-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 15

Rygos kino festivalyje – lietuvių kova dėl geriausiųjų titulo

Šiandien prasidedantis 7-asis tarptautinis Rygos kino festivalis mėgautis geru kinu žiūrovams šiais metais siūlys ne tik kino salėse, bet ir neišeinant iš savo namų, praneša Lietuvos kino centras.
Kadras iš filmo „Izaokas“
Kadras iš filmo „Izaokas“

Kaip ir daugelis kitų tarptautinių kino renginių, dėl pasaulinės COVID-19 pandemijos, hibridinį formatą pasirinkęs festivalis savo programoje pristatys ir naujausius lietuvių autorių kino darbus: jie varžysis konkursinėse programose, kvies žiūrovus į premjeras. Tarptautinis Rygos kino festivalis vyks iki spalio 25 d.

Šiais metais daug dėmesio festivalyje sulauks režisierius Jurgis Matulevičius – net du jo filmai bus pristatomi konkursinėse programose. Pagrindinėje programoje, kurioje pristatomi Baltijos ir Šiaurės regiono šalyse sukurti ilgametražiai filmai, tarp aštuonių kino darbų – J.Matulevičiaus režisūrinis debiutas „Izaokas“ (2019), pasakojantis apie Holokausto, karo žiaurumo ir praeities traumų nulemtus dviejų draugų santykius. Šį rudenį aktyviai po tarptautinius kino festivalius keliaujantis filmas Lietuvos kino teatrus turėtų pasiekti 2021-ųjų sausį. O konkursinėje trumpametražių filmų programoje „Short Riga“ dėl apdovanojimo varžysis jo ir Pauliaus Aničo dokumentinis trumpametražis filmas „Auksinis flakonas“ (2020).

Kino premjerų programoje „Home Made Premieres“ tarp keturių pristatomų filmų – net trys lietuviški kūriniai. Festivalio žiūrovai turės galimybę pamatyti Šarūno Barto darbą „Sutemose“ (2019), šiemet įtrauktą į Kanų festivalio oficialią programą ir parodytą San Sebastiano tarptautiniame kino festivalyje. Taip pat Europos kino apdovanojimų nominantu pretenduojantį tapti Tomo Vengrio debiutą „Gimtinė“ (2019) ir naujausią Igno Jonyno filmą „Nematoma“ (2019).

Specialioje „Short Riga: Test Screening“ sesijoje tarptautinių ekspertų grupei bus pristatyti du lietuvių režisierių trumpametražių filmų projektai: animacinis „Mora Mora“ (rež. Jurga Šeduikytė, Robertas Nevecka, prod. Giedrė Burokaitė) ir dokumentinis „Good Evening“ (rež. Justė Michailinaitė, prod. Justė Michailinaitė, Kęstutis Drazdauskas).

Jau antrus metus iš eilės kino industrijos profesionalams rengiamame festivalio forumo renginyje „Baltic Animation Meet-Up“ skirtame aptarti animacijos industrijos iššūkius ir naujausius projektus, tarp gausybės Baltijos šalių animacijos profesionalų dalyvaus ir daugiau nei 20 aktyviai dirbančių šalies animacijos industrijos atstovų.

Tarptautinio Rygos kino festivalio metu vyks ir geriausių Baltijos šalių muzikinių video klipų konkursas, kuriame apdovanojimo sieks režisierius Titas Sūdžius su grupės „Solo Ansamblis“ klipu „Dansingas“, Ignė Narbutaitė su „Kabloonak“ klipu „Bruises on Her Legs“ ir Pijus Vėberis su „Dadday was a Milkman“ video darbu „Liar“.

Rygos tarptautinis kino festivalis buvo įkurtas 2014 m. ir greitai tapo vienu svarbiausių Latvijos kultūros renginių. Tai kino šventė, supažindinanti tarptautinę kino industriją su šiuolaikiniu Baltijos ir Šiaurės šalių regiono darbais, o vietinę publiką su naujausiais pasaulio kino reiškiniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius