Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 04 04

Vidos Ramaškienės rekomendacijos: 10 „Kino pavasario“ filmų, kuriuos būtina pažiūrėti

Pastarąsias savaites kino ekranus užkariavęs festivalis „Kino pavasaris“ turi ką pasiūlyti ir pačiam išrankiausiam žiūrovui. Dramos, komedijos, istorinė dokumentika, animaciniai filmai – žiūrėti tikrai yra ką.
Vida Ramaškienė
Vida Ramaškienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tačiau kaip nepasiklysti tarp šimtų jau kino gurmanų atrinktų filmų? Festivalio vadovė Vida Ramaškienė 15min atskleidė savo favoritus. Nors festivalis artėja prie pabaigos, pažiūrėti gerą filmą dar laiko yra. Tam galbūt padės ir šis sąrašas.

„Garbės pilietis“

Apie Nobelio literatūros premijos laureato Danielio Montovani gyvenimą pasakojanti dviejų režisierių – Gastono Duprato ir Mariano Cohno juosta „Garbės pilietis“ sužavėjo ir V.Ramaškienę. „Šis filmas man labai patiko. Tikiuosi, kad jis suras ir savo žiūrovus, kad jie eis į šį filmą, nes jis tikrai ypatingas“, – kalbėjo ji.

VIDEO: Garbės pilietis (The Distinguished Citizen) I Kino pavasaris 2017

„Moliūgėlio gyvenimas“

Viena labiausiai aptarinėjamų festivalio juostų – „Oskarams“ nominuotas, Kanų ir kitų festivalių publiką sujaudinęs animacinis filmas „Moliūgėlio gyvenimas“ jį jau mačiusiems Lietuvoje taip pat paliko didelį įspūdį.

Apie globos namuose atsidūrusį berniuką pasakojanti istorija įsiminė ir V.Ramaškienei. Pasak jos, šį filmą būtina pamatyti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. „Jiems net – ypač. Šis filmas suaugusiems padės geriau pažinti ir suprasti vaikų pasaulį. Tai įdomus ir labai svarbus, pamąstyti verčiantis filmas“, – kalbėjo ji.

VIDEO: Moliūgėlio gyvenimas (My Life as a Zucchini) I Kino pavasaris 2017

„Hiustonai, mes turime problemą!“

Dar vienas V.Ramaškienės favoritų – Žigos Vircos juosta „Hiustonai, mes turime problemą!“. Slaptą JAV prezidento Johno F.Kennedy bei Jugoslavijos prezidento Josipo Broz-Tito sandorį išviešinantis filmas pasakoja apie Šaltojo karo metais vykusį tarptautinį skandalą.

Čia paliečiamos šiuo metu ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui itin svarbios diplomatinės vingrybės.

„Pasaulio aktualijų kontekste šis filmas – labai įdomus. Jis pasakoja apie tai, kaip pasaulio galingieji tvarko reikalus mums net nežinant, tai diplomatinių korpusų darbas, čia aptariami įvairūs posūkiai ir susitarimai. Filmas labai įdomus istorine prasme“, – pasakojo V.Ramaškienė.

VIDEO: Hiustonai, mes turime problemą! (Houston, We Have a Problem!) I Kino pavasaris 2017

„Safaris“

Mėgstantiems dokumentiką V.Ramaškienė rekomenduoja nepraleisti Ulricho Seidlo filmo „Safaris“. Filme režisierius kamerą atsuka į safario trofėjų medžiotojus – turtingus vokiečius ir austrus, kurių aistra – gražiausių gyvūnų medžioklė.

„Tai filmas apie žmogaus ir gyvūno santykį, apie tai, kaip mes priimame gamtą. Čia iškeliamas klausimas, kam mums reikalinga gyvūnija, kaip gamtos dalis: ar medžioklės instinktams patenkinti, ar gamtos įvairovei, ar mes galime tuos gyvūnus dar kitaip priimti. Šis filmas man paliko didžiulį įspūdį“, – pasakojo festivalio organizatorė.

VIDEO: Safaris (Safari) I Kino pavasaris 2017

„Sieranevada“

Ne vieną filmą dar ankstesniais „Kino pavasario“ metais pristatęs Cristi Puiu šįkart į festivalio ekranus sugrįžo su „Sieranevada“. Nauja jo juosta taip pat atsidūrė V.Ramaškienės topų sąraše.

Pasak jos, tai lietuvio mentalitetui artimas filmas. Jo kūrėjai uždaroje aplinkoje sugebėjo perteikti tiek šeimos santykius, tiek politiką ir papročius.

„Tai filmas apie kasdienybę, bendravimą, filmas, kurį žiūrint dauguma lietuvių matys savo giminaičių buitį ir bendravimo ypatybes, ir tai daro labai žaismingai. Tokie dalykai labai įdomūs“, – pasakojo ji.

VIDEO: Filmo „Sieranevada“ anonsas

„Baigiamieji egzaminai“

V.Ramaškienė siūlo nepraleisti „Baigiamųjų egzaminų“, filmo apie šiuolaikiniam žmogui aktualius dalykus. Cristiano Mungiu režisuota juosta sprendžia žmonių moralines dilemas, kaip sakė festivalių programų kuratorė Aistė Račaitytė, „režisierius nuo pat pirmų akimirkų įtraukiančiame filme kalba apie tai, kaip tėvai, susikoncentravę į lūkesčius, susijusius su vaikais, praranda ryšį su realybe, ir vaizdžiai iliustruoja priimamų kompromisų kainą“.

„Egzaminas – šio filmo moto. Gyvenimas kiekvienam iš mūsų paruošia egzaminą, kurį privalome laikyti“, – sakė ji.

VIDEO: Filmo „Baigiamieji egzaminai“ anonsas

„Neruda“

Apie Čilės poeto ir komunistų lyderio Pablo Nerudos gyvenimą pasakojanti biografinė drama „Neruda“ – filmas tiek kino, tiek knygų mylėtojams. Čia susipina ir povandeninės politinės srovės, ir literatūriniai poezijos vingiai. Filme gausu daugiasluoksnių minčių, gilių prasmių, gražių kadrų.

„Labai mėgstu filmus apie iškilias asmenybes. Pablo Lorrainui tai tobulai pavyko“, – komplimentų režisieriui negailėjo V.Ramaškienė.

VIDEO: Neruda (Neruda) I Kino pavasaris 2017

„Baleto šokėjas“

Kino kritikų liaupsių šiemet sulaukė dokumentinė juosta „Baleto šokėjas“. Steveno Cantoro filmas pasakoja apie Ukrainoje gimusį baleto meistrą Sergejų Poluniną, kuris padaręs didžiulį karjeros šuolį tapo jauniausiu Londono karališkojo baleto jauniausiu pagrindiniu šokėju.

Šiandien pasaulis jį vadina „baleto Jamesu Deanu“, „gabiausiu savo kartos baleto šokėju“, „šokio pasaulio seksualiausia jaunąja žvaigžde“. Panašiai galima pasakyti ir apie filmą. „Tai genijaus ir jo šlovės kokteilis“, – filmą apibūdino V.Ramaškienė.

VIDEO: Baleto šokėjas (Dancer) I Kino pavasaris 2017

„Stambulo katės“

Dar viena dėmesio verta dokumentinė juosta – Ceyda Torun režisuotos „Stambulo katės“. Filmas pasakoja apie kates, kurios gyvena Turkijos didmiesčio gatvėse: kaip jos susiranda maisto, kur miega, kaip bendrauja tarpusavyje.

Pasak festivalio organizatorės, tai filmas ir apie kates, ir apie Stambulą. Esą būtent per kates žiūrovui originaliu kampu pristatomas pats miestas. Šį filmą festivalio organizatoriai rekomenduoja visiems kačių mylėtojams.

VIDEO: Stambulo katės (Kedi) I Kino pavasaris 2017

„Žudikai ant ratų“

V.Ramaškienę sužavėjo ir programos „Nauja Europa – nauji vardai“ filmas „Žudikai ant ratų“. Režisierius Attila Till juostoje originaliai pasakoja apie neįgaliųjų vežimėliuose sėdinčius žmones, kuriuos vaidina realūs žmonės.

„Neįgaliųjų pasaulis sugretinamas su nusikalstamu pasauliu. Idėja ta, kad visi esame vienodi, nepaisant socialinio lygio ir net negalios“, – apie filmą pasakojo V.Ramaškienė.

VIDEO: Filmo „Žudikai ant ratų“ anonsas

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip nepasiklysti „Kino pavasaryje“: 10 filmų, kurių vertėtų nepraleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius