Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 09 30

Vaidybinio filmo „Pėdsakai“ premjera įvyks Varšuvos kino festivalyje

Kroatijos, Lietuvos ir Serbijos bendros gamybos vaidybino ilgametražio filmo „Pėdsakai“ (angl. „Traces“), kurį režisavo Dubravka Turić, pasaulinė premjera įvyks tarptautiniame A klasės Varšuvos kino festivalyje. Debiutinis filmas atrinktas į konkursinę programą „1-2“. Prie filmo gamybos prisidėjo ir Lietuvos kūrėjai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kadras iš filmo „Pėdsakai“
Kadras iš filmo „Pėdsakai“ / Tragovi nuotr.

Filmas pasakoja, kaip po tėvo mirties jauna mokslininkė Ana bando įveikti tapatybės krizę. Vidiniai pokyčiai atsispindi tikrovėje. Vienatvė, pabėgėlių krizė, emigracijos ir jos mokslinis tyrimas apie mistinius simbolius ir žmonių pėdsakus, paliktus akmenyje, paslaptingai persipina su jos gyvenimu.

„Šis filmas paremtas mano asmenine patirtimi – šeimos iširimu ir netektimi bei tradicijos praradimu. Noriu pavaizduoti, kokį pokytį individas patiria tokioje situacije, nuo vienatvės iki nevykusio bandymų tvarkytis, kol galiausiai atsižadama savęs dėl nuolat besikeičiančio pasaulio, kuris reikalauja į jį nerti pasitikint savimi. Kaip greitų ir didelių pokyčių viduje ir mano aplinkoje liudininkė, jaučiu poreikį papasakoti istoriją apie mūsų akistatą su šiais pokyčiais. Noriu susieti vidų ir išorę, asmeniškumą ir globalumą, emocionalumą/mistiką su racionalumu į vieną organišką visumą. Tikiu, kad tapatybės praradimas ir jos paieškos kertasi su pokyčiais, kuriuos primeta vadinamasis privalomasis progresas – tai bendrai išgyvena mano karta, ne tik Kroatijoje, bet ir visame pasaulyje“, – sako režisierė Dubravka Turić.

Dubravka Turić baigė kino ir televizijos montažą Zagrebo dramos menų akademijoje. Profesionaliai užsiima režisūra, montažu ir scenarijų rašymu. Ji sumontavo daugiau nei 20 ilgametražių filmų, eksperimentinių ir animacinių filmų ir daugiau nei 200 reklamų.

„Belladona“, pirmasis jos trumpametražis vaidybinis filmas, kuriam ji parašė scenarijų, režisavo ir sumontavo, laimėjo „Horizontų“ (Orizzonti) programos apdovanojimą už geriausią trumpametražį filmą Venecijos filmų festivalyje 2015 m. Šis filmas taip pat pateko į konkursinę Sandanso, Roterdamo ir daugybės kitų kino festivalių programas, bei pelnė apdovanojimų.

„Vyšnios“, antrasis jos trumpametražis filmas, kurio premjera įvyko Kanų filmų festivalyje, programoje „Dvi režisierių savaitės“ (Quinzaine des realisateurs) 2017 m.. Filmas taip pat dalyvavo daugelyje kitų tarptautinių festivalių, pelnė prizus Zagrebo ir Bogotos tarptautiniuose kino festivaliuose.

Filmas nufilmuotas Kroatijoje, baigiamieji filmo darbai atlikti Lietuvoje. Filme vaidino Marija Škaričić, Nikša Butijer, Lana Barić, Mate Gulin ir kiti. Filmo operatorius – Damjan Radovanović, kompozitorius – Jonas Jurkūnas, garso suvedimo režisierius Jonas Maksvytis, spalvų korekciją atliko Jonas Zagorskas. Garso post-produkcijos darbai vyko studijoje UP records, spalvų korekcija ir kiti baigiamieji darbai atlikti studijoje BBposthouse.

Filmo prodiuserė Ankica Jurić Tilić, ko-prodiuseriai Ieva Norvilienė, Marija Stojanović, Milan Stojanović, Ada Solomon.

Varšuvos tarptautinis kino festivalis Lenkijoje vyks jau 38-ąjį kartą spalio 14-23 dienomis. Tarptautinės prodiuserių asociacijų federacijos (FIAPF) jis yra pripažįstamas kaip vienas iš svarbiausių ir prestižiškiausių kino festivalių pasaulyje ir turi A klasės reitingą.

Filmo „Pėdsakai“ gamybą iš dalies parėmė Lietuvos kino centras, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizja, Kroatijos kino centras ir Kroatijos nacionalinė televizija, Serbijos kino centras, Kūrybiškos Europos programa MEDIA, Eurimages. Lietuvos žiūrovams filmą planuojama pristatyti 2023-aisiais.

Filmą prodiusavo kompanijos „Kinorama“ (Kroatija), „Tremora“ (Lietuva), „Corona Film“ (Serbija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius