Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 09 19

Rusija su nerimu laukia iš anksto liaupsinamos juodosios komedijos „Stalino mirtis“

Kultinių serialų „The Thick of It“ ir „Veep“, kuris šią savaitę laimėjo „Emmy“ apdovanojimą, autorius Armando Iannucci į didžiąją sceną žengia su didžiulį susidomėjimą keliančia juosta „Stalino mirtis“ („The Death of Stalin“). Tiesa, toli gražu neaišku, ar filmas bus rodomas Rusijoje, skelbia „The Moscow Times“.
Kadras iš filmo „Stalino mirtis“
Kadras iš filmo „Stalino mirtis“ / YouTube nuotr.

Vienas Rusijos kultūros ministerijos atstovas pareiškė, kad specialios tarybos nariai turėtų iš anksto pažiūrėti ir įvertinti šią A.Iannucci satyrą apie sovietų diktatoriaus Josifo Stalino mirtį 1953 metais.

Esą tik taip bus įmanoma išvengti skandalo, panašaus į tokį, kuris ir dabar dar kunkuliuoja dėl garsaus rusų režisieriaus Aleksejaus Učitelio filmo „Matilda“, pasakojančio apie Rusijos caro Nikolajaus II mylimąją.

„Matilda“ iš tiesų sujudino konservatyviuosius rusų stačiatikius, kurie ėmė grasinti, kad padegs kino teatrus, drįsiančius rodyti šį filmą.

Juostoje vaizduojamas caro Nikolajaus II romanas su lenke balerina Mathilde Kschessinska. Caro motiną vaidina Ingeborga Dapkūnaitė.

Didelis kino teatrų tinklas praėjusią savaitę jau atšaukė „Matildos“ seansus. Taip pat pasielgė Rusijos nacionalinis filmų fondas, kai prie jo direktoriaus teisininko biuro buvo padegti du automobiliai.

VIDEO: Filmo „Stalino mirtis“ anonsas

Kultūros ministerijos valdininkas Pavelas Požigaila dabar pareiškė, kad grasinti smurtu gali pradėti ir Rusijos komunistai – esą įmanoma, kad jie įžvelgs, esą tyčiojamasi iš J.Stalino.

Pastarojo kultas Vladimiro Putino Rusijoje lyg tyčia aktyviai gaivinamas. J.Stalino, pražudžiusio dešimtis milijonų žmonių, asmenybė vertinama vis palankiau.

„Jei filmas apie Staliną provokuoja taip, kaip „Matilda“, tuomet jis neturėtų būti rodomas. Mes norėtume jį iš anksto pažiūrėti. Jei bus pavojus, reikalausime neleisti jo platinti“, – teigė P.Požigaila.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Režisierius ir scenaristas Armando Iannucci
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Režisierius ir scenaristas Armando Iannucci

Paklaustas apie gresiantį skandalą, V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas teigė, kad net negirdėjo apie šį britų ir prancūzų sukurtą filmą.

„Stalino mirtis“ Jungtinės Karalystės ir JAV kino teatruose debiutuos spalio 20 dieną. Daugelis kino kritikų teigia, kad filmas tiesiog puikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius