Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 15

Vienas brandžiausių Alo Pacino vaidmenų – juostoje „Septintas veiksmas”

Retas užginčys, kad Al Pacino yra vienas ryškiausių visų laikų kino aktorių. Jo sukurti vaidmenys garsiojoje Francis Ford Coppola trilogijoje „Krikštatėvis“ (1990) amžiams jį įrašė į kino istoriją. Šįsyk Al Pacino sukūrė netipinį egzistencinės krizės ištikto aktoriaus vaidmenį filme „Septintas veiksmas“ (Humbling, rež. Barry Levinson).
Alui Pacino – apdovanojimas už gyvenimo nuopelnus
Alui Pacino – apdovanojimas už gyvenimo nuopelnus / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Alas Pacino

Jubiliejiniame „Kino pavasaryje“ rodytas filmas itin palankiai sutiktas festivalio žiūrovų. Skoningo humoro ir subtilios ironijos persmelktas pasakojimas nuo šio penktadienio pasirodys kino teatre „Pasaka”.

Juostą „Septintas veiksmas“ režisavo „Oskaro“ laureatas Barry Levinsonas, labiausiai pagarsėjęs kino juostomis „Lietaus žmogus“ (Rain Man, 1988), „Pragaro virtuvės vaikėzai“ (Sleepers, 1996), „Uodega vizgina šunį“ (Wag the Dog, 1997). Naujausias jo darbas ekranizuotas pagal JAV rašytojo Philipo Rotho romaną „Nusižeminimas“. Rothas yra vienas žymiausių šiuolaikinių JAV rašytojų, gausiai įvertintas tarptautiniais literatūros apdovanojimais, tarp kurių Faulknerio, Pulitzerio, Bookerio premijos.

Vieną dieną šį romaną jam parekomendavo artimas bičiulis, pasakęs tik tiek, kad jis apie aktorių ir Al Pacino būtinai turįs jį perskaityti.

Kaip teigia kino kritikai, režisieriui pavyko meistriškai perteikti Rotho romano stilistiką ir rašytojo humoro jausmą, vykusiai jį papildyti vizualinėmis priemonėmis, išraiškinga aktorių vaidyba.  Beje, ties nervų krizės riba balansuojančio pagyvenusio aktoriaus vaidmuo laikomas bene nuoširdžiausiu kada nors sukurtų Al Pacino vaidmenų.

Kaip ne kartą yra minėjęs pats aktorius, „Septintas veiksmas“ jo filmografijoje atsirado neatsitiktinai. Vieną dieną šį romaną jam parekomendavo artimas bičiulis, pasakęs tik tiek, kad jis apie aktorių ir Al Pacino būtinai turįs jį perskaityti.

„Perskaitęs romaną išsyk supratau, kad tai yra tai, ko taip ieškojau. Juk pasaulyje tiek nedaug dalykų, kuriuos galime nuveikti, o knygoje pavaizduotas pasaulis man gerai pažįstamas. Būtent jį norėjau išreikšti ir atskleisti. Panašiai galvojo ir Barry, todėl pasikvietėme scenaristą Bucką Henry, kurio humoro jausmu taip žavisi Levinsonas“, – filmo kūrimo užkulisiais dalinosi Al Pacino.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alas Pacino
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alas Pacino

Pasakojimo centre – pasaulinės šlovės sulaukusio aktoriaus Simono Axlerio saulėlydis. Žūtbūt scenos besistengiantis išvengti aktorius neišvengiamai vėl joje atsiduria su karaliaus Lyro vaidmeniu. Aktorius nuolat patenka į kurioziškas situacijas ir ilgainiui pradeda nebeskirti fantazijos nuo realybės. Filmo kūrėjai tai perteikia subtiliai žongliruodami komedijos ir tragedijos žanrais.

Ypatingą prasmę juostoje įgauna Al Pacino ruošiantis vaidmeniui tariamas tekstas iš Viljamo Šekspyro komedijos „Kaip jums patinka“: „Visas pasaulis yra scena. Visi vyrai bei moterys – aktoriai. Jie turi savo išėjimo ir įėjimo laiką. Tas pats žmogus atlieka skirtingus vaidmenis, septyni veiksmai – jo amžiaus tarpsniai.

VIDEO: SEPTINTAS VEIKSMAS LT TLR

Ilgą ir turiningą Al Pacino karjerą kine sudaro per 4 dešimtis filmų. Niujorke, Rytų Harleme, gimęs aktorius iki 17 metų mokėsi garsiojoje Scenos meno mokykloje, vėliau studijavo vaidybą HB ir Aktorių studijose, kur aktorystės technikos mokėsi iš legendinio aktoriaus ir režisieriaus Lee Strasbergo. 2001 m. Al Pacino apdovanotas „Auksiniu gaubliu“ už gyvenimo laimėjimus. Už nuopelnus šaliai 2011 m. jam apdovanojimą įteikė JAV prezidentas Barackas Obama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius