Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 04

„Skalvijoje“ pristatoma pasaulio dokumentika ir 7 lietuvių premjeros

Ketvirtadienį Vilniuje, „Skalvijos“ kino centre, buvo pristatytas penktą kartą sostinėje organizuojamas Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF).
Filmas „Wu yong“
Filmas „Wu yong“ / Kadras iš filmo

„Festivalio pagrindinėje programoje pristatysime dokumentiką iš viso pasaulio. Šiemet pirmąkart rengiama konkursinė programa, kuri yra svarbi. Specialiąją programą šiemet skyrėme vienai temai – „Šeima šiandien“. Programoje „Lietuviškos premjeros“ pristatysime net septynis lietuvių kino kūrėjų darbus. Be kino peržiūrų bus surengts ir susitikimų bei seminarų ciklas „kaip finansuoti ir propaguoti dokumentinius filmus“,- trumpai visą festivalio vaizdą pristatė „Skalvijos“ kino centro direktorė Vilma Levickaitė.

Konkursinėje festivalio programoje šiemet dalyvauja 12 filmų. Po 4 iš visų Baltyijos šalių: Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Filmai buvo atrenkami bendradarbiaujant su Estijos filmų fondu ir Latvijos kino centru. „Jie rekomendavo po keturis filmus iš savo šalių, kurie buvo pripažinti žiūrovų ir kino kritikų. Filmai sukurti šiais ir praėjusiais metais. Lietuvių filmai dalyvavo specialiai surengtoje atrankoje, kur visi norintys galėjo skelbti paraiškas“, – pasakojo V.Leviskaitė.

Konkursinę festivalio programą vertins tarptautinė trijų asmenų žiuri, kuriai pirmininkaus garsus iš Baltarusijos kilęs režisierius Sergejus Loznica. Kartu su juo teisėjaus dvi viešnios Hana Rezkova iš Čekijos, Prahos Dokumentinių filmų instituto, ir suomė Elizabth Marschan, dokumentinių filmų festivalio „DocPoint – Helsinkis“ valdybos ir meno komisijos narė. Šių metų konkursinės programos lauretams Kazickų šeimos fondo iniciatyva įsteigtos piniginės premijos. Pirmos vietos laimėtojas gaus 5 tūkst., antros – 3,5 tūkst., trečios - 2 tūkst. litų.

Pagrindinė programa

„Šįkart pagrindinė festivalio programa turi ryškių, pasaulyje nuskambėjusių filmų. Vienas jų - skandalingas filmas „Tai nutapė mano vaikas“. Amerikiečių režisieriaus sukurta istorija pasakoja apie mergaitę, kuri tapė genialius paveikslus, bet buvo įtarta, kad ji kūrinius nutapė ne pati, o pagelbėjo jos tėvas. Labai didžiuojamės filmu „Akla meilė“, kuris atkeliavo iš Slovakijos. Kanų festivalio režisierių programoje ši kino juosta tapo favorite ir susižėrė keletą prizų. Filmas gražiai ir išradingai pasakoja apie aklus žmonės su animacijos ir fantazijos intarpais“, – įdomiausius pagrindinės programos filmus pabrėžė Skalvijos“ kino centro projektų vadovė Greta Akcijonaitė.

Anot jos, visuose filmuose žiūrovai galės atrasti neįtikėtinų ir išradingai pateikiamų istorijų. Programoje pristatomi du rusų režisierių darbai, vienas kurių režisuotas žiuri pirmininko S.Loznicos.

Programa „Lietuviškos premjeros“

„Skalvijos“ kino centro programų koordinatorė Sonata Žalneravičiūtė džiaugėsi, kad festivalio rengėjams lietuviškajai festivalio daliai pavyko surinkti net 7 iki šiol nematytus filmus.

„Dalis režisierių jau žinomi, pavyzdžiui, Audrius Stonys, Oksana Buraja, jau brandus režisierius Algirdas Tarvydas, o kitos pavardės – Valdas Misevičius („Ruošiantis kinofilmui „Margiris“), Dovilė Gasiūnaitė, Silvija Vilkaitė ir Tomas Bručas – galbūt net negirdėti. Vieni gręžiasi į užsienio šalais, kiti analizuoja Lietuvos įvykius, tarkime S.Vilkaitė žvilgteri į jaunimo laiko leidimą klubuose, o D.Gasiūnaitė savo „Šiaurės pavasaryje“ tapo Norvegiją per lietuvišką prizmę.

Filmai apie šeimą

Šių metų specialioji programa, priešingai nei anksčiau, nėra skirta režisierių kūrybos retrospektyvai. Ji skirta vienai – šeimos temai. Pasak organizatorių, programai „Šeima šiandien“ mintis kilo pavasarį, Seime kilus diskusijoms, kas yra šeima. Šioje programoje bus rodomi 5 filmai. Jie nagrinės asocialios šeimos gyvenimą, parodys, kaip žmonės ieško savo tėvų, savasties šaknų. Kinas parodys, kaip meilė griauna ir kuria šeimas.

Atidarymo filmas

Naujausiu savo dokumentiniu filmu „Keturi žingsniai“ festivalį „atidarys“ režisierius Audrius Stonys. Jis tikino, kad lietuviškoji dokumentika šiuo metu išgyvena pakilimą ir tvirtino, kad lietuviškas dokumentinis kinas yra vertinamas kino kontekste. „Džiaugiuosi, kad mano filmo premjera įvyks čia. Smagu, kad Lietuvos žiūrovas jį pamatys pirmas“,  – sakė A.Stonys.

Režisierius pasakojo, esą jo naujojo filmo kūrybos pradžia buvo skandalinga ir pilna erzelio. „Vienas straipsnis mano filmą net pavadino „Sodoma ir Gomora“. Žmonės, kurie sukėlė tą vėją, nebuvo perskaitę nieko daugiau, kaip tik pavadinimą, kuris buvo „Liuks, liuks, liuks, fainas mano pimpaliuks“. Noriu, kad žmonės neapsigautų pavadinimais. Pavadinimas pasikeitė, bet duodu galvą nukirsti, ne dėl spaudimo. Pirmasis pavadinimas tiesiog nebetiko, bet pats projektas išliko toks pats“, – sakė A.Stonys.

Anot festivalio organizatorių, jie tikisi suburti įvairią kino mėgėjų auditoriją. Tikimasi, kad ir jaunimas noriai lankysis kino seansuose. Ypač jiems turėtų patikti pagrindinės programos filmai „Helvetika“ ir „Jaunasis jakuza“.

Festivalio atidarymas vyks „Skalvijos“ kino centre gruodžio 5 dieną, 19 valandą.

Gruodžio 13 dieną 17val. bus paskelbti trys Konkursinės festivalio programos laureatai ir jiems bus įteikti prizai. Gruodžio 14-ąją bus pakartotinai rodomi filmai-nugalėtojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius