-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 11 05

„Scanoramoje“ – Audriaus Stonio „Neregių žemė“

Vienintelis lietuvių filmas, kuris buvo pripažintas geriausiu Europoje. Režisieriui Audriui Stoniui Europos kino akademijos „Felix“ prizą įteikė žymi aktorė Tilda Swinton. Tai jau primiršti faktai apie legendinę dokumentinę juostą „Neregių žemė“, kuri 20-ojo jubiliejaus proga bus parodyta Europos šalių kino forume „Scanorama“. Festivalis prasidės jau šį ketvirtadienį, lapkričio 8-ąją.
Kadras iš Audriaus Stonio filmo „Neregių žemė“
Kadras iš Audriaus Stonio filmo „Neregių žemė“ / Filmo kūrėjų nuotr.

„Filmas pasižymi vaizdų intensyvumu, puikia režisūra, aiškiu stiliumi ir poezija. Ypatingai norėtume atkreipti dėmesį į fantastišką operatoriaus darbą, muzikos panaudojimą ir lengvas užuominas į didžius Andrėjaus Tarkovskio darbus“, – įteikdama prizą A. Stoniui prieš dvidešimt metų sakė T. Swinton.

Daug metų „Neregių žemė“ buvo netinkama rodyti didžiuosiuose ekranuose. Tačiau VšĮ “Meno avilys” iniciatyva, filmo kūrėjai susibūrė dar kartą, kad atgaivintų autentišką filmo vaizdą ir garsą. Restauruotą ir skaitmeniniu formatu įrašytą filmą žiūrovai pamatys tokį kaip ir prieš 20 metų. Filmas “Neregių žemė” – tai pirmas Lietuvos istorijoje naujam gyvenimui prikeltas kino kūrinys.

„Iš naujo peržiūrinėdamas juostą po tiek metų filme atradau daug naujo — atgaivinome ir garsą, ir vaizdą. Buvo labai malonu pamatyti ir išgirsti tai, ką visi jau buvome pamiršę. Dabar filmas toliau gali gyventi savo gyvenimą”, – neabejoja A. Stonys.

Jo teigimu, „Neregių žemė“ buvo sukurta bandant atsakyti klausimą, kaip nufilmuoti tai, ko neįmanoma pamatyti. „Visais vėliau sukurtais  filmais vienaip ar kitaip sprendžiu šį klausimą. Tikslaus atsakymo kol kas neradau ir tikiuosi, artimiausiu metu, nerasiu. Prieš 20 metų maniau, kad svarbu surasti atsakymą, dabar manau, kad svarbiau jo ieškoti“, – sako režisierius A. Stonys.

Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė, džiaugiasi, kad „Neregių žemę“ turės galimybę išvysti tie, kurie apie ją net nebuvo girdėję. „Tai unikalus filmas – tiek savo menine išraiška, tiek perduodama žinute. „Neregių žemė“ jau tapo Lietuvių kino istorijos dalimi, kurią būtina išsaugoti“, – pažymi dr. G. Arlickaitė.

„Neregių žemės“ pasaulio erdvė, garsai, žmonės kviečia stabtelti, įsiklausyti, kiekvienam savaip įvertinti  žmogų ir jo būtį susvetimėjusio pasaulio nuojautoje. Savita vaizdo ir garso sintezė nubloškia į ribinę, dažnai įprastomis juslėmis sunkiai apčiuopiamą būseną, kurioje nyksta aiškios ribos tarp matomo ir nematomo, girdimo ir negirdimo.

A. Stonio filmas įtrauktas į ,,Scanoramos” „Specialiųjų seansų“ programą, kurioje pristatomas dar vienas garsus sukaktuvininkas – prieš 30 metų režisieriaus Godfrey Reggio sukurtas „Koyaanisqatsi“ . Filme, skambant genialiai Philipo Glasso muzikai, be žodžių perteikiamas nutrūkęs gamtos ir chaotiškos žmogaus egzistencijos ryšys. Koyaanisqatsi, išvertus iš hopi indėnų kalbos, reiškia gyvenimą, kuriame nėra harmonijos.

Viskas gali apsiversti. Požiūrius keičiantys filmai Europos šalių kino forume „Scanorama“ lapkričio 8-18 dienomis Vilniuje, lapkričio 15-25 dienomis Kaune, lapkričio 22-25 dienomis Klaipėdoje ir lapkričio 24-25 dienomis Šiauliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius