Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 09

Sudėtingo likimo vaiko talentas atsiskleidė filme „Dainos lapei“

Neseniai žiūrovams pristatyme režisieriaus Kristijono Vildžiūno filme „Dainos lapei“ drauge su žinomais Lietuvos ir Latvijos aktoriais svarbus vaidmuo buvo patikėtas tuomet dvylikamečiui Rokui Rinkevičiui. Po premjeros būtent jam teko daugelio žiūrovų simpatijos, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Rokas, vaidinęs filme „Dainos lapei“
Rokas, vaidinęs filme „Dainos lapei“

Filme R.Rinkevičius įkūnijo vietinių degtindarių išnaudojamą berniuką Gailį, kurį pas save priglaudžia mylimosios netektį išgyvenantis roko muzikantas Dainius (aktorius Lukas Malinauskas). Anot režisieriaus K.Vildžiūno, Rokas ir Lukas į puikų tandemą suėjo jau pirmojo kastingo metu.

„Po pirmojo bandymo, pirmosios jam suformuluotos užduoties buvo aišku, kad aktorių atrankos režisierė Dovilė Gasiūnaitė Ukmergėje atrado kažkokį nešlifuotą deimantą, kuris gimęs būti aktoriumi. Į atranką jis atvyko apsiašarojęs, nes vaikai autobuse iš jo atėmė limonadą ir jis su jais susipešė. Atsimenu, kad visi suglumom – vaikas šniurkščioja, o laukia bandymai. Paprašiau suvaidinti etiudą – su menamais daiktais paruošti Lukui vakarienę. Akimirksniu atsiskleidė Roko aktoriniai sugebėjimai. Jis įsitraukė į žaidimą, pradėjo improvizuoti, pamiršęs visas nuoskaudas. Iškart supratom, kad turim Gailį“, – pasakoja K.Vildžiūnas.

Talentingą vaiką aktorių atrankos režisierė atrado vaikų globos namuose. „Perskaičiusi scenarijų supratau, kad šį herojų suvaidinti galinčio aktoriaus turiu ieškoti Aukštaitijos rajone. Nes režisierius norėjo, kad vaiko kalboje būtų juntama to regiono tarmė. Scenarijus padiktavo ir vaiko personažo viziją. Reikėjo „nesušukuoto“ vaiko, autentiško ir su galinga vaizduote. Užduotis buvo nemenka. Ieškojau tokio vaiko per socialinės pagalbos grupes, dienos centrus, vaikų globos namuose. Tuo metu Roką globojo viena socialinė darbuotoja. Ji ir pasirūpino, kad mes susitiktume su juo. Iš septynių galimų kandidatų, režisierius iš karto atsirinko Roką“, – prisimena D.Gasiūnaitė.

Dirbti su vaiku, kurio gyvenimas nebuvo iš paprastųjų, pasak režisieriaus, buvo pakankamai jautrus iššūkis visai komandai. „Norėjosi tikėti, kad darbas filme nesujauks dar labiau ir taip neramaus jo gyvenimo. Galbūt jis pamatys kitokį pasaulį, kitokius santykius, ir įgyta patirtis jam bus naudinga. Po pirmos pamainos Rokas iš karto užsimanė tapti režisieriumi, vėliau, įdėmiai stebėdamas filmavimo procesą, bandė įsijausti ir į kitų grupės narių darbą. Filmavimo aikštelėje jam viskas buvo labai įdomu. Nors tuo metu Rokui buvo dvylika metų, jis tam tikra prasme jau buvo suaugęs žmogus, kurio nuomonę vertinom ir net į ją atsižvelgdavom“, – sako K.Vildžiūnas.

Scenarijaus dialogų bendraautorius Titas Laucius atsimena, kaip Roko dėka filme atsirado tekstai, kurie nebuvo įrašyti scenarijuje. „Buvau iškviestas atskiram darbui su šiuo aktoriumi, kuris turėjo daug entuziazmo, bet mažai aktorinės patirties, – juokiasi T. Laucius. – Repeticijose norėdavosi išgauti jo organišką autentiškumą. Klausdavau ką jis pats pasakytų vienoje ar kitoje scenoje ir kartais tai net įtraukdavau į scenarijų. Dabar, žiūrėdamas filmą didžiajame ekrane galvojau iš kur atsirado Gailio tekstas, kuomet jis sako: „Svajone, lik sveika...“ Tikrai negalėjau parašyti tokio keisto teksto. O tada supratau – ei, juk tai Roko pasiūlytas sakinys, kuris ten puikiai suskamba.“

„Mūsų visai kūrybinei grupei buvo didelė dovana dirbti su šiuo gabiu ir jautriu vaiku. Tikiuosi, kad Roko puikiai sukurtas pakankamai sudėtingas vaidmuo bus dovana ir Lietuvos žiūrovams,“ – sako filmo prodiuserė Uljana Kim.

Filmas „Dainos lapei“ rodomas Lietuvos kino teatruose.

Filmą prodiusuoja Uljana Kim „Studio Uljana Kim“ (Lietuva), Roberts Vinovskis „Studio Locomotive “ (Latvija), Kalev Tamm „Eesti Joonisfilm“ (Estija)

Filmo vystymą ir gamybą finansavo Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos, Europos Tarybos fondas „Eurimages“, Latvijos nacionalinis kino centras, Estijos kultūros rėmimo fondas, ES programa „Kūrybiška Europa – MEDIA“, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius