Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2009 03 09

Vienintelė filmo kopija – specialiame festivalio seanse

Penktadienį prasidėjęs Tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ kino mėgėjams ir toliau žada staigmenų. Rytoj (kovo 10 d.) 18.15 val. „Skalvijos“ kino teatre bus unikali galimybė išvysti lietuvišką filmą „Kanonada“.
Lietuviškas filmas „Kanonada“
Lietuviškas filmas „Kanonada“ / Kadras iš filmo

„Šio 1961 m. Arūno Žebriūno ir Raimondo Vabalo režisuoto filmo kino teatruose pamatyti neįmanoma, nes yra išlikusi tik vienintelė degi kopija, kuri saugoma Lietuvos centriniame valstybiniame archyve. Esame dėkingi Archyvui, jog jis sutiko bendradarbiauti ir kino mėgėjams suteikė galimybę parodyti niekur nerodomą filmą“, – sako viena iš festivalio „Šeršėliafam“ organizatorių Greta Akcijonaitė.

Archyvas festivaliui pateiks filmo skaitmeninę kopiją, kadangi originalios kino juostos demonstruoti negalima dėl nitrojuostos pagrindui keliamos grėsmės. Filmą į kino seansą pristatys archyvo atstovas ir po jo iš karto ją išsiveš.

Juosta „Kanonada“ bus parodyta festivalio programoje „Moters portretas – aktorė Eugenija Pleškytė“. Filme aktorė E. Pleškytė sukūrė pagrindinį Dovilės vaidmenį. „Kanonadoje“ pasakojama apie pirmąsias pokario dienas Lietuvos kaime ir jame įvykstančias tragedijas.

Septyniasdešimtmetė E. Pleškytė kine yra sukūrusi apie trisdešimt vaidmenų. Moterų filmų festivalio „Šeršėliafam“ metu bus galima pamatyti dalį aukso fondui priklausančių filmų, kuriuose vaidino E. Pleškytė: „Herkus Mantas“, „Laiptai į dangų“, „Kanonada“, „Atpildo diena“, „Velnio sėkla“.

Kino žiūrovai šį vakarą (kovo 9 d.) 18.40 val. „Skalvijos“ kino centre taip pat turės paskutinę progą susitikti su Nyderlanduose gyvenančia režisiere Maša Novikova, kuri pristatys dokumentinį filmą apie nužudytą Rusijos žurnalistę Aną Politkovskają – „Ana – septyneri metai fronte“.

Visą savaitę kino mėgėjai taip pat turi galimybę pamatyti prancūzų „naujosios bangos motina“ vadinamos Agnes Varda filmus. Už labiausiai patikusį festivalio filmą kino žiūrovai gali balsuoti tinklapyje.  Pasibaigus festivaliui bus paskelbtas populiariausias „Šeršėliafam“ filmas.

Festivalis „Šeršėliafam“ taip pat kviečia Nepriklausomybės dieną paminėti kartu. Kartu su galerija „Actus magnus“ kovo 11 d. rengiama meninė akcija „Neįtikėtinų norų gėlynas“.

Organizatoriai siekia, kad ši meninė akcija būtų savotiška visuomenės provokacija, primenanti, kad mūsų gyvenime būtina rasti vietos svajonėms ir fantazijai, nes nuo to prasideda kūrybingumas.

Kiekvienas kovo 11 d. 13–16 val. atkeliavęs į Vilniaus senamiestyje įsikūrusią galeriją „Actus magnus“ (Pilies g. 36–44) iš pateiktų medžiagų pasigamins gėlę, ant kurios galės užrašyti, išpiešti, ženklais „užšifruoti“ savo norą. Akcijos dalyviams padės profesionali menininkė Kristina Norvilaitė.

Kovo 11 d. 16.30 val. visos sukurtos norų gėlės bus iškilmingai „pasodintos“ prie „Skalvijos“ kino teatro, kur jų žydėjimo laikas priklausys nuo lietuviško pavasarinio oro sąlygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius