-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 14

V.Matulevičiaus filmas Čikagoje ir Los Andžele

Los Andželo ir Čikagos lietuviai paskutinį sausio savaitgalį rinkosi į Pasaulio lietuvių centrą Lemonte (Čikagos priemiestis) klausytis paskaitų ir diskutuoti tema „Lietuvos valstybės politikos, ekonomikos, kultūrinių ir dvasinių vertybių vystymo perspektyvos ir reikšmė užtikrinant lietuvių tautos išlikimą Lietuvoje ir išeivijoje XXI amžiuje“.
Vytautas Matulevičius
Vytautas Matulevičius / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Per politinių studijų savaitgalį, kaip LŽ jau rašė, buvo paskelbta šių metų Laisvės premijos laureatė. Premijos steigėjas, LA LB pirmininkas dr. Rimtautas Marcinkevičius, tūkstančio JAV dolerių

apdovanojimą skyrė seselei Nijolei Sadūnaitei – už nenuilstamą kovą ginant žmogaus laisvę ir jos teises. Ši premija įteikta jau ketvirtą kartą. Ankstesni Laisvės premijos laureatai buvo per Sausio 13-osios įvykius žuvusi Loreta Asanavičiutė (po mirties), Baltarusijoje žuvęs saugumo karininkas ir diplomatas Vytautas Pociūnas (po mirties), Ramutė Žukaitė, Niujorko lietuvių bendruomenės apygardos pirmininkė, – už nenuilstamą kovą ginant lietuvių tautines ir dvasines vertybes, ir Valdas Vasiliauskas, „Lietuvos žinių“ vyriausiasis redaktorius, – už publicistiką, ginančią Lietuvos laisvę ir demokratiją.

Skaityti pranešimų ir išsakyti savo nuomonę į Čikagą atvyko prelegentų iš Jungtinių Valstijų ir Lietuvos. Susirinkusiuosius pasveikino kun. Antanas Saulaitis, Palaimintojo Jurgio Matulaičio misijos bažnyčios Lemonte šeimininkas, ir kun. Jaunius Kelpša. Buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) Kontržvalgybos valdybos viršininkas plk. Vytautas Damulis papasakojo apie Lietuvos išorinių jėgų grėsmę valstybės ir tautos išlikimui. Svečias iš Vilniaus pristatė Vytauto Matulevičiaus sukurtą dokumentinį filmą „Tyrimas, sukrėtęs klaną“ apie garsųjį parlamentinį VSD veiklos tyrimą, atskleidusį valstybės užvaldymą ir demaskavusį valstybininkų klaną.

Renginio vadovas dr. Rimtautas Marcinkevičius iš Palm Springso (Kalifornija) akcentavo Lietuvos ir išeivijos vieningos veiklos svarbą tautos išlikimui. Viso pasaulio lietuvių pajėgas galėtų sutelkti artėjantys Lietuvos prezidento rinkimai, kurie lems tautos ir valstybės ateitį. Kun. Stanislovas Anužis iš Gargždų kalbėjo apie bažnyčių, kaip kultūrinių ir dvasinių centrų, svarbą.

Politinių studijų savaitgalyje taip pat dalyvavo savaitraščio „Amerikos lietuvis“ politikos apžvalgininkas Bronius Nainys (Čikaga, JAV). Jis iškėlė pagrindinių Lietuvos valdymo institucijų reikalingumo klausimą. Kun. Arvydas Žygas (Putnamas, Konektikutas) pabrėžė dvasingumo svarbą, Bažnyčios ir kunigų vaidmenį tautos išlikimui.

Iš NATO vadavietės Virdžinijoje (JAV) atvykęs buvęs lauko pajėgų vadas generolas Arvydas Pocius skaitė paskaitą apie Lietuvos kariuomenės vaidmenį NATO stiprinant valstybės saugumą. Neseniai iš vizito Irake grįžęs generolas papasakojo apie lietuvių karių dalyvavimą tarptautinėse misijose.

Los Andželo lietuvių prašymu didelį susidomėjimą Čikagoje sukėlęs V.Matulevičiaus filmas „Tyrimas, sukrėtęs klaną“ buvo įtrauktas į Vasario 16-osios šventės Los Andžele, Šv. Kazimiero parapijos salėje, programą. Filmą komentavo svečias iš Lietuvos V.Damulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius