-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 08 15

R.Maskoliūnas: šiuolaikiniai serialai neretai pranoksta kino filmus

Nuo rudens sezono per LRT TELEVIZIJĄ bus rodomi trys aukštos kokybės gerai įvertinti serialai „Jaunasis popiežius“, „Tvin Pyksas“ ir „Vokietija 1983-aisiais“. Kino ekspertas, LRT TV produkcijos įsigyjimo ir adaptacijos skyriaus darbuotojas R.Maskoliūnas atkreipia dėmesį, kad pastaraisiais metais pasaulyje vis daugiau investuojama į TV produkciją ir neretai šiandieniai serialai pranoksta kino filmus.
Rolandas Maskoliūnas
Rolandas Maskoliūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Matyti ir besikeičiantys žiūrovų įpročiai – serialuose laukiama šokiruojančių temų ir vis dažniau renkamasi išmaniuosius įrenginius jiems žiūrėti.

Reikia vis stipresnių dirgiklių

Kino ekspertas R.Maskoliūnas pastebi, kad pastaraisiais metais pasaulyje vis daugiau investuojama į TV produkciją. Jo teigimu, dėl augančių biudžetų daugėja koprodukcijų, transliuotojai ir gamintojai vienijasi, nes konkurencija stiprėja.

„Serialus kuria žymūs kino režisieriai (Martinas Scorsese, Tomas Tykweris), todėl menine ir idėjų prasme jie neretai pranoksta kino filmus, kur dominuoja tęsiniai ir gan schematiški, paaugliams skirti kino komiksai. Naujausi meniniai sprendimai, naujos idėjos dabar pirmiausia išbandomos mažajame ekrane“, – kalba R. Maskoliūnas.

Kino eksperto pasakojimu, per metus įvairių serialų sukuriama daugiau kaip 600. Paklausa – milžiniška. Asortimentas ir temų įvairovė taipogi didžiulė, tačiau galima pastebėti kelias tendencijas.

„Visų pirma, serialai kuriami ne tik tradicinei (linijinei) televizijai. Vis dažniau žmonės žiūri serialus išmaniuosiuose įrenginiuose. Štai kodėl rinkoje atsirado tokie interneto TV transliuotojai, kaip „Netflix“, „Amazon“, „Hulu“, jau ir patys finansuojantys originalių serialų gamybą“, – pastebi R. Maskoliūnas.

Anot jo, kadangi daug serialų kuriama mokamiems palydovinės arba interneto TV kanalams (angl. „Pay TV“ arba „SVoD-Subsciption Video on Demand“ platforma), juose daugėja prievartos ir sekso, nes tai žiūrovams patrauklu. Vienas naujausių pavyzdžių – 2017 metų internetui (t.y. SVoD) skirtas komiškas švedų serialas „Veni Vidi Vici“ apie pradedančio porno filmų režisieriaus vargus.

R. Maskoliūno pasakojimu, suaugusiai auditorijai skiriami tokie serialai kaip „Penny Dreadful“, „Peaky Blinders“, „Taboo“, „Hanibalas“ (Hannibal), „Vaikštantys numirėliai“ (The Walking Dead), „Spartacus“, „Amerikietiška siaubo istorija“ (American Horror Story), „Elitinės prostitutės dienoraštis“ (The Girlfriend Experience), „Romanas“ (The Affair).

VIDEO: „Penny Dreadful“

„Net kostiuminių dramų kūrėjai renkasi kontraversiškas temas. Pavyzdžiui, britų ir JAV seriale „Harlots“ pasakojama dviejų konkuruojančių XVIII a. viešnamių istorija. Gana aišku, kodėl taip yra – norint sudominti viskuo įsisotinusią auditoriją, reikia vis stipresnių dirgiklių, atviresnių scenų“, – mano pašnekovas.

Nuo rudens LRT TELEVIZIJOJE – kultinių režisierių darbai

Kaip sako LRT programų planavimo skyriaus vadovas Tadas Jačiauskas, ieškant naujo serialo, kuris bus rodomas per televiziją, atsižvelgiama į tinklelio pozicijas, tačiau svarbiausia – serialo turinys ir jo kokybė, vertinama ir tai, kokias žmogiškąsias vertybes jis atspindi, turima omenyje, kad serialo funkcija – teikti žiūrovui pramogą, tačiau ne tuščią.

„Vakar baigiau žiūrėti serialą „Jaunasis popiežius“ (The Young Pope). Pamatęs, kaip pirmosiose serijose elgiasi pagrindinis serialo herojus, pagalvojau, kad jis niekšas ir, kad dėl šio serialo gali kilti skandalas, nors iš tiesų tai katalikiškas vertybes puoselėjanti istorija. Nemeluosiu, paskutinėje serijoje apsiverkiau – scenarijus labai stipri „Jaunojo popiežiaus“ dalis, bet reikia pažiūrėti visas 10 serijų, tada „Jaunasis popiežius“ suskamba“, – intriguoja T. Jačiauskas.

R. Maskoliūno pasakojimu, 2016-aisiais Venecijos kino festivalio nekonkursinėje programoje stilingas, originalaus siužeto serialas apie konservatyvų popiežių iš JAV, sukėlusį perversmą Vatikane, buvo parodytas lygia greta kino filmų. Tai pirmas toks atvejis šio festivalio istorijoje.

Kaip teigia, T. Jačiauskas, nemažesnė intriga žiūrovams turėtų tapti ir serialas „Tvin Pyksas“ (Twin Peaks), ypač žinant tai, kad jo kūrėjas – legendinis kino režisierius Davidas Lynchas. Per LRT TELEVIZIJĄ bus galima stebėti naujausias šio serialo serijas. Taip pat planuojama rodyti ir senąsias serijas.

„Kai D. Lyncho paklausė, apie ką yra jo filmas „Malholando kelias“ (Mulholland Drive), jis atsakė: „Nežinau ir aš“, – su šypsena kalba T. Jačiauskas pastebėdamas, kad šis serialas sukelia netikėčiausias žmonių reakcijas.

LRT TELEVIZIJOS žiūrovai trečiadienio vakarais galės stebėti „Šaltojo karo“ laikų serialą „Vokietija 1983-aisiais“ (Deutchland 83). Kaip sako kino ekspertas R. Maskoliūnas, serialas sulaukė tokio didelio pasisekimo užsienio šalyse, kad šiuo metu Vokietijos transliuotojas RTL su kompanija „Amazon“ jau pradėjo kurti tęsinį – „Deutchland 86”. Pastaruoju metu Vokietijoje itin daug investuojama į serialus, kuriuose atkuriamos įvairių laikotarpių istorijos.

„Naujausias ir ambicingiausias projektas – T. Tykwerio režisuojamas „Babylon Berlin“ – detektyvinis 16 dalių (kol kas) trileris apie XX a. trečiojo dešimtmečio Vokietiją, kurio vieno epizodo biudžetas viršija 2,5 mln. eurų. Tai gan drastiškas, prievartos ir erotikos kupinas serialas, kuriame vaidina ir lietuvių aktorė Severija Janušauskaitė“, – kalba R. Maskoliūnas.

Interneto ir televizijos lenktynės

Kaip pastebi LRT TV programų direkcijos tyrimų analitikas Aldaras Stonys, serialai – staigiu žingsniu keliasi į skaitmenines technologijas. Žiūrovai tapo nekantrūs, turėdami galimybę serialą pažiūrėti iš karto, jam atsiradus internete, ja pasinaudoja.

„Tačiau, lyginant su internetine erdve, televizija turi skirtumą ir privalumą – atlieka paslaugą ir pasiūlo užsienietiško serialo adaptaciją, vertimą. Manau, kad kuo toliau, tuo labiau televizijos būtent adaptavimui skirs vis didesnį dėmesį. Vokiečiai apskritai dubliuoja [pateikia kiekvieno aktoriaus balso vertimą]. Internetas, mano supratimu, tokių galimybių dar neturi“, – sako A. Stonys.

LRT tyrimų analitiko nuomone, interneto galimybės pasiekti turinį tebėra ribotos, pašnekovas tikisi, kad ateityje ir nelegalaus transliavimo klausimas turėtų būti išspręstas. Visgi, anot jo, televizijos žiūrimumas nuo to kenčia. Jei prieš keletą metų pavėluotas žiūrėjimas, t.y., kai žiūrovas turi galimybę įsirašyti televizijos laidas ir pasižiūrėti vėliau, nebuvo matuojamas, tai dabar pastebima, kad tokiu būdu žiūrėti televiziją tampa vis populiariau.

„Lygiai taip pat vyksta ir su internetu. Manau, kad tai dar nėra toks masinis reiškinys, kuris darytų labai stiprią įtaką, bet visgi ją daro ir televizijos tai tikrai jaučia“, – kalba A. Stonys.

Vis dėlto, LRT tyrimų analitiko skaičiavimu, naujame sezone pasirodysiantys serialai turėtų pritraukti nemažą dalį žiūrovų.

„Stiprų žingsnį link aukšto lygio serialų žengėme šią vasarą. Lietuvos žiūrovams pasiūlėme žiūrėti netradicinius serialus kaip, pavyzdžiui, „Svetimšalė“ (Outlander). Rudenį taip pat pateiksime pasaulines naujienas. Tikiuosi, kad serialai pritrauks 6–7 procentus auditorijos dalies, tai būtų labai neblogai. Žvelgiame optimistiškai ir tikimės, kad vieną seriją vidutiniškai turėtų žiūrėti apie 25 tūkst. žiūrovų“, – sako A. Stonys.

Nuo rudens pirmadienio ir antradienio vakarais, rubrikoje „Modernus serialas“ LRT TELEVIZIJOS žiūrovai išvys serialus „Jaunasis popiežius“ ir „Tvin Pykso miestelis“ bei kitas naujienas. Naujame sezone bus parodytos ir trys naujos BBC serialo „Šerlokas“ (Sherlock) dalys.

R. Maskoliūnas rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į visiškai naują, šešių dalių vokišką miniserialą „The Same Sky”, kuris planuojamas rodyti spalio mėnesį ketvirtadieniais per LRT TELEVIZIJĄ. Tai istorija apie vadinamuosius „Šnipus Romeo” – Rytų Vokietijos agentus, aštuntajame dešimtmetyje viliodavusius moteris ir merginas, dirbusias Vakarų žvalgybos institucijose. Ir pagaliau – intriguojanti naujiena iš Didžiosios Britanijos – 2016 ir 2017 m. sukurtas keturių dalių detektyvinis serialas apie komisarą Megrė – Maigret“. Jį suvaidino žymus komikas Rowanas Atkinsonas.

„Naujienas iš už Atlanto mūsų televizijoje atstovaus fantastinis nuotykių serialas „12 beždžionių” (12 Monkeys), fentezi drama „Smaragdo miestas”, sukurta knygos „Smaragdo šalies burtininkas” (Emerald City) motyvais, serialas apie CŽV ir rusų šnipų kovas „Allegiance” ir t.t. Tad nuo rudens laiką pravartu planuoti taip, kad gyvenimas netrukdytų žiūrėti serialų”, – su šypsena kalba R. Maskoliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius