Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 01

Šią savaitę miesto kine – tolimas artimas Berlynas

„Kinas mieste, miestas kine” įžengia į trečią savaitę. Šįsyk peržiūros su vokiškais filmais persikelia į Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios skverą, esantį Pylimo g. 18.
Filmas „Sekmadienio žmonės”
Filmas „Sekmadienio žmonės”. / Kadras iš filmo
Temos: 1 Berlynas

Liepos 1-ąją žiūrovai kviečiami švęsti sekmadienį kartu su 3-iojo dešimtmečio herojais berlyniečiais iš Roberto Siodmako filmo „Sekmadienio žmonės“. Ketvirtadienio vakarą kino peržiūros tęsis su Wimo Wenderso juosta „Taip arti, taip toli“.

Kino ekrano perkėlimu į Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios skverą siekiama parodyti ir sąsajas tarp lietuviškos ir vokiškos kultūrų. Simboliška yra ir tai, jog šios bažnyčios pastate sovietiniais metais veikė „Kronikos“ kino teatras, kuriame buvo rodomi dokumentiniai filmai.

Visus projekto „Kinas mieste, miestas kine“ filmus vienija miesto tema. Dainius Makūnas, filmų programos sudarytojas, sakė: „Jei reikėtų pasirinkti vieną miestą, kuris geriausiai atspindi XX a. Europos istoriją, juo be abejonės taptų Berlynas. Per praėjusį šimtmetį šis miestas pergyveno neįsivaizduojamas transformacijas.“

„Sekmadienio žmonės” žiūrovus nukels į „auksinių trisdešimtųjų“ pabaigą, kai Berlynas išgyveno audringą plėtros laikotarpį. Daugiakultūris miestas tapo Europos pramonės, mokslo, kultūros centru, klestėjo menai, architektūra, literatūra, muzika ir kinas. „Sekmadienio žmonės“ kone tobulai fiksuoja unikalią didmiesčio nuotaiką, kuri negrįžtamai pasikeis nacionalsocialistams laimėjus rinkimus. Šis nedidelio biudžeto filmas sutelkė jaunus kino kūrėjus – Robertą Siodmaką ir jo brolį scenaristą Kurtą, režisierius Edgarą Ulmerį, Fredą Zinnemanną ir Billį Wilderį. Netrukus visi tapo garsūs Holivude.

Ketvirtadienio peržiūroje – viena svarbiausių garsaus vokiečių režisiariaus Wimo Wenderso juosta „Taip toli, taip arti“. Vienas iš svarbiausių filmo herojų – pats Berlynas po jo sienos griūties. Filme žiūrovai sutiks ne tik angelus Damielį ir Kaselį, pažįstamus iš to paties režisieriaus filmo iš „Dangus virš Berlyno“, bet ir save vaidinančius roko legendą Lou Reedą bei pirmąjį ir vienintelį Sovietų Sąjungos prezidentą Michailą Gorbačiovą. Filmo garso takelyje skambės specialiai sukurtas Lietuvoje gerai žinomas grupės „U2“ kūrinys „Stay (Faraway, So Close!)“. „Taip toli, taip arti“ 1993 m. pelnė Kanų kino festivalio Didįjį žiuri prizą.

Kino peržiūros Vilniuje vyksta kiekvieną vasaros trečiadienį ir ketvirtadienį 21.30 val. Kaune, kuriame „Kinas mieste, miestas kine” startuos liepos 14 dieną, kino peržiūros vyks kiekvieną antradienį. Visi renginiai yra nemokami.

„Kinas mieste, miestas kine“ organizuoja VšĮ „Meno avilys“. Kino dirbtuves organizuoja VšĮ „Vaizdų kultūros studija“. Projektas yra nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ dalis. Visą programą galima, rasti interneto svetainėje www.kinasmieste.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius