijos valstybinio kino fondo „Gosfilmofond“ įsigijo ir restauravimo bei skaitmeninimo darbus užsakė Lietuvos kino centras, pranešė centras.
Filmo „Gražuolė“ stop kadras. Inga Mickytė
Filmo „Gražuolė“ stop kadras. Inga Mickytė / Filmo „Gražuolė“ stop kadras

Filmo pristatyme dalyvaus vieną vaidmenų sukūręs pagrindinės aktorės Ingos Mickytės brolis Vaidevutis Mickys, antrasis filmo režisierius Gytis Lukšas, operatorius Algimantas Mockus, dailininkas Algirdas Ničius. „Skalvijos“ kino centre bus surengta fotografijų iš „Gražuolės“ filmavimo aikštelės paroda. Nuotraukas visuomenei pristato Lietuvos centrinis valstybės archyvas ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus.

„Gražuolė“ užima svarbią vietą Lietuvos kino istorijoje ir iki šiol yra vertinama dėl poetinės stilistikos, išskirtinio dramatizmo bei suteiktos galimybės pažvelgti į vaikų pasaulio subtilybes jų pačių akimis. Filmas neretai lyginama su tokia kino klasika kaip Albero Liamorisso kino šedevrai „Baltieji karčiai“ ar „Raudonas balionas“.

„Gražuolė“ neatsiejama nuo išskirtinio pagrindinės herojės šokio. Filmas pasakoja apie mergaitę Ingą (aktorė Inga Mickytė), kuri su kiemo vaikais žaidžia žaidimą, kurio tikslas – girti rato viduryje šokantį kiemo draugą. Vaikų mėgstama Inga dažniausiai sulaukia komplimentų ir yra vadinama gražuole. Viskas pasikeičia, kai į kiemą atsikrausčiusiam berniukui, už šiurkštumą pramintą „Nebyliu“, nepatinka Ingos strazdanos ir jis ją pavadina bjauria. Pikti žodžiai užgauna mergaitę ir ji leidžiasi į grožio paieškas.

AVAKA nuotr./„Gražuolė“
AVAKA nuotr./„Gražuolė“

Filmo garso ir vaizdo restauracija atlikta Lenkijoje, skaitmeninimo darbus atliko Lietuvos centrinis valstybės archyvas. Filmui parengti titrai anglų ir prancūzų kalbomis.

Lietuvos kino centras siekia sistemiškai organizuoti Lietuvos kino paveldo grąžinimo darbus bei užtikrinti, kad paveldas būtų ne tik sukauptas, bet ir pristatomas visuomenei. 2014 m. iš „Gos­fil­mo­fond“ buvo įsigytos 9 filmų kopijos, 2015 m. planuojama įsigyti dar 10. Įsigijus filmus ir esant galimybėms, filmai restauruojami ir skaitmeninami. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius