-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 12 02

„Važiuok“ režisierius ir Ryanas Goslingas save vadina sielos broliais

Danų kino režisierius Nicolas Winding Refnas iki pamatų sudrebino Holivudą ir kaip reikiant pašokdino Europą.
Ryan Gosling (kairėje) ir Nicolas Winding Refn
Ryan Gosling (kairėje) ir Nicolas Winding Refn / Filmo kūrėjų nuotr.

Senojo žemyno kino kūrėjas debiutavo Holivude sukūręs kriminalinį trilerį su dramos prieskoniu „Važiuok“ (orig. „Drive“). Dėl šios juostos vyras tapo vienu dažniausiai linksniuojamų kino kūrėjų, o pagrindinį vaidmenį juostoje atlikęs Ryanas Goslingas sukūrė bene geriausią savo karjeros vaidmenį, dėl kurio daugelis kino kritikų ir žiūrovų garbingąjį Oskarą mato būtent jo rankose. Jaunojo aktoriaus karjera įgauna milžinišką pagreitį, jo žvaigždė žiba vis ryškiau, o kelionė į Holivudo šlovės viršūnę primena nebe ramų kopimą karjeros laiptais, o svaiginantį kilimą visu greičiu pirmyn lekiančiu liftu.

Filmo režisierius N.W.Refnas primena savotišką dinozaurą kino pasaulyje – jam nė motais nusistovėjusios taisyklės ir standartai. Neįtikėtina, kaip iš tokio, iš pirmo žvilgsnio, niekuo neišsiskiriančio siužeto, režisierius ir jo komanda sugebėjo sukurti nuostabiai gerą ir kokybišką filmą, kuris, regis, skrenda virš miesto ir spjauna į kino pramonės standartus, nusistovėjusias taisykles, nusisuka nuo jų ir parodo, jog net ir veiksmo trileriai gali būti kiek kitokie negu esame įpratę juos matyti.

Sunku patikėti, tačiau net filmo smurto scenos, kartais primenančios žiaurius azijietiškus siaubo filmus, juostoje „Važiuok“ kelia pasigėrėjimą. N.W.Refnas romantizuoja vyriškai pasitiktą mirtį ir daro ją gražiu reginiu, neverčiančiu nusukti akių nuo kino ekrano, o jo pagrindinis herojus panašėja į samurajų – jis tylus, nekalbus ir gebantis dėl savo tikslo paaukoti gyvenimą.

Kaip ir visuose savo filmuose, taip ir „Važiuok“ režisierius išlaiko savotišką braižą. Visų jo filmų herojai – bebaimiai kovotojai, besistengiantys iki galo įgyvendinti savo užmojus, atlikti savotišką misiją, kuomet visos aplinkybės esti maksimaliai nepalankios.

R.Goslingas pasakoja, jog jam patinka, kaip režisierius vaizduoja prievartą ir smurtą, atrodantį tarsi iš animacinio filmo. „Mano nuomone, menas – tai viena prievartos formų“, – teigia režisierius, pasakojęs, jog įkvėpimo ieškojo ir iš dukters pasiskolintose brolių Grimų pasakose.

Panašu, kad Holivude formuojasi naujas daug žadantis duetas. Šiuo metu N.W.Refnas pluša ties kriminaline drama „Only God Forgives“, kurioje, kaip žinia, filmuosis R.Goslingas. Vyrai pasakoja, jog juos sieja keistas ryšys, leidžiantis vienas kitą suprasti iš pusės žodžio, o kartais ir visai be jų. „Mes taip puikiai suprantame vienas kitą, jog kartais atrodo, jog bendraujame telepatiškai ir skaitome vienas kito mintis“, – ne viename interviu užsiminė režisierius. Nauja kino pora užsimena ir apie pradėtą kurti klasikiniu vadinamo fantastinio filmo „Logan's Run“ (1976) perdirbinį, kuris kino ekranus turėtų išvysti 2014-aisiais.

Dienomis jis (akt. R.Gosling) – patikimas darbuotojas, puikus lenktynininkas ir kaskadinių triukų meistras. Naktimis – šaltakraujis nusikaltėlis, žaidžiantis pavojingus žaidimus ir iš nusikaltimo vietų pasiimantis banditus. Jis ramus ir nekalbus, tačiau atgyja vos rankose pajutęs automobilio vairą. Vieną dieną vyrukas susipažįsta su kaimynystėje gyvenančia Iren (akt. Carey Mulligan), kurios vyras (akt. Oscar Isaac) atlieka bausmę kalėjime. Tokia pat tyli, kaip ir jos kaimynas, moteris, iš pirmo žvilgsnio, trapi tarsi krištolas, į lenktynininko gyvenimą įlieja spalvų ir įvairiapusiškumo. Deja, vystytis tolesniems kaimynų santykiams tiesiog nelemta. Iš kalėjimo grįžus Iren vyrui lenktynininkas atsitraukia ir ima ruoštis lenktynėms, tačiau vieną dieną supratęs, jog kriminalinė praeitis nepaleidžia žaviosios kaimynės vyro, ryžtasi įstoti į žaidimą ir imasi jam padėti. Vos vienas neteisingas žingsnis ir lenktynininkui tenka daryti tai, ką jis moka geriausiai – virtuoziškai sprukti nuo jo galvos trokštančių mafijos vadeivų.

Kraują kaitinanti atmosfera, puikus operatoriaus darbas ir fantastiška Ryano Goslingo vaidyba, vainikuota pasakiška muzika, kine jau gruodžio 9 dieną.

VIDEO: 'Drive' Trailer HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius