-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 09 05

Venecijos kino festivalyje – dėmesys K.Buožytės virtualios realybės projektui apie M.K.Čiurlionį

„75-ojo tarptautinio Venecijos kino festivalio konkursinėje programoje „Venice Virtual Reality“ dalyvaujantis lietuvių režisierės Kristinos Buožytės animacinis virtualios realybės (VR) projektas „Angelų takais“, dar nesibaigus festivaliui, jau sulaukė didžiulio lankytojų dėmesio ir puikių tarptautinės kino profesionalų bendruomenės vertinimų“, – trečiadienį pranešė Lietuvos kino centras (LKC). Tai – pasaulinė VR projekto, kuris taip pat yra vienas iš Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo proga sukurtų filmų, premjera.
Kristina Buožytė
Kristina Buožytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Supažindinantis su vieno žymiausių šalies menininkų Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūryba nauja ir įtraukiančia forma, „Angelų takais“ pretenduoja į du Venecijos kino festivalio apdovanojimus – geriausio VR projekto ir geriausio linijinio VR projekto kategorijose (angl. „Best VR Immersive Story“ ir „Best VR Story for Linear Content“).

Naujame, antrus metus festivalio rengiamame VR projektų, konkurse iš viso varžosi 30 dalyvių iš įvairių pasaulio šalių – JAV, Kanados, Australijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Švedijos, Pietų Korėjos, Kinijos, Irako.

Lietuva čia dalyvauja pirmąjį kartą.

„Pristatydami savo projektą festivalio lankytojams, svečiams ir tarptautinės kino industrijos atstovams, sulaukėme tokio palaikymo ir VR dalyvių simpatijų, ko nuoširdžiai nesitikėjome, – teigia VR projekto „Angelų takais“ kūrybos prodiuseris Vitalijus Žukas. – Mums buvo didelė garbė pristatyti šį projektą vienam žymiausių šių laikų italų rašytojų, festivalio VR konkursinės programos žiuri nariui Alessandro Baricco. Jis papasakojo, kad gerai žino M.K.Čiurlionio muziką, tačiau nėra susipažinęs su šio menininko tapyba. Filmas jį labai sujaudino.“

Pristatydami savo projektą festivalio lankytojams, svečiams ir tarptautinės kino industrijos atstovams, sulaukėme tokio palaikymo ir VR dalyvių simpatijų, ko nuoširdžiai nesitikėjome.

Pasak prodiuserio, savo viešnagės Venecijos kino festivalyje metu projekto komanda taip pat turėjo galimybę ne tik susipažinti su geriausiais VR kūrėjais iš viso pasaulio, peržiūrėti jų darbus, bet ir aptarti bendradarbiavimo galimybes. Jo manymu, VR sekcijos kuratoriai atliko nuostabų darbą, atrinkdami kūrinius, rodančius skirtingas ir inovatyvias VR panaudojimo formas, įskaitant interaktyvųjį teatrą ir lytėjimo pojūčiais praturtintus projektus, kas esą dar labiau sustiprino tikėjimą šios industrijos ateitimi.

Anot LKC, tarptautinį pripažinimą pelniusių vaidybinių filmų „Kolekcionierė“ (2008) ir „Aurora“ (2012) režisierę K.Buožytę M.K.Čiurlionio kūrybą perkelti į virtualią erdvę įkvėpė matyti pavyzdžiai Vincento van Gogho ir Salvadoro Dali paveikslų motyvais.

Pasak K.Buožytės, šalies kompozitorių ir dailininką M.K.Čiurlionį galima laikyti multimedijos meno pradininku, kūrusiu vaizdu, garsu, raštu.

„VR platforma yra labai tinkama medija perteikti M.K.Čiurlionio kūrybą. Menininko dailės ir muzikiniai kūriniai tarsi pratęsia ir apjungia vienas kitą. O mūsų projektas suteikia žiūrovui išskirtinę galimybę patirti M.K.Čiurlionio kūrybos harmoniją, keliaujant jo darbų motyvais sukurtame nežemiškame pasaulyje“, – teigia filmo „Angelų takais“ režisierė.

„Tauras Films“ archyvo nuotr./M.K.Čiurlionis su žmona Sofija
„Tauras Films“ archyvo nuotr./M.K.Čiurlionis su žmona Sofija

„Kartu su VR ir AR (angl. „Augmented Reality“) kūrime besispecializuojančia studija „Okta“ daugiau kaip dvejus metus kurtas VR projektas „Angelų takais“ buvo tobulinamas,siekiant pritaikyti naujausias technologijas bei įgyvendinti kūrėjų sumanymą – suteikti galimybę žiūrovui įsižiūrėti į M.K.Čiurlionio darbus, tarytum „įeinant“ į menininko paveikslus, ir meditatyviai patirti jo sukurtą pasaulį, – rašoma LKC žiniasklaidai išplatintame pranešime.

– „Angelų takais“ – tai užburiantis pasivaikščiojimas po magišką trimatėje erdvėje atgijusių M.K.Čiurlionio paveikslų kraštovaizdį skambant jo simfoninei muzikai. Virtuali kelionė, prasidėjusi sausumoje ir lydima M.K.Čiurlionio simfoninės poemos „Miškas“, tęsiasi vandens ir dangaus platybėse, „banguojant“ simfoninei poemai „Jūra“ ir stebint horizonte bei debesų raštuose kintančius objektus iš žinomų menininko paveikslų „Ramybė“, „Saulės pasveikinimas“, „Amžinybė“ ir daugelio kitų.

Pradėjęs kelionę kaip žmogiška būtybė, VR dalyvis nelauktai suvokia esąs angelas, keliaujantis po anapusinį pasaulį ir kontempliuojantis Gyvenimo ir Mirties būtį bei galiausiai susiliejantis su Visata.“

Režisierės K.Buožytės teigimu, kuriant virtualią aplinką naudoti elementai net iš 60-ies M.K.Čiurlionio paveikslų, tačiau tai stengtasi daryti subtiliai, išlaikant iškilaus menininko darbų autentiškumą.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Kristina Buožytė
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Kristina Buožytė

Tarptautinis Venecijos kino festivalis yra pats seniausias pasaulyje kino festivalis, įkurtas 1932 m. ir kasmet vykstantis rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje Venecijos miesto Lido saloje, Italijoje. Festivalis yra didesnio kultūrinio renginio – Venecijos bienalės (it. „La Biennale di Venezia“) – dalis ir vienas svarbiausių A klasės kino festivalių pasaulyje, lygiuojantis su Berlyno ir Kanų kino festivaliais.

75-asis Venecijos kino festivalis vyks iki rugsėjo 8 dienos, kurio laimėtojai bus paskelbti tą pačią dieną oficialios jo uždarymo ceremonijos metu.

VR projekto „Angelų takais“ gamybą ir pristatymą festivalyje parėmė Lietuvos kino centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius