Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2013 12 09

Vilniaus kino biuras ragina Finansų ir Kultūros ministerijas neprarasti milijonų, kurie gali užplūsti iš Holivudo

Vilniaus kino biuras kreipėsi į Finansų ir Kultūros ministerijas, ragindamas kuo greičiau užbaigti tvarką, kuri suteiktų Lietuvai konkurencinių pranašumų, siekiant pritraukti svarbius užsienio filmavimus.
Filmavimo kamera
Filmavimo kamera / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Birželį Seimas priėmė Pelno mokesčio įstatymo pataisą, kuri numato 20 proc. mokestinę paskatą kino filmų gamybai, tačiau ministerijos vis dar nėra suderinusios reikalingų dokumentų.  Šiuo metu  yra galimų kino projektų už 26 milijonus litų, tačiau kūrėjai neapsisprendę, kuriuose kraštuose filmuoti ir laukia žinių dėl Lietuvos įstatymo.

„Kasdien Vilniaus kino biuras sulaukia vis daugiau skambučių iš Europos šalių ar JAV dėl galimybių čia filmuotis. Pavyzdžiui, domisi JAV televizijos serialo „Games of Thrones“, kuris filmuojamas visame pasaulyje, kūrėjai, vieno tokio epizodo filmavimas Lietuvoje paliktų daugiau nei 3 milijonus litų. BBC ir įžymusis JAV prodiuseris Harvey Weinstein teiraujausi dėl galimybės filmuoti televizijos seriją, kuri irgi paliktų milijonus Lietuvoje.Gražių vietų ir aukštos kvalifikacijos kino profesionalų šioje konkurencinėje kovoje nebeužtenka, Lietuva turi aiškiai parodyti savo finansinius privalumus“, -  sako Vilniaus kino biuro direktorė Jūratė Pazikaitė.

Pasak J.Pazikaitės, Vilnius yra filmavimui draugiškas miestas, tačiau norint įsitvirtinti rinkoje ir sulaukti vis didesnių filmavimų, labai  svarbu turėti patrauklias, konkurencingas ir pranašesnes skatinimo priemones.

„Mums, kaip ir visiems čia Lietuvoje, yra svarbiausia, kad būtų sukurtos darbo vietos ir atkurtos tos, kurios buvo prarastos, kai neturėjome jokių skatinimo priemonių. Kai buvo priimta įstatymo pataisa, atsirado susidomėjimas Lietuva ir paskutiniu metu džiaugiamės, kad čia buvo filmuojamas ir G. Salvatores „Sibirietiškas auklėjimas“ su John Malkovich,  italų „Ana Karenina“,  švedų „Džentelmenai ir gangsteriai“, šiuo metu vyksta JAV ABC televizijos aštuonių dalių serialo „Informatoriai“ filmavimas“, - pasakojo J. Pazikaitė.

Nepriklausoma prodiuserių asociacija šiandien tai pat kreipėsi į Finansų ir  Kultūros ministerijas su prašymu kuo skubiau parengti reikalingus poįstatyminius aktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius