Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 06

Šiandienos Holivudas: jaunosios žvaigždės universalesnės, bet nebeturi privatumo

Svetainės „Vine“ žvaigždė Cameronas Dallasas rugpjūčio mėnesį žurnalui „Variety“ pasakojo apie savo vakarėlį su „Twitter“ draugais. Nuotrauką pasidaryti sutikęs vaikinas nustebo, pamatęs, kaip gerbėjos įsivežė į jo kambarį ir jį apleido tik išvilktos jėga. Panašių istorijų papasakoti greičiausiai galėtų beveik kiekviena žvaigždė. Šiandien keičiasi ne vien „žvaigždės“ supratimas, bet ir tai, ko iš jų reikalaujame.
Anne Hathaway, Danielis Radcliffe'as ir Jodie Foster / Pavel Žuk kompozicija
Anne Hathaway, Danielis Radcliffe'as ir Jodie Foster / Pavel Žuk kompozicija

Jaunųjų šiandienos garsenybių – ar tai būtų aktoriai, ar „Youtube“ sekėjus sutraukę neprofesionalai – iššūkiai iš dalies primena tai, ką išgyveno Jodie Foster, Anne Hathaway ar Danielis Radcliffe'as, buvusios jauniausios kartos žvaigždės. Šiandien, kaip ir anksčiau, jiems tenka augti bei tobulėti, tuo pačiu patenkinant herojų, o ne aktorių įsimylėjusią publiką.

Bet technologijos keičia jaunojo Holivudo pasaulį – visų pirma, šiandien pasikeitė žiūrovo santykis su kinu bei televizija, kurie tapo gerokai lengviau prieinami. Tuo tarpu kino studijų iškeltas superherojų kultas reiškia, jog net garsiausi vardai hituose žengia antroje vietoje – tikrosios žvaigždės yra komiksų herojai.

„Bette Davis“ filme „Now, Voyager“
Bette Davis filme „Now, Voyager“

Nors televizijoje pasirodyti šiandien gerokai paprasčiau, nepaprastai didelė konkurencija reiškia prisitaikymą prie publikos lūkesčių: taip paprasta tapti tą patį kartojančia įžymybe, bet ne Meryl Streep tipo įvairovės siekiančiu aktoriumi.

kino studijų iškeltas superherojų kultas reiškia, jog net garsiausi vardai hituose žengia antroje vietoje – tikrosios žvaigždės yra komiksų herojai.

Šitai verčia visą Holivudą keistis, ir jaunosios žvaigždės yra šių pokyčių priešakyje. Kastinge dirbanti Any Kaufman teigia, jog „jaunieji aktoriai rodo nepaprastai daug iniciatyvos. Jie nori ne tik vaidinti, bet ir režisuoti, rašyti scenarijus. Visi jie moka save parodyti daugybe būdų“.

Filmu „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“ 2014-ais išgarsėjęs 22-ejų Anselis Elgortas tuo pačiu bando tapti ir muzikantu. Fanams paprašius nuotraukos jis sutinka tik jiems pažadėjus internete susirasti jo muziką.

18-etis Jadenas Smithas be filmų ir serialų bando prasimušti mados industrijoje. Savo paties drabužių liniją pradėjęs vaikinas daugeliui atmintyje išlieka dėl ekstravagantiškų, nestereotipiškų aprangos pasirinkimų žengiant ant raudonojo kilimo.

Nuo trejų metų ekrane šmėžuojanti Elle Fanning visada vaidino „mielus“ personažus, bet šiemet perkūrė, save suvaidinusi apie mados pasaulį pasakojančiame Nicolaso Windingo Refno siaubo filme „Neoninis demonas“.

Vida Press nuotr./Elle Fanning
Vida Press nuotr./Elle Fanning

Vos sulaukusios pilnametystės šios kartos žvaigždės jau turi mokėti žongliruoti skirtingomis karjeromis. Tai galioja ne vien aktoriams, bet ir socialinių tinklų įžymybėms: „YouTube“ išgarsėjusi Bethany Mota turi ir drabužių liniją, ir dainininkės karjerą, o C.Dallasas dirba modeliu, muzikantu, vaidina naujame „Netflix“ seriale ir rašo savo memuarus.

Jaunieji aktoriai rodo nepaprastai daug iniciatyvos. Jie nori ne tik vaidinti, bet ir režisuoti, rašyti scenarijus.

Šiandien norint išgarsėti keliami visiškai kiti reikalavimai. Anksčiau nepriklausomo kino scena sukurdavo mylimą veidą, kuris tuomet pereidavo dirbti į Holivudą, tačiau dabar tai beveik nebevyksta. Kada paskutinįkart matėte aktorių, kuris po vieno nepriklausomo filmo taptų žvaigžde? Turbūt tai buvo Ellen Page, bet po ją pristačiusio „Džuno“ jau praėjo beveik dešimtmetis.

Dabar jaunų profesionalų pasirodymai yra nuolat vertinami ir pervertinami. 2013-ais pasirodžiusi Scotto Eastwoodo „Town & Country“ fotosesija jį išgarsino, bet, nepaisant to (o kartu nepaisant ir garsios pavardės), kol kas jo rolės kine buvo mažytės ir studijos ryžtasi jį išnaudoti tik sagose, kurios šiaip ar taip atsipirks – jį žiūrovai pamatys „Greiti ir įsiutę 8“ bei „Ugnies žiede 2“.

Žvaigždžių gyvensenai tapus nuolat aptariama tema, anonimiškumas, kurį anksčiau turėjo garsenybės, nebeįmanomas – dalintis dabar būtina ne tik filmais ar muzika, bet ir pusryčių nuotraukomis. Leslie Sloane, viešųjų ryšių agentūros „Vision“ įkūrėja, aiškina: „Šiandien aktoriams žymiai sunkiau dėl interneto. Jie žino, kad nesvarbu, kur jie yra, kažkas juos mato, ir bet kokį jų veiksmą nufilmavimus jis per kelias valandas bus visur. Deja, tai visiškai apibrėžia šių žmonių karjeros kelius“.

„Scanpix“/AP nuotr./Julia Roberts
„Scanpix“/AP nuotr./Julia Roberts

Anksčiau net ir didžiausios įžymybės norėdamos galėjo pailsėti nuo dėmesio ir tik kartkarčiais susitikti su fanais. Dabar iš aktorių tikimasi, jog jie gyvens visuose socialiniuose tinkluose ir per juos palaikys ryšį su publika. Prieš keletą metų „Twitter“ ar „Instagram“ būtų buvęs pliusas, dabar tai – būtinybė. „Bendraudamas su jaunais žmonėmis be šito neišsiversi“ – teigia A.Elgortas.

Tačiau kitaip nei Julia Roberts ar Tom Cruise, šio amžiaus žvaigždūnai savo sėkmės nesuvokia vien kaip studijoms atnešamos finansinės naudos. Nors jo tėvas Willas į kiną sutraukdavo milijonus žiūrovų, J.Smithas neketina savo karjeros skirti tokiam pat tikslui. Kaip ir pridera daugybę skirtingų projektų pradėjusiam žmogui, jis kalba filosofiškai: „Jei tu laimingas, jei žmonės aplinkui tave laimingi, tuomet tau pasisekė ir nėra ko daugiau norėti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius