Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 09 21

Žavingiausios visų laikų superherojės, su kuriomis susipykti nenorėtumėte

Intelektualios, ištvermingos, nepalaužiamos, įvaldžiusios net keletą kovos menų ir labai pavojingos moterys – herojės, kurias išvysite šiame penketuke. Kurios iš jų yra didžiausios jūsų favoritės? Balsuokite sąrašo pabaigoje.
Super herojės – Lara Kroft (A.Jolie), Nuostabioji Moteris (G.Gadot), Ksena (L.Lawless)/ D.Gvildžio fotomontažas
Superherojės – Lara Kroft (A.Jolie), Nuostabioji Moteris (G.Gadot), Ksena (L.Lawless)/ D.Gvildžio fotomontažas

Ksena (orig. Xena)

TV serialų žiūrovai ligi šiol mena laikus, kai komerciniai televizijos kanalai rodė tokius epinius serialus kaip „Heraklis. Legendinės kelionės“ ir „Ksena: karingoji princesė“.

Pirmajame jų debiutavusi, o antrajame įkūnijusi pagrindinę istorijos heroję, aktorė iš Naujosios Zelandijos – Lucy Lawless – kino istorijoje dar ilgai bus linksniuojama kaip Ksena.

Ksena (L.Lawless)/ Kadras iš serialo „Ksena: karingoji princesė“
Ksena (L.Lawless)/ Kadras iš serialo „Ksena: karingoji princesė“

Herojės dosjė. Ksena – karingoji princesė, mitologiniame senovės pasaulyje kovojanti už nuskriaustuosius, į kurių likimus nuolat kėsinasi negailestingi karvedžiai, arogantiški dievai bei pabaisos.

Princesę kelyje lydi bendražygė Gabrielė (vaid. Renée O'Connor), kuri ilgainiui tampa jos alter ego.

Gabrielė (R.O'Connor) ir Ksena (L.Lawless)/ Kadras iš serialo „Ksena: karingoji princesė“
Gabrielė (R.O'Connor) ir Ksena (L.Lawless)/ Kadras iš serialo „Ksena: karingoji princesė“

Įdomus faktas. Iki šiol nenutyla diskusijos apie tai, koks yra tikrasis Ksenos ir Gabrielės santykių statusas. Dalis šio serialo mėgėjų teigia, jog herojes jungia ne tik draugystė, bet ir intymus meilės ryšys.

Apie tai interviu, skirtam „Lesbian News“, yra prasitarusi ir pati L.Lawless. Tiesa, serialo kūrėjai iki šiol šio fakto nėra nei patvirtinę, nei paneigę.

VIDEO: Lucy Lawless on Xena's relationship with Gabrielle - EMMYTVLEGENDS.ORG

Lara Kroft (orig. Lara Croft)

Šią heroję pirmieji sukūrė britų kompiuterinių žaidimų kūrėjai „Core Design“, 1996 metais išleidę žaidimą „Tomb Raider“. Vėliau Laros Kroft istoriją perėmė kinas – 2001 metais pasirodė pirmoji filmo „Kapų plėšikė Lara Kroft“ dalis, 2003 – antroji.

Nors abu filmai sulaukė daug kritikos dėl nuobodoko siužeto, tačiau niekas neginčijo, jog būtent Angelina Jolie geriausiai tiko trumpus šortus dėvinčios didžiakrūtės herojės vaidmeniui.

Angelina Jolie/ Kadras iš filmo „Kapų plėšikė Lara Kroft“
Angelina Jolie/ Kadras iš filmo „Kapų plėšikė Lara Kroft“

Herojės dosjė. Lara Kroft intelektuali, kovų menus įvaldžiusi archeologė, ieškanti paslėptų senųjų civilizacijų lobių, į kuriuos kėsinasi ir kiti lobių ieškotojai. Herojė yra kilusi iš kilmingos britų giminės, gyvena šeimos (Kroft) rūmuose, kuriuos paveldėjo iš (manomai žuvusių) tėvų.

Įdomus faktas. Pirmasis Laros Kroft 3D grafikos modelis pasižymėjo itin didelėmis krūtimis, o tai žaidimo kūrėjai aiškino kaip „programavimo klaidą“.

Toks herojės modelis išliko visose šešiose „Core Design“ kurtose žaidimų dalyse ir pakito tik 2013 metais, kai žaidimo kūrimo franšizę perėmusi JAV kompiuterinių žaidimų studija „Crystal Dynamics“ pritaikė natūralesnį Laros siluetą.

Lara Croft/ kadras iš kompiuterinio žaidimo „Tomb Raider“
Lara Croft/ kadras iš kompiuterinio žaidimo „Tomb Raider“

Nikita

Kanadiečių kriminalinio veiksmo serialo „Jos vardas Nikita“ (orig. La Femme Nikita) žiūrovai vis dar mena dailiąją australų aktorę Petą Wilson, įkūnijusią slaptąją agentę Nikitą.

Peta Wilson/ Serialo „Jos vardas Nikita“ afiša
Peta Wilson/ Serialo „Jos vardas Nikita“ afiša

Verta paminėti, jog šio serialo siužetui atspirtį davė 1990-aisiais sukurta prancūzų kino juosta tuo pačiu pavadinimu, kurią režisavo Lucas Bessonas. Teigiama, jog ribotas serialo kūrėjų biudžetas vertė juos ieškoti alternatyvų brangiems, veiksmo filmams būdingiems efektams.

Taigi, didžiausias dėmesys buvo skiriamas scenarijui – įtraukiančių dialogų kūrimui, detalioms veikėjų charakteristikoms, o tai ir lėmė palankų serialo pripažinimą.

Anne Parillaud/ Kadras iš L.Bessono filmo „Nikita“
Anne Parillaud/ Kadras iš L.Bessono filmo „Nikita“

Herojės dosjė. TV seriale Nikita – slaptoji agentė, dirbanti organizacijoje, kovojančioje prieš terorizmą. Į šią organizaciją herojė pateko po to, kai neteisingai buvo apkaltina žmogžudyste ir įkalinta iki gyvos galvos.

Suklastojusi jos mirtį, antiteroristinė organizacija sukūrė naują Nikitos tapatybę, kartu pavergdama agentę neterminuotam darbui korporacijoje.

Įdomus faktas. Garso takelio kompozitoriui (Seanui Callery) serialo kūrėjas Joelis Surnow pavedė klausytis antrojo Iggy Popo studijinio albumo „Lust for Life“ (1977), teigdamas, jog šis albumas iliustruoja serialo šerdį.

VIDEO: Iggy Pop - Lust For Life

Bafi (orig. Buffy)

Amerikiečių TV serialas „Bafi, vampyrų žudikė“ (orig. Buffy the Vampire Slayer), pelnęs Auksinio gaublio ir Emmy apdovanojimus, ne veltui yra laikomas vienu sėkmingiausių to dešimtmečio serialų.

Teigiama, jog Bafi istorija įkvėpė šimtus įvairių kitų produktų bei kūrinių – romanų, komiksų, vaizdo žaidimų ir net parodijų. Vėliau buvo išleistas ir alternatyvus serialo tęsinys – „Angelas“ (orig. Angel). Be abejo, prie šio serialo sėkmės prisidėjo ir žavinga amerikiečių aktorė Sarah Michelle Gellar, puikiai tikusi Bafi vaidmeniui.

Sarah Michelle Gellar/ Kadras iš TV serialo „Bafi, vampyrų žudikė“
Sarah Michelle Gellar/ Kadras iš TV serialo „Bafi, vampyrų žudikė“

Herojės dosjė. Bafi Samers (orig. Buffy Summers, arba tiesiog „žudikė“) – jauna mergina, kuriai lemtis pavedė kautis prieš tamsiąsias jėgas. Herojė pasižymi stipriomis fizinėmis galiomis, ištverme, greita reakcija, greitu gijimu ir netgi aiškiaregyste, kuri ją aplanko sapnų pavidalu.

Tiesa, toks likimo pašaukimas Bafi nedžiugina – jaunos moters gyvenime asmeninių (romantinių) dramų yra užtektinai.

Tačiau herojei tenka gyventi su likimo pavesta misija – kautis už būvį ne tik mokyklos vidurinėje, bet ir už jos ribų.

Įdomus faktas. Seriale glūdi daug paslėptų ironiškų elementų/metaforų. Pavyzdžiui, epizode „Witch“ motina iš dukters „atima gyvenimą“; jauna lesbietė bijo, kad jos prigimtis yra demoniška („Goodbye lowa“); po to, kai mergina pasimyli su pačiu mieliausiu mokyklos vaikinu, jis tampa monstru („Innocence“) ir t.t.

Paauglių gyvenimas vidurinėje mokykloje/ Kadras iš TV serialo „Bafi, vampyrų žudikė“
Paauglių gyvenimas vidurinėje mokykloje/ Kadras iš TV serialo „Bafi, vampyrų žudikė“

Nuostabioji Moteris (orig. Wonder Woman)

Nuostabiąją Moterį sukūrė amerikiečių komiksų kūrėjai „DC Comics“. Pieštinis personažas pirmą sykį pasirodė dar 1941 metais komiksų knygoje „All Star Comics“.

Nuostabioji Moteris/ 1941 m. kurtas personažo modelis
Nuostabioji Moteris/ 1941 m. kurtas personažo modelis

Šią heroję dažnai lydi tokie epitetai kaip „Nuostabioji Amazonė“, „Tiesos dvasia“, „Themyscira čempionė“ ar „Meilės ir karo deivė“.

Vienas pirmųjų mėginimų heroję atvaizduoti kine – TV serialas „Wonder Woman“, kurtas aštuntajame dešimtmetyje JAV. Jame Nuostabiąją Moterį įkūnijo išskirtinio grožio aktorė Lynda Certer, 1972 metais pelniusi „Amerikos Mis“ titulą.

Lynda Certer/ Kadras iš TV serialo „Wonder Woman“ (1975–1979)
Lynda Certer/ Kadras iš TV serialo „Wonder Woman“ (1975–1979)

Šiais metais pasirodžiusioje Patty Jankinso fantastinėje veiksmo dramoje „Nuostabioji moteris“ pagrindinį solo vaidmenį atliko išskirtinių bruožų aktorė iš Izraelio – Gal Gadot.

Filmas pelnė itin palankius kino kritikų vertinimus – portale Rottentomatoes.com jis yra vertinamas balu 92/100.

Gal Gadot/ Kadras iš filmo „Nuostabioji moteris“ (2017)
Gal Gadot/ Kadras iš filmo „Nuostabioji moteris“ (2017)

Herojės dosjė. Nuostabioji Moteris yra viena iš galingiausių Žemės sergėtojų, „Teisingumo Lygos“ narių, ginančių taiką ir lygybę. Meilė, taika, tiesa – trys svarbiausios vertybės, kuriomis vadovaujasi herojė.

Amazonės džiunglėse užaugusi karžygė vyksta į žmogaus pasaulį, kurį užvaldžiusios piktosios jėgos ardo ramybę ir taiką.

VIDEO: WONDER WOMAN - Official Origin Trailer

Įdomus faktas. Teigiama, jog vienas iš šio personažo autorių – amerikiečių psichologas ir rašytojas Williamas Marstonas – „Nuostabiąją Moterį“ sukūrė pagal savo mylimosios Elizabeth portretą.

Autorių taip pat įkvėpė ankstyvosios feministės, ypač gimstamumo kontrolės aktyvistė Margaret Sanger, prisidėjusi prie masinio kontraceptinių piliulių paplitimo pokario laikais JAV.

Vida Press nuotr./Margaret Sanger
Vida Press nuotr./Margaret Sanger

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius