Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 12

Režisierius Jonas Vaitkus: žiūrėti į save ir grožėtis – ne man

„Žiūrėti į save ir grožėtis – tokie dalykai manęs netraukia“, – sako režisierius Jonas Vaitkus. Tačiau jau šiandien vienas savičiausių Lietuvos teatro kūrėjų galės pamatyti save iš šalies dideliame ekrane – Europos šalių kino forume „Scanorama“ įvyks Jokūbo Viliaus Tūro dokumentinio filmo „Apie Joną“ premjera.
Kadras iš filmo „Apie Joną“
Kadras iš filmo „Apie Joną“

Paklaustas, ar ryšis likti kino salėje žiūrėti filmo apie save, J.Vaitkus juokauja: „Priklausys nuo nuotaikos“.

Pusę metų planuotas ir keturis mėnesius montuotas filmas iš arti rodo teatro grando kasdienybę. Nuo alinančio darbo su aktoriais repetuojant Williamo Shakespeare’o „Karalių Lyrą“, minčių apie vadovavimą Rusų dramos teatrui iki santykių su artimiausiu žmogumi – žmona Elvyra.

Norėdamas atskleisti menininko portretą, režisierius J.V.Tūras su teatralu turėjo praleisti daugybę valandų ne tik jo darbo vietoje, bet ir namuose – asmeninėje, intymioje erdvėje. Tačiau J.Vaitkus neprieštaravo įsileisti kameros net į savo miegamajį.

„Scanorama“ nuotr./Kadras iš filmo „Apie Joną“
„Scanorama“ nuotr./Kadras iš filmo „Apie Joną“

„Rytais Jokūbas, matyt, norėjo užfiksuoti mano knarkimą“, – juokiasi teatro režisierius ir čia pat priduria: „Žinote, jei mane filmuoja, aš turiu paklusti. Jokūbas buvo režisierius, o aš buvau žmogumi, kuris gyveno savo gyvenimą. Be to, neturėjau ko slėpti – yra kaip yra. Tu turi būti savimi, nors ir jauti, kad kažkas yra šalia tavęs ir filmuoja“.

Pasak jo, sunkiausia buvo tuomet, kada dėl netinkamos šviesos, netinkamo kampo ar techninių trukdžių reikėdavo perfilmuoti sceną: „Šios scenos man nepatikdavo, nes atsirasdavo savotiško dirbtinumo, kurio labai nemėgstu“.

Kadras iš filmo „Apie Joną“
Kadras iš filmo „Apie Joną“

Norėjo asmeniškesnio portreto

Pats J.V.Tūras prisipažįsta, kad jo dokumentinio filmo herojus – J.Vaitkus – nėra saldainiukas. Tai asmenybė aštriais kampais, atrodo daug kam neparankus, tačiau dėl to tik dar įdomesnis.

„J.Vaitkus yra prieštaringas, išskirtinis, kitoks. Bet jaučiau, kad daugelis darbų apie jį ir jo kūrybą – knygų ir monografijų – yra nepakankami. Trūko stambesnių planų, asmeniškumo, kamerinio prisilietimo prie šios asmenybės. Tą savo filme ir norėjau padaryti – priartėti prie šio talentingo žmogaus“, – sako režisierius.

Derybos dėl filmavimo su J.Vaitkumi užtruko beveik pusę metų. Jis ilgai svarstė, kokiomis aplinkybėmis jam būtų geriausia įsiamžinti filme. Galiausiai režisierius pradėjo su aktoriais repetuoti „Karalių Lyrą“ ir tai buvo tinkamiausias momentas pradėti filmuoti.

Kadras iš filmo „Apie Joną“
Kadras iš filmo „Apie Joną“

„Karalius Lyras turi savotiškų sąsajų su pačiu J.Vaitkumi. Juk ne veltui režisierius ėmėsi šio spektaklio sulaukęs 70-ies. Panašiai tokio amžiaus buvo ir Šekspyro pjesės herojus. Taip atsirado gražus sutapimas. Stengiausi maestro nekankinti nereikalingais prašymais ir būti visą laiką pasiruošęs. Norėjau suprasti, kokioje laiko atkarpoje J.Vaitkus gyvena dabar, kaip jaučiasi, ką masto“, – apie filmavimo aplinkybes pasakoja J.V.Tūras.

Dokumentiniame filme žiūrovai išvys ir teatro režisieriaus žmoną Elvyrą. Pasak J.V.Tūro, ji kaip ir J.Vaitkus yra mįslė, tikras energijos šaltinis. „Vaitkus ir jo žmona yra neperskiriama pora, puikiai vienas kitą papildo. Jų duetas, jų draugystė filme atsiskleidžia labai gražiai“, – teigia autorius.

Kadras iš filmo „Apie Joną“
Kadras iš filmo „Apie Joną“

Jokūbo Viliaus Tūro dokumentinio filmo „Apie Joną“ premjera lapkričio 12 d., Europos šalių kino forume „Scanorama“. Rytoj, lapkričio 13 d., filmas bus rodomas sostinės „Skalvijos“ kino centre, vėliau Klaipėdoje, Kaune ir Šiauliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius