Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 29

Trys kalėdiniai filmai, palaikysiantys šventinę dvasią tarpušvenčiu

Atėjo gražiausios metų šventės, kurių metu daugelis yra susikūrę savitas kino tradicijas. Kad išsirinkti nauja tradicija galinčius tapti šventiniam laikotarpiui skirtus filmus būtų lengviau, rekomendacijomis dalijasi 15min.
pjimage (1)
Kalėdiniai filmai

Tyli naktis (Cicha Noc, rež. Piotr Domalewski, 2017 m.)

Kūčios – tas metas, kai visa šeima susitinka prie bendro stalo. Tačiau kokį kelią reikia nueiti, kol iki to stalo galima prisėsti... Lenkų režisieriaus Piotro Domalewskio filme „Tyli naktis“ visas pasiruošimo ritualas su jį lydinčiomis aplinkybėmis yra pavaizduotas taip atpažįstamai ir absurdiškai, kad vienu metu ir labai juokinga, ir šiek tiek liūdna. Situacija turbūt matyta neretam – į kaimą prie kūčių stalo renkasi visa giminė, kurioje veikia atitinkami personažai: iš Vakarų Europos grįžęs emigrantas, alkoholio nevengiantys dėdulės ir piktos jų žmonos. Lenkiško kaimo gūdumoje vykstanti istorija, atrodo, lyg drąsiai galėtų vykti ir čia pat, Lietuvoje – tradicijos kone tos pačios, giminių problemos – irgi, o ir manieros bei retorika – visiškai tapačios.

Žiūrint „Tylią naktį“ galima jaustis lyg žvelgiant į visuomenės veidrodį, kuris pasitelkdamas ironiją ir absurdą, geba ištransliuoti problemas, su kuriomis susiduria nemaža dalis žmonių. Šis lenkų filmas – puikus pasirinkimas, jeigu norisi pažiūrėti kažką nestandartiško, bet kalėdiško ir artimo tautai.

Filmą „Tyli naktis“ galite peržiūrėti „ŽMONĖS CINEMA“ filmų platformoje.

„Mažasis princas“ (Le Petit Prince, rež. Mark Osborne, 2015 m.)

Neabejoju, kad apie Antoine‘o de Saint-Exupéry knygą „Mažasis princas“ yra girdėjęs kone kiekvienas. Tad ir pati istorija bus daug kam pažįstama. Filme pasakojimui suteiktas kitas žiūros taškas – vieniša, griežtmos mamos auginama mergaitė klausosi savo kaimyno – seno lakūno – pasakojamos istorijos apie mažąjį princą, gyvenantį tolimame asteroide.

Animacija – ryški ir spalvinga, kas yra matę „Kung Fu Pandą“, braižą nesunkiai atpažins. Pats animacinis filmas – jaukus ir turintis šarmo, puikiai tiksiantis norintiems gražios ir tuo pačiu pozityvią žinią skleidžiančios istorijos.

Prie šarmo prisideda ir tai, kad personažus įtikinamai įgarsino visas aktorių žvaigždynas – nuo tokiuose filmuose kaip „Didydis Lebowskis“ vaidinusio Jeffo Bridgess`o iki „Marvel“ komiksų žvaigždės Paull`o Rudd`o.

Filmą „Mažasis princas“ galite peržiūrėti „ŽMONĖS CINEMA“ filmų platformoje.

„Kalėdos Islandijoje“ (Echo, rež. Rúnar Rúnarsson, 2020 m.)

Islandija ruošiasi Kalėdoms ir tuo pačiu metu visa šalis pasineria į vieną ir tą pačią atmosferą. Kažkur glūdumose dega ferma, kol kitur gieda Kalėdinis choras, kažkur dukra bando mamą įtikinti išbandyti virtualios realybės akinius, o tuo tarpu muziejaus darbuotojas su kažkuo pykstasi telefonu. Iš 56 atskirų epizodų režisierius dėlioja besisukančią mozaiką ir piešia visuomenės portretą.

Vienos einančios siužetinės linijos šiame filme nėra – visi tiesiog užsiėmę savo dalykais bando įžengti į šventinę nuotaiką. O kasdienybė – su savais kartėliais ir savom problemom. Veikėjai kovoja su vienatve, baimėmis, savo pačių sprendimais ir pasirinkimais, o režisieriaus parinktas tonas žiūrovui leidžia suprasti, kaip keistai iš šono viskas atrodo. Ir kad visos problemos galų gale yra itin universalios.

Filmą „Kalėdos Islandijoje“ galite peržiūrėti „ŽMONĖS CINEMA“ filmų platformoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius