-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 27

„Sidabrinė gervė“: triumfavo „Ramybė mūsų sapnuose“, už gyvenimo nuopelnus apdovanota Izabelė Pinaitytė

Penktadienio vakarą „Compensa“ koncertų salėje Vilniuje vyko jau 9-ieji Lietuvos kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“. Jų metu buvo įvertinti geriausi praėjusių metų kino filmai, aktoriai bei režisieriai. Šiemet net penkis apdovanojimus susižėrė Šarūno Barto filmas „Ramybė mūsų sapnuose“, o „Auksine gerve“ už viso gyvenimo nuopelnus buvo įvertinta Izabelė Pinaitytė.
Šarūnas Bartas
„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip ir kasmet, apdovanojimus organizavo Lietuvių kino akademija, o ceremoniją vesti buvo patikėta aktoriui bei režisieriui Mykolui Vildžiūnui.

Vakarą pradėjo akordeonistas Martynas Levickis drauge su styginių ansambliu atlikęs A.L.Vivaldi kūrinį. Po jo pasirodymo į susirinkusiuosius kreipėsi vakaro vedėjas M.Vildžiūnas, persikūnijęs į režisieriaus vaidmenį.

„Šiandien mes vėl filmavimo aikštelėje. Čia, kur jaučiamės geriausiai“, – sakė M.Vildžiūnas, teigdamas, jog „Sidabrinių gervių“ istorija šiandien taps vieno akordeono istorija, nes akordeonas, pasak jo, labai artimas kinui – jo kvėpavimas primena kino alsavimą, o klavišai – juodai baltą kiną.

M.Vildžiūnas sudaužė lėkštę, taip prisimindamas kino filmavimų tradiciją po pirmojo nufilmuoto epizodo sudaužyti lėkštę, kad tolesnis filmo kūrimas būtų sėkmingas.

M.Vildžiūnas pristatė šių metų atrankos komisiją, kurią sudarė kino kritikė Živilė Pipinytė, kino dailininkė Jurga Gerdvilaitė, kino operatorius Rytis Kurkulis, operatorius ir dėstytojas Simonas Glinskis bei Lietuvių kino akademijos pirmininkė kinotyrininkė Gražina Arlickaitė.

Į sceną žengusi G.Arlickaitė teigė, jog „Sidabrinės gervės“ artėja prie dešimtmečio ribos, kuri rodo brandą, įpareigojančią susimąstyti, ką darome, kodėl ir kaip. Kinotyrininkė skatino paklausti savęs, ar likome ištikimi idėjai tapti tiltu tarp lietuvių kino istorijos ir dabarties.

„Lietuvių kinas keitėsi, gausėjo, mėgino išsivaduoti iš kompleksų; norėjo būti išgirstas ir pamatytas“, – sakė G.Arlickaitė, tikinusi, jog ši šventė yra laikas pasididžiuoti, ir atkreipė dėmesį, jog Lietuva leidinyje „The Hollywood Reporter“ buvo pripažinta geriausias filmavimo sąlygas suteikiančia šalimi.

G.Arlickaitė įteikė pirmąjį vakaro apdovanojimą – „Sidabrinės gervės kiaušinį“ už geriausią studento darbą. Apdovanojimą pelnė režisierė Akvilė Gelažiūtė už filmą „Deminas: dvi tvirtovės“. Atsiimdama „Sidabrinės gervės kiaušinį“ režisierė sakė, jog neužtenka filmo nufilmuoti, dar reikia, kad kas nors norėtų jį žiūrėti – būtent todėl šis apdovanojimas yra toks svarbus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija

Apdovanojimą už geriausią trumpametražį dokumentinį filmą pelnė režisierius Artūras Jevdokimovas, sukūręs „Suokalbio antologiją“. Režisierius teigė, jog šis filmas buvo kurtas 1995-ais metais, kai pasaulis keitėsi, o baras „Suokalbis“ liko labai dviprasmiška vieta. „Ne visi atlaikė tą maratoną. Skiriu šią „Gervę“ tiems, kurie neatlaikė, o tuos, kurie atlaikė, aš sveikinu ir linkiu laimingų metų“, – sakė A.Jevdokimovas.

Geriausiu ilgametražiu dokumentiniu filmu buvo pripažintas „Mariupolis“. Vietoje režisieriaus Manto Kvedaravičiaus apdovanojimą atsiėmusi filmo prodiuserė Uljana Kim dėkojo kūrybinei grupei ir Lietuvių kino akademijai bei teigė, jog šis filmas gimė labai neįprastomis sąlygomis. „Šią „Gervę“ skiriu Mariupolio gyventojams“, – sakė U.Kim, linkėdama jiems ištvermės ir taikos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija

Net 13 iškilių Lietuvos kino žmonių per šiuos metus iškeliavo Anapilin. Jų atminimas buvo pagerbtas skambant M.Levickio ir S.Petreikio muzikos garsams.

„Sidabrinę gervę“ už geriausią animacinį filmą pelnė filmas „Nuopuolis“ (režisieriai Urtė Oettinger ir Johanas Oettingeris). Filmo prodiuserė Agnė Adomėnė dėkojo kūrybinei komandai, Lietuvių kino akademijai bei Lietuvos kino centrui už paramą.

Apdovanojimą už geriausią trumpametražį vaidybinį filmą pelnė Austėja Urbaitė (filmas „Tiltai“), padėkojusi visiems balsavusiems už jos filmą, taip pat išreiškusi padėką tėvams ir komandai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija

Geriausia antro plano aktore tapo Klavdija Koršunova, vaidinusi Šarūno Barto filme „Ramybė mūsų sapnuose“. Už ją apdovanojimą atsiėmusi filmo prodiuserė Jurga Dikčiuvienė teigė, jog aktorė šiuo metu gyvena Vokietijoje ir augina pusės metų sūnų. K.Koršunovai tai – jau antroji „Sidabrinė gervė“.

Apdovanojimas už geriausią antro plano vyro vaidmenį atiteko Vidui Petkevičiui už vaidmenį Igno Miškinio juostoje „Karalių pamaina“. Atsiimdamas „Sidabrinė gervę“ aktorius sakė, kad kinas yra stebuklingas ir džiaugėsi, jog jo namuose nuo šiol bus gervių porelė.

„Jei aktorius suvaidino blogai, kaltas režisierius, jei suvaidno gerai – irgi režisierius. Visos liaupsės ir plojimai – Ignui Miškiniui“, – sakė V.Petkevičius. Jis, prisiminęs, kad gervės viena kitai būna ištikimos iki gyvenimo pabaigos, vylėsi, kad ir jo ryšys su kinu bus iki gyvenimo pabaigos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija

Nominacijoje „Publikos pasirinkimas“ nugalėjo filmas „Pasitikiu tavimi“. Filmo režisierius Aleksas Matvejevas teigė, jog šis apdovanojimas, tikriausiai, reliatyviausias, nes žmonės dažnai balsuoja nematę filmų, tačiau jis jaučiasi dėkingas visiems filmą palaikiusiems ir už jį balsavusiems.

Metų geriausia montažo režisierė buvo pripažinta Gintarė Sokelytė už darbą filme „Ramybė mūsų sapnuose“ (rež. Šarūnas Bartas). Už ją apdovanojimą atsiėmė filmo prodiuserė J.Dikčiuvienė.

Apdovanojimas už geriausią dailininko darbą atiteko Jurijui Grigorovičiui („Mariupolis“, rež. M.Kvedaravičius). Nors pats dailininkas dalyvauti ceremonijoje negalėjo, nuoširdžiai dėkojo už įvertinimą.

Geriausiu kompozitoriumi buvo pripažintas Edgaras Rubenis, sukūręs garso takelį režisieriaus Igno Miškinio filmui „Karalių pamaina“.

„Tikiuosi, kad šis apdovanojimas lietuvių ir latvių kino kūrėjų bendradarbiavimą dar labiau sustiprins“, – sakė už kompozitorių apdovanojimą atsiėmusi filmo prodiuserė Ieva Norvilienė.

geriausią profesinės meistrystės darbą buvo apdovanotas VšĮ „Meno avilys“. Šis apdovanojimas buvo įteiktas už lietuvių kino paveldo sugrąžinimą ir pritaikymą šiuolaikinei sklaidai. „Sidabrinę gervę“ atsiėmusi Lina Kaminskaitė-Jančorienė dėkojo kino bendrijai ir kūrėjams, dėl kurių esame įdomūs svetur ir dėl kurių lietuvių kino istorija gali būti atrasta jaunosios kartos.

Apdovanojimą už geriausią pagrindinį vaidmenį pelnė Juozas Budraitis, suvaidinęs režisieriaus Algimanto Puipos filme „Edeno sodas“. Atsiimdamas „Sidabrinę gervę“ aktorius sakė: „Koks mielas paukštelis – žiūri į dangų, žiūrėsiu ir aš kartu. Gal pamatysime kokią nors naują, nežinomą žvaigždę“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija

Geriausiu operatoriumi šiemet buvo pripažintas Eitvydas Doškus („Ramybė mūsų sapnuose“, rež. Šarūnas Bartas). E.Doškus sakė, jog filmuojant šį filmą buvo galima iš tiesų kurti – už tai jis yra dėkingas režisieriui Š.Bartui ir visai kūrybinei komandai.

„Sidabrinė gervė“ už geriausią režisieriaus darbą atiteko Šarūnui Bartui, šiemet sukūrusiam filmą „Ramybė mūsų sapnuose“. Režisierius dėkojo visiems dirbusiems kartu.

Geriausiu ilgametražiu vaidybiniu filmu šiemet buvo pripažintas Šarūno Barto filmas „Ramybė mūsų sapnuose“. Atsiimdamas prizą Š.Bartas sakė, jog šiame filme nufilmavo labai daug gervių ir visas jas iškirpo. „Noriu padėkoti visiems. Ačiū“, – sakė režisierius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija

„Auksine gerve“ už viso gyvenimo nuopelnus buvo apdovanota montažo režisierė Izabelė Pinaitytė, dirbusių prie jau klasika tapusių lietuviškų filmų: „Niekas nenorėjo mirti“, „Faktas“, „Ave, vita“, „Jausmai“.

Metų geriausias ilgametražis vaidybinis kino filmas:

  • „Edeno sodas“, rež. Algimantas Puipa
  • „Ramybė mūsų sapnuose“, rež. Šarūnas Bartas
  • „Karalių pamaina“, rež. Ignas Miškinis

Metų geriausias režisieriaus darbas:

  • Jokūbas Vilius Tūras – „Apie Joną“
  • Šarūnas Bartas – „Ramybė mūsų sapnuose“
  • Algimantas Puipa – „Edeno sodas“

Metų geriausias pagrindinis vaidmuo:

  • Juozas Budraitis – „Edeno sodas“, rež. Algimantas Puipa
  • Viktorija Kuodytė – „Edeno sodas“, rež. Algimantas Puipa
  • Lora Kmieliauskaitė – „Ramybė mūsų sapnuose“, rež. Šarūnas Bartas

Metų geriausias antraplanis aktorės vaidmuo:

  • Klavdija Koršunova – „Ramybė mūsų sapnuose“, rež. Šarūnas Bartas
  • Vaiva Mainelytė – „Edeno sodas“, rež. Algimantas Puipa
  • Clotilde Solange Rigaud – „Tiltai“, rež. Austėje Urbaitė

Metų geriausias antraplanis aktoriaus vaidmuo:

  • Vidas Petkevičius – „Karalių pamaina“, rež. Ignas Miškinis
  • Arūnas Sakalauskas – „Patriotai“, rež. Alvydas Šlepikas
  • Vytautas Paukštė – „Edeno sodas“, rež. Algimantas Puipa

Metų geriausias trumpametražis dokumentinis filmas:

  • „Šaltos ausys“, rež. Linas Mikuta
  • „Pakeliui į prieplauką“, rež. Ramunė Sakalauskaitė
  • „Suokalbio antologija“, rež. Artūras Jevdokimovas

Metų geriausias ilgametražis dokumentinis filmas:

  • „Trikampiui pakilus: Krystian Lupa stato „Didvyrių aikštę“, rež. Mikas Žukauskas
  • „Mariupolis“, rež. Mantas Kvedaravičius
  • „Apie Joną“, rež. Jokūbas Vilius Tūras
  • „Aš už tave pakalbėsiu“, rež. Virginija Vareikytė ir Maxi Dejoie

Metų geriausias trumpametražis vaidybinis kino filmas:

  • „Tiltai“, rež. Austėja Urbaitė
  • „Iglu“, rež. Marija Kavtaradzė ir Vytautas Katkus

Metų geriausias profesinis meistrystės darbas:

  • UAB „Baltijos filmų paslaugos“ – už sukurtas galimybes lietuvių kino profesionalams dirbti tarptautiniuose kino projektuose
  • VšĮ „Meno avilys“ – už lietuvių kino paveldo sugrąžinimą ir pritaikymą šiuolaikinei sklaidai

Metų geriausias montažo režisierius:

  • Jurgis Matulevičius ir Austėja Urbaitė – už darbą filme „Tiltai“, rež. Austėja Urbaitė
  • Mikas Žukauskas – už darbą filme „Trikampiui pakilus: Krystian Lupa stato „Didvyrių aikštę“, rež. Mikas Žukauskas
  • Gintarė Sokelytė – už darbą filme „Ramybė mūsų sapnuose“, rež. Šarūnas Bartas

Metų geriausias dailininko darbas:

  • Jurijus Grigorovičius – už darbą filme „Mariupolis“, rež. Mantas Kvedaravičius
  • Paulius Jurevičius – už darbą filme „Žmogus Vielabraukis“, rež. Jonas Trukanas

Metų geriausias kompozitorius:

  • Kipras Mašanauskas – „Edeno sodas“, rež. Algimantas Puipa
  • Alexanderis Zekke – „Ramybė mūsų sapnuose“, rež. Šarūnas Bartas
  • Edgaras Rubenis – „Karalių pamaina“, rež. Ignas Miškinis

Metų geriausias operatoriaus darbas:

  • Mantas Kvedravičius, Vadymas Ilkovas, Viačeslavas Cvetkovas – „Mariupolis“, rež. Mantas Kvedaravičius
  • Viktoras Radzevičius – „Edeno sodas“, rež. Algimantas Puipa
  • Eitvydas Doškus – „Ramybė mūsų sapnuose“, rež. Šarūnas Bartas

Metų geriausias studento darbas – „Sidabrinės gervės kiaušinis“:

  • „Namo“ – rež. Gabrielė Urbonaitė
  • „Deminas: dvi tvirtovės“ – rež. Akvilė Gelažiūtė
  • „Sobaka“ – rež. Domas Petronis

Metų geriausias animacinis filmas:

  • „Šalti šaltiniai“, rež. Giedrė Narušytė Boots
  • „Nuopuolis“, rež. Urtė Oettinger ir Johanas Oettingeris
  • „Sausra“, rež. Agnė Kupšytė ir Balys Kumža

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius