Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 07 23

Trumpi, bet svarbūs pasakojimai: trumpametražis kinas „Sidabrinės gervės naktyse“

Greito gyvenimo kontekste trumpametražis kinas pamažu įgauna kitokią prasmę ir tampa vis labiau mėgstamu. Turbūt nieko keista – trumpi, koncentruoti, įdomūs pasakojimai niekuo nenusileidžia ilgametražėms juostoms, o ir daugelis garsių kino kūrėjų savo kūrybinį kelią pradėjo būtent nuo trumpametražių filmų, tad stebint jaunų kūrėjų trumpukus, galima matyti ne tik esamų režisierių originalius kūrybinius ieškojimus, bet ir būsimų žymių kino vardų pirmuosius žingsnius kine.
„Sidabrinės Gervės Naktys“
„Sidabrinės Gervės Naktys“ / Viktorijos Makovskajos nuotr.

Kelionę po Lietuvą įpusėjusioje „Sidabrinės gervės naktų“ programoje šiemet - keturi trumpo metro filmai: geriausiu trumpametražiu filmu paskelbtas režisieriaus Vytauto Katkaus „Kolektyviniai sodai“, geriausio animacinio filmo kategorijoje laimėjęs Skirmantos Jakaitės filmas „Žonglierius“, geriausiu 2019 metų filmu „Sidabrinės gervės kiaušinio“ nominacijoje pripažinta Kamilės Milašiūtės juosta „Nacionalinės premijos laureatų vaikai“ ir 2020 m. geriausiu filmu „Sidabrinės gervės kiaušinio“ nominacijoje tapęs Tito Lauciaus filmas „Šeima“.

„Sidabrinės gervės naktys“ nuotr./Filmo „Šeima“ kadras
„Sidabrinės gervės naktys“ nuotr./Filmo „Šeima“ kadras

„Sidabrinės gervės naktų“ filmų seansų vedėja, kūrybininkė Dovilė Filmanavičiūtė sako, kad trumpo metro kinas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kaip jauno kūrėjo bandymas, debiutas, ir yra sutikusi žmonių, kuriems tai iškart prisvilęs blynas, net jei jie to trumpuko nė nematė. Tačiau ji su tokiu stereotipiniu mąstymu kategoriškai nesutinka, ypač lietuvių kūrėjų atžvilgiu: „Gal tai ir pirmoji jų pažintis su didenybe kinu, tačiau kokio lygio! Mūsų trumpo metro darbai keliauja po pasaulį, laimi tarptautinius festivalius, atveria duris į svarbiausius pasaulio apdovanojimus, darbines stovyklas, suveda su neįtikėtinais kino žmonėmis, kurių pavardės itin garsiai skamba industrijoje. Mūsų trumpo metro darbai tampa puikiomis įžangomis, idėjomis pilnam metrui. Ir tai privalu pažinti!“, – neabejoja ji.

„Sidabrinės gervės naktys“ nuotr./Filmo „Žonglierius“ kadras
„Sidabrinės gervės naktys“ nuotr./Filmo „Žonglierius“ kadras

Trumpametražių juostų svarbą kino industrijoje patvirtina tiek kino festivalių išskirtinai vien tik trumpo metro juostoms buvimas, tiek svarbiausių kino apdovanojimų nominacijos trumpametražių filmų kategorijose – didžiausias tarptautinis Klermono-Ferano trumpametražių filmų festivalis (The Clermont-Ferrand International Short Film Festival) kasmet iš įvairių šalių pritraukia daugiau kaip 160 000 žiūrovų bei 3500 kino profesionalų, o JAV Kino meno ir mokslo akademijos (Oskarų) apdovanojimai turi net dvi nominacijas skirtas trumpukams: geriausias trumpametražis animacinis filmas ir geriausias trumpametražis vaidybinis filmas. Taip pat visoje Europoje gausu festivalių, kuriuose galima pamatyti pačias naujausias trumpametražes juostas.

Apie trumpametražį kiną – iš jų kūrėjų lūpų

Liepos 16 dieną Ignalinoje viešėjusių „Sidabrinės gervės naktų“ seanso metu ignaliniečiai galėjo susipažinti su net trimis talentingųjų kino kūrėjų darbais: V.Katkaus „Kolektyviniais sodais“, S.Jakaitės „Žonglieriumi“ ir K.Milašiūtės „Nacionalinės premijos laureatų vaikais“. Liepos 24 dieną „Sidabrinės gervės naktys“ keliaus į Zapyškį, kur pristatys T.Lauciaus „Šeimą“ ir jau minėtuosius V.Katkaus „Kolektyvinius sodus“ bei S.Jakaitės „Žonglierių“.

Zapyškyje viešėsianti ir į vedėjos bei žiūrovų klausimus apie filmo kūrimo procesą bei kitas kino industrijos subtilybes atsakysianti režisierė S. Jakaitė sako, kad trumpas metras jai patinka dėl laisvės, kurią jis suteikia: „Įkvėpimo savo filmams semiuosi iš aplinkos, nedidelių detalių, kurias kasdien matau. Jos sukrenta į įdomius derinius, prasmes, idėjas“, – pasakoja ji.

„Sidabrinės gervės naktys“ nuotr./Filmo „Kolektyviniai sodai“ kadras
„Sidabrinės gervės naktys“ nuotr./Filmo „Kolektyviniai sodai“ kadras

Filmo „Šeima“ režisierius T.Laucius tiki, kad trumpo metro kinas yra kiekvieno režisieriaus kūrybinė pradžia, o jį patį kurti tokį kiną visada skatino noras pereiti prie pilno metro filmo. Prakalbus apie įkvėpimą, režisierius prisipažįsta, kad juo nepasitiki: „Įkvėpimu nepasitikiu, nes manau, kad kaip ir kiekvienoje profesijoje, geriausi rezultatai pasiekiami sėdint ir dirbant“, – neabejoja jis.

O kiek kino kūrėjams svarbūs apdovanojimai? „Apdovanojimai pradžiugina, džiaugiuosi, kad mano filmas kažkam patiko“, – sako S.Jakaitė. „Apdovanojimai tikrai netrukdo“, – sutinka ir T.Laucius. – Tai sakau visos savo šeimos vardu“.

„Sidabrinės gervės naktų“ organizatoriai primena, kad kiekviename mieste žiūrovų lauks ne tik nemokami filmų seansai atviroje erdvėje, bet ir susitikimai su kino kūrėjais – prieš kiekvieną filmų rodymo programą vyks 20 minučių pokalbis, kuriame bus galima daugiau sužinoti ne tik apie filmo kūrimo procesą, bet ir kitas kino industrijos subtilybes. Po Zapyškio, rugpjūčio 2 ir 9 dienomis, „Sidabrinės gervės naktys“ lankysis Klaipėdoje, kur per du pirmadienius klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės pamatyti visus festivalio programos trumpukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius