Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 05

Statomas filmas apie katalikų organizacijos „Opus Dei“ įkūrėją

Prieštaringai vertinamos Dano Browno knygos „Da Vinčio kodas“ motyvais pastatytame filme katalikų organizacija „Opus Dei“ vaizduojama itin nepalankiai, o štai dabar kuriamoje britų režisieriaus Rolando Joffe juostoje ji turėtų būti parodyta visai kitokia.
Katalikų vienuoliai
Katalikų vienuoliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Oskarams“ už filmus „Mirties laukai“ („The Killing Fields“) ir „Misija“ („The Mission“) nominuotas britų režisierius R.Joffe kuria filmą „There Be Dragons“ („Ten bus drakonai“), kurio veiksmas vyksta Ispanijos pilietinio karo metais. Filmas iš dalies pasakoja „Opus Dei“ organizacijos įkūrėjo Jose Marios Escrivos de Balaguero gyvenimą.

1928 metais organizaciją įkūręs J.M.Escriva de Balaguero mokė katalikus savo įprastame gyvenime siekti šventumo visais savo darbais, nesvarbu, ar jie dirbtų bankininkais, ar kepėjais.

Prieštaringai vertinamame filme „Da Vinčio kodas“ „Opus Dei“ vaizduojama kaip slapta kraujo trokštanti sekta, pasirengusi bet kokia kaina išsaugoti 2000 metų Katalikų bažnyčios istorijos paslaptį.Darbas filmavimo aikštelėje beveik baigtas ir R.Joffe pradėjo juostos montavimo darbus. Filmas, kuriame vaidina seksualioji Džeimso Bondo mergina Olga Kurylenko, kino teatruose turėtų pasirodyti kitų metų rudenį.

Iš pradžių R.Joffe ketino atsisakyti pasiūlymo kurti filmą apie religinę organizaciją „Opus Dei“, nes vien dėl savo tematikos jis bus nuodugniau analizuojamas nei koks kitas darbas.

Prieštaringai vertinamame filme „Da Vinčio kodas“ „Opus Dei“ vaizduojama kaip slapta kraujo trokštanti sekta, pasirengusi bet kokia kaina išsaugoti 2000 metų Katalikų bažnyčios istorijos paslaptį.

Ir asmeninė prelatūra „Opus Dei“, kurią seniai kritikuoja nepatenkinti liberalieji Bažnyčios atstovai, o iš jos pasitraukę nariai pasakoja apie prievartinį narių verbavimą bei reikalavimą visiškai paklusti organizacijai, vertinama nevienareikšmiškai.

Tačiau pamatęs filmuotą medžiagą apie J.M.Escrivos bendravimą su tikinčiaisiais, R.Joffe pakeitė nuomonę ir ėmėsi filmo.

Žydų mergaitė paklausė 2002 metais šventuoju paskelbto kunigo, ar jai nereikėtų priimti katalikų tikėjimo. Žinodamas, kad mergaitės atsivertimas labai nuliūdintų jos tėvus, J.M.Escriva jai to daryti neleido.

„Vienas iš dalykų, kuris man padarė didelį įspūdį, yra tai, jog Jose Maria matė, kad siekiant šventumo nebūtina stoti į religinę organizaciją ar tapti kunigu“, – sakė R.Joffe telefoninio pokalbio metu.

„Juk iš tikrųjų šventus darbus gali atlikti visiškai paprasti žmonės savo kasdieniame gyvenime, o tai tais laikais buvo labai drąsi mintis“, – sakė filmo režisierius.

„Opus Dei“ yra plačiai išsišakojusi konservatyvi katalikų organizacija, kurią 1982 metais oficialiai pripažino popiežius Jonas Paulius II ir suteikė jai specialų asmeninės prelatūros statusą.

Dabar „Opus Dei“, kurio pavadinimas lotyniškai reiškia „Dievo darbą“, visame pasaulyje turi apie 85 tūkst. narių, iš kurių maždaug 2 tūkst. yra kunigai. 2002 metais J.Escriva buvo paskelbtas šventuoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius