Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 05 15

Trys serialų rekomendacijos savaitgaliui

Renkantis serialą savaitgalio vakarams, rekomendacijas pateikia 15min. Šįkart – trys dėmesio verti serialai, kuriuos pasižiūrėti galite namų kino platformoje „Netflix“.
Kadrai iš serialų „Derry Girls“, „The Staircase“, „Peep Show“
Kadrai iš serialų „Derry Girls“, „The Staircase“, „Peep Show“

„Peep Show“

Ar būdamas tarp žmonių nuolat jaučiatės nejaukiai, bet dedate visas pastangas, kad jie to nepastebėtų? Ar karts nuo karto turite sau pakartoti, jog esate „normalus, funkcionuojantis žmonijos narys – ir niekas negalėtų įrodyti, jog yra priešingai“? Ar jūsų gyvenime yra draugas, su kuriuo, jei jau atvirai, neturite daug bendro, bet dėl sunkiai suprantamų priežasčių esate drauge?

Net jei pavienės situacijos, į kurias įsivelia Markas ir Jeremy, nepatenka į dažno žiūrovų patirčių krepšelį (ir ačiū dievui), gyvenimo absurdiškumas ir mūsų pačių nerangumas čia daugiau nei pažįstamas.

VIDEO: Ištrauka iš serialo „Peep Show“

Vienas įdomiausių legendinio britų komedinio serialo „Peep Show“ (autoriai Jesse Armstrong, Sam Bain, Andrew O'Connor) aspektų yra pirmojo asmens perspektyva: žiūrovai gali girdėti pagrindinių personažų mintis ir tai, kaip skirtingai jiedu – neurotiškas, savimi nepasitikintis, į snobiškumą linkstantis vadybininkas Markas (akt. Davidas Mitchellas) bei lengvai per gyvenimą einantis, dėl nieko sau galvos nesukantis ir atsakomybės nejaučiantis Jefas (Robertas Webbas) – mato tas pačias situacijas.

„Netflix“ jūsų laukia aštuoni iš devynių puikiai parašyto ir suvaidinto (čia, beje, visiškai naujame amplua galite išvysti ir „Oskaro“ laureatę Olivią Colman) serialo sezonų.

„The Staircase“

Radęs nuo laiptų nukritusią žmoną, rašytojas Michaelas Patersonas paskambina į greitąją pagalbą. Tačiau po žmonos mirties prasidėjęs ikiteisminis tyrimas pasiūlo kitą lemtingo įvykio versiją – pagrindiniu įtariamuoju tampa pats Michaelas. Ši istorija, kurios metu Michaelo privatus gyvenimas buvo narstomas po kaulelį, truko daugiau nei 15 metų.

Kriminalinė dokumentika yra daugelio žiūrovų guilty pleasure, tačiau 13 dalių Jeano-Xaviero de Lestrade’o dokumentinis serialas „The Staircase“ nėra tradicinis šio žanro atstovas.

VIDEO: Serialo „The Staircase“ anonsas

Kruopščiai dekonstruodamas JAV teisinę sistemą, režisierius sudėtingo proceso nebando nei sutrumpinti, nei supaprastinti, nei perdėtai dramatizuoti. Ir net jei kai kurios dalys prie šiuolaikinės televizijos pratusiam žiūrovui gali pasirodyti stokojančios kabliuko, pasiekus serialo pabaigą, jos įgauna prasmę: „The Staircase“ leidžia patirti, kokia didelė gali būti vieno netikslumo kaina, ir koks sekinantis yra gyvenimas nežinomybėje.

„Derry Girls“

„Derry Girls“ (rež. Lisa McGee) pasakoja apie katalikišką Šiaurės Airijos mergaičių mokyklą 10 dešimtmetyje – tai serialas, kuriame paauglystės dramos kuo puikiausiai dera su politinėmis peripetijomis. Šiuo metu „Netflix“ yra pristatomi du „Derry Girls“ sezonai.

Žiūrovai susipažįsta su melodramatiška Erin, viso pasaulio problemas norinčia išspręsti Clare, kitoje realybėje gyvenančia Orla, akivaizdžiai kiečiausia grupės mergina Michelle ir jos pusbroliu Jamesu – kuris, savo paties nelaimei, yra anglas.

VIDEO: Serialo „Derry Girls“ anonsas

„Derry Girls“ personažai yra šaržuoti, tačiau tai nereiškia, jog serialo humoras paviršutiniškas, greičiau atvirkščiai. Galbūt dėl to, kad visos komiškos situacijos – nuo tariamai išgyvento apreiškimo bažnyčioje iki susitikimo su Černobylio katastrofą išgyvenusiais ukrainiečių paaugliais – yra lydimos politinių ir socialinių laikmečio grimasų, kurios tuo pat metu neužgožia 16-ečių dramų, „Derio merginos“ atrodo tvirtai ant žemės stovintis, santykio su daugiabriaune realybe niekad neprarandantis kūrinys.

Visą serialo apžvalgą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius