Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 11

Trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“ populiarins lietuvių kūrėjų darbus užsienyje

Šiandien Vilniuje savo veiklą pradeda trumpametražių filmų agentūra ,,Lithuanian Shorts”, jau šįvakar oficialiai prisistatysianti Lietuvos kino kūrėjams ir prodiuseriams. Agentūros steigėjos turi ambicingų tikslų – tapti pagrindiniu lietuviško trumpo metro kino vėliavnešiuužsienio šalyse.
Filmas „Dešimt priežasčių“
Filmas „Dešimt priežasčių“ / Kadras iš filmo

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad idėja įsteigti tokią agentūrą kilo dviem trumpametražių filmų globėjoms – prodiuserėms Marijai Razgutei ir Rimantei Daugėlaitei. Jos kasmet pirmosiomis rudens dienomis organizuoja ir Tarptautinį trumpametražių filmų festivalį „Vilniaus kino šortai”.

Arūnas Gelūnas, LR kultūros ministras, vertindamas naująjį projektą sakė: „Džiaugiuosi, kad ir Lietuvoje darbus pradėjo toks ambicingas projektas kaip ,,Lithuanian Shorts”. Nuoširdžiai tikiuosi, kad šios agentūros darbų sėkmė plačiau atvers duris jaunajai Lietuvos filmų kūrėjų kartai į tarptautines auditorijas.”

Viena iš pagrindinių „Lithuanian Shorts” veiklų pirmaisiais metais bus lietuvių režisierių trumpametražių filmų sklaida.

Pasak M. Razgutės, vienos iš „Lithuanian Shorts“ agentūros steigėjų, lietuvių kuriamų trumpametražių filmų kokybė kasmet gerėja, o turinys stebina kūrybiškumu. „Filmai turi potencialo būti žiūrimi ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, todėl natūraliai kilo mintis sukurti platformą – agentūrą, kuri padėtų lietuvių kino kūrėjams patekti į užsienio festivalius, pasiekti kitų šalių žiūrovus,“ – pasakoja M. Razgutė.

Viena iš pagrindinių „Lithuanian Shorts” veiklų pirmaisiais metais bus lietuvių režisierių trumpametražių filmų sklaida. Jau veikia speciali internetinė platforma, kurioje užsienio šalių festivalių rengėjai ir kiti besidomintys trumpo metro kinu gali surasti informaciją apie mūsų šalies kūrėjų darbus.

„Lithuanian Shorts” išleido ir trumpametražių filmų rinktinę – katalogą ir DVD, skirtą tik užsienio auditorijai. Šis leidinys bus leidžiamas kasmet, platinamas užsienio kino festivaliuose, mugėse, kino profesionalų mokymuose.

R. Daugėlaitė, prieš savaitę grįžusi iš šešiasdešimtus metus rengiamo Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalio, kur jau buvo pristatyta „Lithuanian Shorts” agentūra, sako, kad internetinė filmų sklaidos platforma neabejotinai padės mūsų filmams pasiekti reikšmingus trumpametražių filmų festivalius Clermont-Ferrand, Tamperėje, Hamburge ir kitur. Artimiausias „Lithuanian Shorts” pristatymas įvyks jau kitą savaitę prasidėsiančiame Tarptautiniame Kanų kino festivalyje.

„Daug keliaujame po trumpametražių filmų festivalius, bendraujame su jų organizatoriais, jų programoms siūlome lietuviškus filmus. Esame tarptautinės trumpametražių filmų bendruomenės dalis, žinome filmų pateikimo festivaliams terminus, reikalavimus. Turime patirties, kur kokiame festivalyje kokie trumpametražiai filmai žiūrimi ir laukiami, todėl jų programų sudarytojams galime profesionaliai rekomenduoti mūsų kūrėjų darbų,” – trumpai agentūros darbą pristato R. Daugėlaitė.

„Lithuanian Shorts” interneto portale artimiausiu metu pradės veikti ir koprodukcijos skiltis, kurioje kūrėjai galės paskelbti apie naujausius savo trumpametražių filmų projektus, ieškoti jiems partnerių.

Tikimasi, kad „Lithuanian Shorts“ projektas paskatins lietuvių ir užsienio trumpametražių filmų kūrėjus bendradarbiauti ir plėtoti bendrus projektus, taip pat padės formuoti trumpo metro filmų žiūrėjimo įpročius Lietuvoje.

Planuojama, kad antroje 2012 m. pusėje „Lithuanian Shorts“ interneto portale bus pradėta teikti VOD paslauga (prisijungę vartotojai už simbolinį mokestį galės peržiūrėti filmus).

Projektas rengiamas bendradarbiaujant su „Skalvijos” kino centru, jį iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius