Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 04

Vienas ryškiausių Suomijos kino režisierių Aku Louhimiesas atvyksta į Lietuvą

Tik prasidėję metai neleis nuobodžiauti gero kino mėgėjams – jau sausio 10-14 d. į „Skalvijos” bei „Pasakos“ ekranus atkeliaus vieno ryškiausių šių dienų suomių režisierių Aku Louhimieso filmai. Tačiau ne tik jie – pristatyti savo kūrybos ir pabendrauti su žiūrovais atvyksta ir pats kūrėjas.
Aku Louhimies
Aku Louhimies

Skandinaviško kino gerbėjams, ypač Šiaurės šalių kino forumo „Scanorama“ žiūrovams, gerai žinomas režisierius vilniečius pakvies į penkių savo filmų peržiūras: juostas „Sušalusi žemė“ (Paha maa, 2005), „Sušalęs miestas“ (Valkoinen kaupunki, 2006), „Apnuogintas žmogus“  (Riisuttu mies, 2006), „Įsakymas“ (Käsky, 2008) bei „Nuogas prieglobstis“ (Vuosaari, 2012) ir rinktinę trumpametražių filmų programą.

Daugiau nei 30 filmų sukūręs A. Louhimies kine debiutavo pilno metro filmu „Neramus“ (Levottomat, 2000). Nuo tada beveik kiekvienas jo filmas atkreipia kino profesionalų ir žiūrovų dėmesį bei sulaukia įvertinimų. Jį įvertino ir Lietuvos žiūrovai – 2005 m. „Scanoramos“ lankytojai A. Louhimies filmą „Sušalusi žemė“ išrinko geriausiu festivalio filmu. Verčiausiojo Metų filmo vardo jis sulaukė ir gimtojoje Suomijoje, taip pat pelnė pripažinimą tarptautiniuose Maskvos, Bergeno, Atėnų, Geteborgo bei kt. kino festivaliuose.

Save lenkų kino klasiko Krzysztofo Kieslowskio mokiniu laikantis režisierius teigia iš jo išmokęs trijų dalykų, reikalingų geram kinui kurti. Tai – filmo pagrindu tampantis geras scenarijus, kitaip – stipri istorija, tikrų bendraminčių filmavimo grupė, kurios nariai vienas kitą supranta iš pusės žodžio, ir didelis dėmesys filmo montažui.

Vienu kontraversiškiausių Suomijos režisierių vadinamas A. Louhimies neretai priešpastatomas legendiniam Suomijos kūrėjui Aki Kaurismäki dėl niūraus Suomijos visuomenės vaizdavimo. Pats jis tai paaiškina tuo, kad siekia vaizduoti gyvenimą tokį, koks šis yra iš tiesų.

„Aki Kaurismäki filmuose gyvenimas panašus į pasaką. Mano yra filmai yra visiškai realūs, jie realistiški tiek, kiek tai įmanoma. Aš tai vadinu tiesos iliuzija“, – pabrėžia suomių kūrėjas.

Vaizdo anonsas: 

VIDEO: AKU LOUHIMIES retrospektyva sausio 10-14

Tačiau ne visi suomiai su tuo sutiktų – jo komiška drama „Apnuogintas žmogus“, išjuokianti dvasininkų silpnybes ir veidmainiškumą, sukėlė nemenką bažnyčios pasipiktinimą, buvo plačiai aptarinėjama visuomenėje.

Nepatrauklus Suomijos visuomenės štrichas ir kitoje režisieriaus juostoje „Sušalęs miestas“. Čia vaizduojama grandininė įvykių reakcija po to, kai atleistas mokytojas išlieja pyktį ant sūnaus, o šis savo nepasitenkinimą perduoda kitai aukai. Tuo tarpu „Nuogo prieglobsčio“ herojai desperatiškai ieško žmogiškojo ryšio, meilės ir pripažinimo.

A. Louhimies filmų retrospektyvą rengia kompanija „MA NO FILMS“. Jos veikla apima kino filmų kūrimą, platinimą, kino renginių organizavimą.

A.Louhimies filmų programa ir daugiau informacijos www.manofilms.lt, www.skalvija.lt, www.kinopasaka.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius