Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 13

Teatrai.lt tiesiai iš festivalio „Kino pavasaris“: kai „Troškulio“ vandeniu nenumalšinsi

Bulgarijos režisierės Svetlos Tsotsorkovos debiutinis pilnametražis vaidybinis filmas „Troškulys“ visiems tapo staigmena. Didelės patirties neturinti kūrėja sužibo – jos darbas puikiai įvertintas tarptautiniu mastu.
Kadras iš filmo „Troškulys“
Kadras iš filmo „Troškulys“

Nuo karščio išsausėjusios žemės paviršiaus kyla dulkės. Sandanski kraštą jau senokai alina sausra ir kai kurioms atokesnėms vietovėms ima trūkti vandens. Aukštai ant kalvos gyvenančiai šeimai (pagyvenusiai porai ir jų paaugliui sūnui) vanduo būtinas: jie užsidirba skalbdami iš vietinių viešbučių atvežtą patalynę. Neapsikentusi vis dingstančio vandens, žmona nusprendžia pasamdyti darbininkus (senstelėjusį vyrą su jaunute dukra), kad šie iškastų jiems šulinį. Jei planas pavyks – nebebus bėdų dėl vandens.

Dižiąją dalį istorijos vyksta šulinio kasimas ir paraleliai besiplėtojantys santykiai su atvykėliais. S. Tsotsorkova leidžia naratyvui išsipainioti tingiai, kaip ir pridera sunkiai pakeliamo karščio aplinkoje. Atvykėliai į monotonišką šeimynykščių gyvenimą įneša gaivos. Nesunku nuspėti, kad vaizdingų panoramų ir apleistų griuvėsių apsuptyje tarp paauglių užsimegs simpatija (tiesa, gana iškeipta, atskiesta peštynėmis, vaikino nugirdymu, nuolatiniu apsižodžiavimu), tačiau viskas tuo nesibaigs. Netrukus įsiliepsnos dar vienas slaptas – nors nemokšiškai slepiamas – romanas, taip pat šarmo įneš ne vienas „lolitiškas“ epizodas. Ne tik žemė ištroškusi atgaivos.

Filme labiausiai žavi provokuojančios jaunosios merginos (akt. Monika Naydenova) ir geraširdžio jos įsižiūrėto vaikino tėvo (akt. Ivaylo Hristovas) personažai. Nors jie visiškai skirtingi, iš abiejų sklinda didžiausias emocinis krūvis – jų ryšys plėtojasi įdomiausiai.

Pabaiga sukrečia, antra vertus, išpildo lūkesčius. Istorijos finalas – paprastas, bet efektyvus.

„Troškulys“ lėtokas, tačiau įdomūs personažai, neįprastos situacijos bei patrauklūs kraštovaizdžiai išlaiko dėmesį. Šią juostą galima rekomenduoti žiūrovams, kurie domisi žmonių santykių problematika. Vis dėlto, reikia prisiminti, kad filmo intensyvumas reiškiasi psichologiniame lygmenyje, o išoriškai nieko per daug ir nevyksta. Taigi, veiksmo filmų mėgėjai čia nuobodžiautų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius