Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 28

„Sidabrinėse gervėse“ – Š.Barto, „Naisių vasaros“ ir „Zero 2“ triumfas (nuotraukos)

Šį penktadienį, Vilniuje, Ūkio banko teatro arenoje, vyko iškilmingi Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė 2010“. Renginio metu buvo išdalyta 16 apdovanojimų kino kūrėjams.
Apdovanojimų akimirka
R.Rudoką apdovanojimas pradžiugino, o K.Jakštą – sugraudno. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Laidos pradžioje buvo atskleista paslaptis – kas tapo renginio vedėjo, aktoriaus Ramūno Rudoko scenos partnere. Paaiškėjo, kad nominacijas pristatyti jam padės aktorė Gražina Balandytė.

Renginys tiesiogiai transliuojamas LTV televizijos bei „Teobuso“ didžiajame ekrane, kurį vilniečiai gali stebėti prie Baltojo tilto.

Verčiausius apdovanojimų filmus ir jų kūrėjus rinko komisija, peržiūrėjusi 41 filmą. Komisiją sudarė „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų komisijos pirmininkė dr. Gražina Arlickaitė, komisijos nariai režisierius Arūnas Matelis, kino operatorius Viktoras Radzevičius, kino ir TV režisierius Ignas Miškinis, kino kritikės Živilė Pipinytė ir Rasa Paukštytė, „Auksinio kryžiaus“ laureatas kompozitorius Gintaras Sodeika.

„Trumpiau nereiškia prasčiau“, – pristatydamas trumpametražio filmo kategorijos nominantus sakė R.Rudokas. Į šį titulą pretendavo 9 filmo juostos, o iš jų trys buvo pripažintos verčiausiomis, tai: „Lernavan“ (rež. Maratas Sargsyanas), „Jau puiku, tik dar šiek tiek...“ (rež. Lina Lužytė), „Aš tave žinau“ (rež. Dovilė Šarutytė).

G.Arlickaitė paskelbė, kad geriausiu trumpametražiu filmu išrinktas „Aš tave žinau“. Ši žinia salėje buvo pasitikta griausmingais plojimais ir šūksniais.

„Man labai malonu, kad esu įvertinta. Norėčiau padėkoti visiems prisidėjusiems, be jūsų nieko nebūtų“, – dėkojo D.Šarutytė.

Geriausio dokumentinio filmo kategorijoje varžėsi: „Šarūnas Bartas – vienas lauke karys“ (rež. Guillaume'as Coudray), „Upė“ (rež. Julija Gruodienė, Rimantas Gruodis), „Tikras garsas Valstybės atgimimo 1989–1993“ (rež. Domantas Vildžiūnas).

Paskelbti laimėtoją buvo patikėta istorikui Alfredui Bumblauskui, į sceną pakvietusiam filmo „Upė“ kūrėjus.

„Labanore būdami dažnai girdime gervių balsus, jų giesmės – įstabios, bet niekada negalvojom, kad laikysime gervę rankose. Tai nuostabu. Ir dar sidabrinę. Labai ačiū tiems, kurie manė, kad šios gervės esame verti“, – dėkojo J.Gruodienė.

Durnių ir bažnyčioj muša, dažnai ten užsuku pasitikrinti. Pastebiu, kad mūsų pirmieji asmenys į bažnyčią dažniausiai ateina su apsauga, o va menininkai be apsaugos. Tai rimtas įrodymas, kad mūsų menininkai labai protingi.

Geriausiu animaciniu filmu pretendavo tapti filmukai „Luce“ (rež. Rasa Joni), „Tiulis“ (rež. Darius Jaruševičius, Ina Šilina), „Lietuvių vardas“ (rež. Nijolė Valadkevičiūtė). Laimėtoją paskelbė, R.Rudoko žodžiais, vaikų ir jų mamų herojus Marijonas Mikutavičius. Geriausiuoju buvo pripažintas filmas „Tiulis“. D.Jaruševičius, atsiimdamas prizą teigė, kad jam be galo neįprasta stovėti scenoje, nes tik prie darbo stalo kurdamas filmus gali gerai jaustis.

Geriausiais TV filmais nominuoti: „Naisių vasara“ (rež. Saulius Balandis), „Svetimi“ (rež. Sigitas Račkys), „Amžini jausmai“ (rež. Alvydas Šlepikas).

„Tai labai rimtas dalykas, kurį turėsime apdovanoti. Lietuva vėl atsigauna, vėl kuria savo kino meną, tai didelis laimėjimas“, – kalbėjo „daugiausiai žinanti TV žvaigždė“ Algimantas Čekuolis. A.Čekuolis paskelbė, kad geriausiu serialu pripažintas serialas yra Naisių apylinkėse filmuojamas „Naisių vasara“.

Geriausiu studento darbu buvo nominuoti filmai „Sinchronizacija“ (rež. Rimas Sakalauskas), „Bomba“ (rež. Saulius Leonavičius), „Kryžiažodis“ (rež. Ieva Veiverytė). LRT vadovas Audrius Siaurusevičius paskelbė, kad iš šios trijulės labiausiai apdovanojimo nusipelnė filmas „Sinchronizacija“.

Geriausiu profesinės meistrystės autoriumi pretendavo tapti garso dizaineris Jonas Maskvytis, kino centras „Skalvija“ už nuoseklią edukacinę veiklą, filmo „Zero 2“prodiuserė Asta Liukaitytė. Šioje kategorijoje nugalėjo kino centras „Skalvija“. Kino centro direktorė Vilma Levickaitė atsiimdama šį prizą teigė besivilianti, kad ateityje nacionalinė kino kultūra dar labiau sustiprės.

Geriausių kompozitorių kategorijoje buvo įvardyti Kipras Mašanauskas („Atsisveikinimas“), Grupė „Happyendless“ („Zero 2“), Rokas Eltermanas („Laisvas kritimas“).

Laimėtoją paskelbė kompozitorius Petras Geniušas, patikinęs, kad svarbiausia kine yra muzika. „Muzika gali apvaisinti kiną“, – tarė P.Geniušas, į sceną pakvietęs nugalėtojus „Happyendless“.

Atsiimti prizo grupės lyderis Saulius Prūsaitis pakilo apdovanotas mylimosios, dizainerės Agnės Kuzmickaitės bučiuniu. Grupės trijulė scenoje dėkojo savo artimiausiems žmonėms ir teigė norintys visuomet „padaryti ką nors gero“.

Geriausio scenarijaus autoriumi pretendavo tapti Dovilė Šarutytė („Aš tave žinau“), Lina Lužytė („Jau puiku, tik dar šiek tiek...“), Emilis Vėlyvis ir Jonas Banys („Zero 2“).

„Durnių ir bažnyčioj muša, dažnai ten užsuku pasitikrinti. Pastebiu, kad mūsų pirmieji asmenys į bažnyčią dažniausiai ateina su apsauga, o va menininkai be apsaugos. Tai rimtas įrodymas, kad mūsų menininkai labai protingi“, – išminties perlus žarstė ir publiką iki ašarų juokino gyvasis klasikas Juozas Erlickas, kuriam buvo patikėta paskelbti laimėtoją.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Apdovanojimų akimirka
„Zero2“ scenarijaus autorius J.Banys

Prizą atsiėmęs J.Banys teigė suprantantis, kad filmas „Zero2“ – erzinantis svetimkūnis Lietuvos kino padangėje.

„Noriu parodyti, kad filmas, kuriame keikiamasi, kuriame rodomi papai, gali būti naudingas valstybei“, – audringos publikos reakcijos sulaukusią frazę tarė J.Banys.

J.Banio teigimu, šis filmas negavo valstybės finansavimo, tačiau sumokėjus visus mokesčius filmas valstybei atnešė nemažai pinigų.

Geriausia antraplane aktore pretendavo tapti Rimantė Valiukaitė („Jau puiku, tik dar šiek tiek...“), Dalia Storyk („Atsisveikinimas“), Inga Jankauskaitė („Zero 2“). Laimėtoją paskelbė legendinis Tadas Blinda – aktorius Vytautas Tomkus.

„Ach, pasikeitė laikai: mano jaunystėje, jei gaudavai kokį prizą, tai jis būdavo išreikštas kartono gabalėliu, ant kur buvo parašyta „diplomas“. Nebuvo nei pūkuotų žąsų, nei sidabrinių gervių. Ir mano laikais nebuvo antraplanių moterų, man visos moterys buvo svarbios. Pažiūrėsim, ką čia taip žemina komisija“, – publiką juokino aktorius.

„Tikriausiai komisija žemina ne moterį, o planą“, – V.Tomkų pataisė R.Rudokas.

„Dalia Storyk“, – daugiau nekankindamas publikos laimėtoją išdavė V.Tomkus.

„Tokia netikėta, tokia laukta ir tokia mylima, akivaizdi, bet neįtikėtina. Esu daug kam skolinga“,  – atsiimdama „Sidabrinės gervės“ statulėlę kalbėjo N.Storyk. 

Geriausiais antraplaniais aktoriais buvo nominuoti: Albinas Keleris („Atsisveikinimas“), Marius Repšys („Bergenas“), Petras Lisauskas („Stiklainis uogienės“).

Aktorė Dalia Michelevičiūtė paskelbė, kad šioje kategorijoje laimėjo P.Lisauskas. Aktorius sužinojęs šią žinią reagavo itin džiugiai ir emocingai bei nepamiršo padėkoti žmonai „už gandrus“ – ne vieną dovanotą vaiką.

Noriu parodyti, kad filmas, kuriame keikiamasi, kuriame rodomi papai, gali būti naudingas valstybei.

Geriausia aktore nominuotos buvo Klavdija Koršunova („Eurazijos aborigenas“), Julija Steponaitytė („Aš tave žinau“), Gabija Ryškuvienė („Jau puiku, tik dar šiek tiek...“).

Balerina Eglė Špokaitė paskelbė, jog šį titulą pelnė aktorė K.Koršunova. Geriausia aktorė
rusų kalba padėkojo visiems ir ypač režisieriui Šarūnui Bartui, su kuriuo, aktorės teigimu, buvo labai malonu dirbti.

Tarp nominuotų geriausio aktoriaus titului buvo aktorių duetas Ramūnas Rudokas ir Kęstutis Jakštas („Zero 2“), Dainius Kazlauskas („Atsisveikinimas“), Juozas Budraitis („Tėve mūsų“).

Aktorė Elvyra Žebertavičiūtė pasidžiaugė atgimstančiu lietuvišku kinu ir naujais aktoriais, kurie vis  įsilieja į šalies kino pasaulį. Aktorė tą vakarą nudžiugino vienintelį šioje kategorijoje buvusį aktorių duetą.

Išgirdę šią žinią, R.Rudokas ir K.Jakštas atrodė iš tiesų nustebę ir savo džiugesį išreiškė šiltu apsikabinimu.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Apdovanojimų akimirka
K.Jakštas negalėjo suvaldyti džiaugsmo 

„Neslėpsiu, tai tiesiog pritrenkė, svoris, kurį pajutau savo rankose, atsakomybė, kuri gula ant plačių Kęstučio pečių. Šiandien aš gimiau kaip artistas. Ačiū, kad mane sukūrėte“, – visiems dėkojo renginio vedėjas R.Rudokas.

Tuo tarpu K.Jakštas dėkojo atsitiktinumui, kuris jį suvedė su jaunosios kartos režisieriumi E.Vėlyviu, savo komandai, su kuria teko sunkiai dirbti bei šį sprendimą priėmusiais komisijai. Susigraudinęs aktorius dėkojo ir savo giminaičiams, „jaunai ir gražiai“ žmonai, kuri aktoriaus dažnai nemato namuose, bei dainininkui Andriui Mamontovui, kuris K.Jakštą skatino dirbti, filmuotis. K.Jakštas taip pat padėkojo ir savo partneriui – R.Rudokui. 

Geriausio operatoriaus kategorijoje konkuravo Feliksas Abrukauskas („Jau puiku, tik dar šiek tiek...“, „Gerumo sparnai“), Vilius Mačiulskis („Lernavan“), Linas Dabriška („Laisvas kritimas“).

Operatorius Ramūnas Greičius paskelbė, kad laimėtoju tapo vienas jo studentų – F.Abrukauskas.

„Nemanau, kad reikia permiegoti su operatoriumi, reikia nemiegoti kadre“, – scenarijų, kaip tapti žvaigžde atsiimdamas apdovanojimą atskleidė operatorius F.Abrukauskas.

Geriausiu režisieriumi buvo nominuoti Šarūnas Bartas („Eurazijos aborigenas“), Emilis Vėlyvis („Zero 2“), Julija Gruodienė ir Rimantas Gruodis („Upė“). Legendinės muzikos grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas iškilmingai pranešė, jog šis titulas atiteko režisieriui Š.Bartui.

Vakaro pabaigoje atėjo eilė svarbiausiam apdovanojimui. Geriausiu pilnametražiu filmu pretendavo tapti „Zero 2“ (rež. Emilis Vėlyvis), „Atsisveikinimas“ (rež. Tomas Donela), „Eurazijos aborigenas“ (rež. Šarūnas Bartas).

Paskelbti svarbiausią vakaro nominacijos laimėtoją buvo patikėta režisieriui Ignui Miškiniui.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Apdovanojimų akimirka
Režisierius Š.Bartas

„Džiaugiuosi, kad šiais karaokės laikais apdovanojami tikri autoriai. Šarūnas Bartas“, – laimėtojo vardą ištarė I.Miškinis.

„Auksinės gervės“ apdovanojimą už nuopelnus lietuviškam kinui įteikė aktorius Gediminas Girdvainis.   Aktorius šmaikštavo, kad prizas galėtų būti pereinamas – vienais metais jis būtų pas laimėtoją, kitais – pas patį G.Girdvainį. Aktorius paskelbė, jog auksinė gervė atitenka garsiam lietuvių kino režisieriui ir scenarijų autoriui Arūnui Žebriūnui.

„Džiaugiuosi, kad turėsiu nuostabų paukšti, kuris mane lydės į tolimas keliones“, – nuoširdžiai dėkojo A.Žėbriūnas.

Tarp laimėtojų paskelbimo muzikinius pasirodymus pristatė Raigardas Tautkus ir Kauno šampaninis choras, viena iš apdovanojimų rengėjų Agnė Armoškaitė-Šemberienė, Mia ir aktorius Sigitas Jokūbauskas, Donatas Montvydas. Renginio metu buvo galima išvysti ir trumpam prikelto miuziklo „Velnio nuotaka“ ištrauką. Apdovanojimus užbaigė geriausiu kompozitoriumi vakaro metu pripažinta grupė „Happyendless“.

Apdovanojimų ceremonijos nepraleido daugybė kino, televizijos, mados, verslo ir muzikos scenos garsenybių. Vakaro metu buvo galima išvysti aktorius Audrių Bružą, Leonardą Pobedonoscevą, Gražiną Baikštytę, mados pasaulio atstovus Ramunę Piekautaitę, Mantą Petruškevičių, verslininkus Kęstutį Verslovą, Asta Valentaitę, baleto šokėją Nerijų Jušką, politiką Artūrą Paulauską su žmona Jolanta ir daugelį kitų.

2010 metų „Sidabrinės gervės“ laimėtojai:

Geriausias pilnametražis filmas
„Eurazijos aborigenas“ (rež. Šarūnas Bartas)
Geriausias trumpametražis filmas
„Aš tave žinau“ (rež. Dovilė Šarutytė)
Geriausias dokumentinis filmas
„Upė“ (rež. Julija Gruodienė, Rimantas Gruodis)
Geriausias TV filmas
„Naisių vasara“ (rež. Saulius Balandis)
Geriausias animacinis filmas
„Tiulis“ (rež. Darius Jaruševičius, Ina Šilina)
Geriausias režisierius
Šarūnas Bartas („Eurazijos aborigenas“)
Geriausias aktorius
Aktorių duetas Ramūnas Rudokas ir Kęstutis Jakštas („Zero 2“)
Geriausia aktorė
Klavdija Koršunova („Eurazijos aborigenas“)
Geriausias antraplanis aktorius
Petras Lisauskas („Stiklainis uogienės“)
Geriausia antraplanė aktorė
Dalia Storyk („Atsisveikinimas“)
Geriausias scenarijus
Emilis Vėlyvis ir Jonas Banys („Zero 2“)
Geriausias operatorius
Feliksas Abrukauskas („Jau puiku, tik dar šiek tiek...“, „Gerumo sparnai“)
Geriausias kompozitorius
Grupė „Happyendless“ („Zero 2“)
Geriausias profesinės meistrystės darbas
Kino centras „Skalvija“ už nuoseklią edukacinę veiklą
Geriausias studento darbas
„Sinchronizacija“ (rež. Rimas Sakalauskas)
Už nuopelnus lietuviškam kinui apdovanotas režisierius Arūnas Žebriūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius