Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 21

Šeštajame Tarptautiniame Kauno kino festivalyje – filmai, kurie įsimins ilgam

Jau po savaitės, rugsėjo 26 d., Kaunas ir vėl taps tikra kino sostine, kurioje rinksis ypatingi svečiai – pradedant pasaulinio garso kino režisieriais bei kritikais ir baigiant kino industrijos atstovais. Šeštojo Tarptautinio Kauno kino festivalio metu net devyniose kino salėse Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje kino mėgėjai galės ne tik išvysti daugiau nei šimtą dvidešimt filmų, bet ir susitikti su režisieriais, dalyvauti paskaitose, seminaruose bei koncertuose.
Kinas
Kinas / TKKF nuotr.

Šeštasis Tarptautinis Kauno kino festivalis šiemet vyks rugsėjo 26 – spalio 7 dienomis Kaune, kino teatre „Romuva“, M. Žilinsko dailės galerijoje, „Žalgirio“ arenoje. Spalio 1 – 10 dienomis festivalis lankysis Vilniuje, kino centre „Skalvija“, Šiuolaikinio meno centre, spalio 9 – 13 dienomis – Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre, spalio 11 – 13 dienomis – Šiauliuose, „Polifonijos“ salėje, ir spalio 16- 20 dienomis – Panevėžyje, kino teatre „Garsas“.

„Tarptautinis Kauno kino festivalis unikalus Lietuvoje tuo, kad tai yra tarptautinis kino renginys, kurio centras yra ne sostinėje. Žiūrovams mes siūlome pamatyti ne tik pasaulyje pripažintų režisierių darbus, bet ir atkreipiame dėmesį į dar tik pirmuosius žingsnius žengiančius kino kūrėjus„, – teigė festivalio meno vadovė Ilona Jurkonytė.

Vieną didžiausių Lietuvos kino renginių jau antrus metus remia Europos Sąjungos programa MEDIA.

„Tai, kad MEDIA pasirinko remti Tarptautinį Kauno kino festivalį rodo, jog šis festivalis yra išskirtinis visos Europos kino festivalių kontekste. MEDIA programos parama Kauno kino festivaliui reiškia ne vien finansinę paramą. Tuo pačiu tai yra ir kokybės ženklas, nes tam, kad tapti šios programos remiamu renginiu, yra būtina atitikti labai aukštus kokybės reikalavimus bei konkuruoti su kitais Europoje vykstančiais kino festivaliais“, – paaiškino programos „Mediadesk Lietuva“ vadovas Dominykas Širvinskas.

Tradicinė festivalio programa „Tapatumai“ savo žiūrovus džiugins šių metų didžiuosiuose Europos kino festivaliuose daugybę apdovanojimų jau spėjusiais surinkti filmais: Thomo Vinterbergo „Medžioklė“, kurio pagrindinis aktorius Madsas Mikkelsenas Kanų kino festivalyje buvo apdovanotas už geriausią vaidmenį, portugalų kino kritiko, kultinio autoriaus Miguelio Gomeso naujausiu filmu „Tabu“, kuris Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje buvo įvertintas Alfredo Bauerio ir Tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCI apdovanojimais.

Taip pat bus galima išvysti švedų filmą „Donatas ir Avalonas“, kuris buvo apdovanotas Tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCI prizu už geriausią debiutinį filmą, o filmo režisierius Axelis Petersénas pelnė daugiausiai žadančio naujo talento Švedijos kine titulą bei lenkų režisierės Anca Damianos filmą „Kruliko kelias anapus“, kuris kino pasaulį užbūrė nepaprastu, savo vizualine stilistika ir įtaigiai ironišku, bet jautriu pasakojimu.

Programoje „Platus kampas“ – JAV režisieriaus Behno Zeithlo filmas „Laukinių pietų pabaisos“, apdovanotas už geriausią operatoriaus darbą šių metų JAV Sundance festivalyje bei FIPRESCI prizu šių metų Kanų kino festivalyje. Festivalis šioje programos dalyje šiemet pasiūlys ir ne vieną kokybišką komediją: britų kino meistro, gyvojo klasiko Keno Loacho naują filmą „Angelų dalis„, apdovanotą žiuri prizu Kanų kino festivalyje, bei brazilų režisieriaus Kleberio Mendonça Filho kino juostą „Garsai kaimynystėje“, kuri buvo įvertinta Tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCI prizu Tarptautiniame Roterdamo kino festivalyje.

Menui skirtoje programoje „Visos mūzos“ žiūrovai išvys daug žavių kino portretų: filmas „Antonas Corbijnas: skersai išilgai“ atvers galimybę iš arti susipažinti su pasaulinio garso fotografo, gerai žinomų „Depeche Mode“ ir kitų grupių vaizdo klipų autoriaus, Antono Corbijno kūryba, dokumentinis filmas „Billo Cunninghamo Niujorkas“ papasakos subtilią ir jaudinančią Billo Cunninghamo, į devintąją dešimtį įžengusio „New York Times“ fotografo ir visuomenės metraštininko, istoriją. Festivalyje bus galima iš arčiau susipažinti su kontraversiška performansų menininke Marina Abramović filme „Marina Abramović: dalyvauja menininkė“.

Taip pat bus pristatoma pastaruoju metu viena karščiausių temų – rusų dokumentinis filmas „Rytoj„, pasakojantis apie Rusijos meno kolektyvą „Voina“. Šio kolektyvo narė Nadežda Tolokonnikova nuteista už kartu su grupe „Pussy Riot„ surengtą protesto koncertą prieš Vladimirą Putiną Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje.

Programoje „Muzika keičianti pasaulį“ – nuotaikingas filmas „Balkanų melodija„, pasakojantis nepaprastą dviejų žmonių meilės vienas kitam ir Rytų Europos muzikai istoriją; „The Chemical Brothers“: negalvok!„ – filmas apie muzikos dueto „The Chemical Brothers“ pasirodymą Japonijos „Fuji Rock„ festivalyje, elektrinės gitaros gerbėjams – „Jasonas Beckeris: vis dar gyvas“. Taip pat programoje filmas apie hiphopo muzikos širdies ir sielos paieškas „Kažkas iš nieko: repo menas„ bei „„Turning“ su „Antony and the Johnsons„“, kuriame fiksuojamas grupės „Antony and the Johnsons„ ir Charleso Atlaso multimedijų performansas.

Kauno kino festivalis pristatys ir žiūrovų dėmesio vertus lietuviškus filmus: naujausią avangardinio kino kūrėjo Jono Meko dokumentinį filmą „Prisiminimai iš Vokietijos“, Tomo Smulkio dokumentinį esė filmą „Rojaus beieškant„, Giedrės Žickytės filmą „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ apie grupę „Antis„ ir pirmąjį režisierės Dovilės Gasiūnaitė pilnametražinį filmą „Narcizas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius