Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 02 18

Už smurtą prieš aktorę pinigine bauda nuteistas Kim Ki-dukas atsiprašyti neketina

Pietų Korėjos režisierius Kim Ki-dukas, Berlyno kino festivalyje pristatantis juostą „Human, Space, Time and Human“ („Žmogus, kosmosas, laikas ir žmogus“), šeštadienį vykusioje spaudos konferencijoje buvo priverstas atsakinėti į žurnalistų klausimus apie kitą savo filmą „Mėbijaus juosta“ (2013), kurio aktorė apkaltino režisierių naudojus fizinį ir seksualinį smurtą.
Kim Ki-dukas
Kim Ki-dukas / „Scanpix“/AP nuotr.

Aktorė, kurios tapatybė slepiama, režisierių padavė į teismą praėjusiais metais. Ji teigė, jog Kim Ki-dukas filmavimo metu jai skėlė antausį bei privertė filmuotis smurtinėje sekso scenoje, kurios nebuvo scenarijuje. Aktorė netrukus atsisakė vaidmens, filme ją pakeitė Lee Eun-woo.

Gruodžio mėnesį teismo sprendimu Kim Ki-dukui buvo skirta piniginė bauda už fizinį smurtą. Kaltinimai dėl seksualinio smurto buvo atmesti.

Berlynalė, garsėjanti savo politiniu angažuotumu, viešai prisijungusi prie #metoo judėjimo ir, pasak festivalio direktoriaus Dieterio Kosslicko, atmetusi ne vieną filmą, kurio režisieriai, scenaristai ar aktoriai yra kaltinami seksualiniu priekabiavimu, socialiniuose tinkluose sulaukė kritikos, kai į festivalį buvo pakviestas Kim Ki-dukas.

Jis pats spaudos konferencijoje sakė: „Iš tiesų buvo apmaudus incidentas, nutikęs prieš ketverius metus. Viską paaiškinau ir atsakiau teisme. Kaltintojas nusprendė, jog mano antausis aktorei yra „problematiškas“. <…> Mes repetavome sceną, aplink buvo daug žmonių. Tuo metu mano komandoje niekas nesakė, kad tai buvo nederama. Neprisimenu, kas tiksliai nutiko, bet tai tikrai buvo susiję su meniniu pasirodymu, su vaidyba. Manau, kad aktorė šį incidentą interpretavo kitaip nei aš.“

Paklaustas, ar planuoja atsiprašyti jį apkaltinusios moters, režisierius sakė: „Ne. Man apmaudu, kad šitai tapo teismo byla. <…> Aš ne visiškai sutinku su teismo sprendimu, bet tikiu, kad tai yra dalis proceso, keičiančio sistemą ir leidžiančio progresuoti kino industrijai. Aš tikrai turėsiu tai omenyje dirbdamas ateityje“, – sakė Kim Ki-dukas.

Naujausias režisieriaus darbas pasakoja apie grupę žmonių, kurie leidžiasi į kelionę senu kariniu laivu. Kelionė netrukus virsta košmarišku pasakojimu apie žmogaus prigimtį, kurios amplitudė svyruoja nuo išprievartavimo iki kanibalizmo.

Spaudos konferencijoje Kim Ki-dukas pabrėžė, jog jo filmuose vaizduodamas smurtas niekaip neatspindi jo elgesio realiame gyvenime.

„Mano kasdienis gyvenimas nėra kaip mano filmai ir aš nenorėčiau taip gyventi. Prašau, nedarykite išvadų apie mano asmenybę žiūrėdami mano filmus“, – komentavo režisierius.

Filmas „Human, Space, Time and Human“ yra rodomas Berlyno kino festivalio programoje „Panorama Special“.

VIDEO: Ištrauka iš filmo „Human, Space, Time and Human“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius