Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 29

„Sostų karų“ ar „Žiedų valdovo“ priešistorės: kas laimės šį epinį televizijos serialų mūšį?

Fantastinių serialų gerbėjai nekantriai laukia dviejų būsimųjų televizijos produkcijų, į kurias investuoti šimtai milijonų. „Tačiau kuri iš jų triumfuos? O gal abu serialai, kuriuose nėra pažįstamų personažų, gali baigtis katastrofa?“ – apie būsimas „Sostų karų“ ir „Žiedų valdovo“ priešistores, kurios pasirodys televizijos ekranuose netrukus, rašo „The Guardian“.
„The Lord of the Rings: The Rings of Power“
„The Lord of the Rings: The Rings of Power“ / „Amazon Prime“ nuotr.

„Amazon“ projektas, skirtas milžiniškos sėkmės sulaukusios JRR Tolkieno fantastinės sagos priešistorei („Lord of the Rings: The Rings of Power “) jau seniai kursto aistras dėl skiriamų pinigų ir užmojų. Ne mažiau dėmesio sulaukia ir kitas serialas – „Sostų karų“ priešistorė, kurią kuria HBO („House of Dragon“), didžiulio dėmesio sulaukusios George'o R.R.R.Martino fantastinės sagos ekranizacija. 10 dalių „House of Dragon“ ekranus turėtų išvysti rugpjūčio 21 dieną, o aštuonių dalių „The Rings of Power “ – dviem savaitėm vėliau.

Stopkadras/Serialo „Sostų karai“ Riverano pilis ir Catelyn Stark vaikystės namai
Stopkadras/Serialo „Sostų karai“ Riverano pilis ir Catelyn Stark vaikystės namai

Kuris iš jų laimės, o kuris iš jų turi daugiau ką prarasti? Į pastarąjį klausimą nesunku atsakyti – „The Rings of Power“ finansinis aspektas plačiai aptariamas. Tai brangiausias visų laikų serialas. „Amazon“ jam išleido daugiau nei milijardą dolerių, iš jų 462 milijonus dolerių vien pirmajam sezonui. Taigi, viena serija kainuos apie 60 milijonų dolerių. „House of Dragon“ vertinant šiuo aspektu atrodo kukliau – vienas epizodas atsieis apie 20 milijonų dolerių. Tačiau ir tai milžiniški pinigai – palyginimui, paskutiniųjų „Sostų karų“ epizodų kaina buvo apie 15 milijonų dolerių. Pavyzdžiui, Peterio Jacksono kurtoje „Žiedų valdovo“ trilogijoje kaina siekė 100 milijonų dolerių už filmą.

Taigi, viena serija kainuos apie 60 milijonų dolerių.

Nors „Amazon“ turi milžiniškus finansinius išteklius, visgi net ir tokiai gigantei šio projekto sėkmė yra itin svarbi – „Parrot Analytics“ strategijos direktorė Julia Alexander sako, kad šiai bendrovei svarbus prestižas ir intelektinė vertė. Projektui tapus sėkmingu, jie gali toliau investuoti į su serialu susijusius filmus, atributiką, žaidimus, jie galėtų visam pasauliui pareikšti, kad gali konkuruoti su „Marvel“, „Hariu Poteriu“ ar „Žvaigždžių karais“.

Tiesa, „Amazon“ jau dabar susiduria su iššūkiais – jų įsigytos intelektinės nuosavybės teisės neapima visų „Žiedų valdovo“ personažų, tad čia negalės veikti tokie atpažįstami veikėjai, kaip, tarkime, Gendalfas.

„House of Dragon“ susiduria su panašiais iššūkiais – tai irgi priešistorė, paremta 2018 metų George'o R.R.R.Martino knyga „Ugnis ir kraujas“, kurioje veiksmas vyksta 200 metų prieš „Sostų karų įvykius“. Taigi, čia irgi nepamatysime pažįstamų personažų ir siužetinių linijų.

Tiesa, jeigu „House of Dragon“ gali remtis „Sostų karų“ ekranizacija, „Rings of Power“ turėsi sukurti visiškai naują fantastinį pasaulį: kostiumus, vietoves, atmosferą, personažus ir t.t. Manoma, kad „Rings of Power“ tęsis bent penkis sezonus, ir filmavimai prasidėjo 2020 metų vasarį Naujojoje Zelandijoje, tačiau dėl koronaviruso pandemijos keliems mėnesiams filmavimus teko nutraukti. Vėliau filmavimai buvo perkelti į Didžiąją Britaniją, ir antrasis sezonas jau filmuojamas Berkšyre. Vienas iš filmų industrijos atstovų teigė, kad tai liudija, jog serialo kūrėjai susidūrė su sunkumais, paprastai tokių žingsnių nesiimama, nes vien filmavimų perkėlimas atsieina apie 30 milijonų dolerių. Dėl tokių perkėlimų dažnai tenka ne tik išmontuoti ir atstatyti dekoracijas, bet ir brangiai kainuoja pakartotiniai filmavimai.

Teigiama, kad kelia klausimų ir tai, kad ne visi šio serialo kūrėjai turi didelę tokio darbo patirtį, o patiriamas spaudimas yra didelis. Tuo metu HBO turi labiau patyrusių serialų kūrėjų reputaciją, tačiau ir jie susiduria su iššūkiais – tarkime, paskutinis „Sostų karų“ sezonas sulaukė nemažai kritikos, ir apie milijonas šio serialo gerbėjų pasirašė peticiją, kad paskutinis sezonas būtų perkurtas. Be to, HBO po „Sostų karų“ jau desperatiškai ieškojo pamainos šiam garsiam serialui, buvo pristatyti penki nauji projektai, iš kurių laimėjo „Bloodmoon“, pagrindinis vaidmuo jame atiteko Naomi Watts. Teigiama, kad pirmajai serijai buvo išleista 30 milijonų dolerių, tačiau HBO nebuvo patenkinti rezultatais, tad serialo kūrimas buvo atšauktas. Vėliau visas dėmesys buvo nukreiptas į „House of Dragons“.

Visgi būtų klaidinga žiūrėti į šiuos abu serialus vien tik kaip į konkurentus.

Visgi, kaip rašoma publikacijoje, būtų klaidinga žiūrėti į šiuos abu serialus vien tik kaip į konkurentus. Gerbėjai nebūtinai turi pasirinkti kažkurią vieną pusę ir pasenęs požiūris yra vertinti vien tik tai, kurį serialą žiūrės daugiau žiūrovų. „Nes svarbesni klausimai yra šie: kiek prenumeratorių tai pritraukė? Kiek prenumeratorių tai sustabdė nuo išėjimo? Koks šių vartotojų įsitraukimas plaformoje?“, – sako J.Alexander. Ji teigia, kad kol kas nėra vieno aiškaus lyderio ir abu šie serialai yra labai laukiami.

Kaip rašoma publikacijoje, fantastikos žanras nėra garsus taikiais, diplomatiniais sprendimais, jis gyvena iš konfliktų. Pavyzdžiui, George'as R.R.R.Martinas, neseniai duodamas interviu, džiaugėsi, kad abu šie serialai pasirodys vienu metu, nors ir apgailestavo dėl tariamos konkurencijos. „Tikiuosi, kad abiems serialams pasiseks, – sakė jis, o vėliau pridūrė. – Tikiuosi, kad mums pasiseks labiau. Jei jie laimės šešis „Emmy“ apdovanojimus – o aš tikiuosi, kad taip ir bus – tikiuosi, kad mes laimėsime septynis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius