-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 30

„Šeršėliafam“ festivalio programoje – dokumentinis filmas apie Tibeto budizmo pradininkę Vakaruose

Pilno metro dokumentinis filmas „Hana: neapsakoma budizmo kelionė“ (Hannah: Buddhism's Untold Journey, 2014) nukels į paslaptingą Tibeto budizmo pasaulį. Režiesierių dueto – brito Adamo Penny ir iš Vengrijos kilusios Martos Gyorgy Kessler – filmas pasakoja apie budizmo pradininkę Vakarų pasaulyje Haną Nydahl bei jos gyvenimą tiesiant tiltą tarp Vakarų ir Rytų budizmo.
„Hana: neapsakoma budizmo kelionė“
„Hana: neapsakoma budizmo kelionė“ / Kino festivalio „Šeršėliafam“ nuotr.

Danė Hana Nydahl dar vaikystėje buvo kupina daugybės klausimų apie gyvenimą ir žmogaus protą, tačiau atsakymai, kuriuos ji gaudavo iš akademikų savo tėvų, jaunos merginos netenkino.

Būdama vos 22 metų ji drauge su savo vyru Ole Nydahl paliko savo patogius gyvenimus Kopenhagoje ir automobliu išvyko į Nepalo sostinę Katmandu mokytis proto paslapčių. Ši kelionė poros gyvenimą pakeitė negrįžtamai.

1968 m. Hana ir Ole tapo vienais pirmųjų 16-ojo Jo Švenčiausiojo Karmapos – Tibeto budizmo lyderio – mokinių iš Vakarų, o vėliau – vienais pirmųjų budizmo pradininkų Vakarų šalyse.

Pora visą savo gyvenimą pašventė nuolatiniam savęs ir kitų mokymui: apkeliavo Europą, Šiaurės Ameriką, ne kartą lankėsi ir tuo metu komunistinėje Rytų Europoje bei Rusijoje.

Jų dėka Vakaruose surengta nemažai susitikimų su Tibeto budizmo lyderiais. Filme daugybė filmuotos medžiagos ne tik iš tokių susitikimų, tačiau ir daug kitų akimirkų iš be galo įdomios Hanos ir Ole gyvenimo kelionės.

Viena iš filmo režisierių M.Gyorgy Kessler su Hana susipažino 1990-aisiais ir pati pradėjo praktikuoti budizmą. Nuo tada ji gyveno ir dirbo daugelyje Europos budizmo bendruomenių bei drauge su Hannah ir Ole beveik 15 metų keliavo po pasaulį. 2009 m. jai kilo mintis parašyti Hanos gyvenimo istoriją, kuri ir tapo įkvėpimu filmui „Hana: neapsakoma budizmo kelionė“.

VIDEO: Hannah: Buddhism's Untold Journey - Official Trailer

Filmas nuo jo pasirodymo 2014 m. iki šiol rodomas gausybėje kino festivalių visame pasaulyje bei jau yra pelnęs ne vieną prestižinį apdovanojimą: Tarptautiniame Arpa filmų festivalyje žiūrovų buvo pripažintas geriausiu dokumentiniu filmu, Tarptautiniame Londono filmų festivalyje taip pat laimėjo „Geriausio dokumentinio filmo“ apdovanojimą.

„Šeršėliafam“ festivalio žiūrovai filmą dar galės išvysti gruodžio 1 d. kino teatre „Minija“ Gargžduose, gruodžio 3 d. „Kultūros fabrike“ Klaipėdoje bei lapkričio 30 ir gruodžio 2 d. Vilniuje.

Gruodžio 2 d. Vilniaus kino teatre „Pasaka“ filmą pristatys ir po seanso į kilusius klausimus atsakys prie filmo kūrimo prisidėjusi Marina Viler. Daugiau informacijos www.serseliafam.lt ir www.kinopasaka.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius