-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kūrybos kampo 360“ įkūrėjas plastikinius maišelius siūlo keisti maišeliais iš užuolaidų

„Kūrybos kampas 360“ – erdvė, jungianti visus, pasiruošusius prisidėti prie pokyčių mūsų visuomenėje. Ši iniciatyva garsiai kalba apie mūsų vartotojiškos visuomenės problemas: įprotį pirkti nepagalvojus, išmesti vos tik pasenusį daiktą ir jį pakeisti nauju.
Giedrius Bučas ir savanorė Monika Gumbyte
Giedrius Bučas ir savanorė Monika Gumbyte / Eglės Šimkonytės nuotr.

Retai susimąstome, kad šie mūsų įpročiai netausoja gamtos resursų ir didina taršą. „Kūrybos kampo 360º” iniciatoriai siekia šviesti bei mokyti visuomenę, kaip reikia gyventi tausojant mūsų aplinką. Apie darnų vartojimą kalbamės su pokyčių lyderiu ir „Kūrybos kampas 360º” įkūrėju Giedriumi Buču.

– Kokios yra pagrindinės veiklos, kuriomis „Kūrybos kampas 360º“ siekia pokyčių?

– Visų pirma, tai švietėjiška veikla. Kviečiame rūšiavimo ir perdirbimo srityse dirbančius specialistus, kurie veda seminarus apie teisingą būdą rūšiuoti, kalbame apie šios veiklos svarbą mūsų aplinkai, keliame diskusijas, platiname žinutę visuomenei. Antra, įkūrėme dirbtuves, kuriose vedame mokymus vaikų grupėms, mokome kaip pasigaminti darbelius iš antrinių žaliavų, mokome apie darnų vartojimą pavyzdžiais. Taip pat skatiname atvykti į dirbtuves ir suaugusiuosius, kurie čia gali atsinaujinti savo senus daiktus, susikurti antrinio dizaino baldus, interjero detales.

– Jeigu žmogus nori atvykti į kūrybines dirbtuves susikurti antrinio dizaino daiktus, tačiau nežino kaip tai padaryti, ar bus kas Jam padės?

– Susimokėję abonementinį mokestį jie galės naudotis dirbtuvėlėse esančiais įrankiais, o „Kūrybos kampas 360º” savanoriai jiems pagelbės. Jeigu neturite idėjų kaip atsinaujinti savo seną daiktą ar susikurti antrinio dizaino, unikalią interjero detalę – galėsite pasinaudoti sukauptu idėjų banku bei mūsų surinktais daiktais, kuriuos parduodame už simbolinę kainą.

– Ar antrinis dizainas populiarus Lietuvoje?

– Antrinis dizainas Lietuvoje dar nėra populiarus, žmonėms sunku suprasti, kaip jie gali mokėti už daiktą, kuris kažkada buvo išmestas. Tačiau reikėtų suprasti tai, kad antrinio dizaino baldai ir daiktai yra unikalūs, o menininkas juos atkurdamas įdeda daug darbo. Taip pat šių daiktų pirkimas rodo žmogaus vertybes, jo norą paremti idėją, tausojančią aplinką.

– Kaip manote kodėl Lietuvoje išlieka mažas susidomėjimas aplinkos tausojimu?

– Daugelis žmonių mąsto, kad rūšiavimas, perdirbimas, gamtos tausojimas yra valdžios problema – jie turi viską sutvarkyti. Mažais savo pavyzdžiais, mažais žingsneliais stengiamės pakeisti šį žmonių požiūrį. Aplinkos ir gamtos resursų tausojimas – visų mūsų reikalas! Visuomet sakau, kad turime mąstyti globaliai, bet veikti lokaliai.

– Kaip galima pradėti keisti visuomenės požiūrį?

– Mes turime pradėti ugdyti visuomenę nuo mažųjų Lietuvos piliečių. Turime auginti atsakingą ir pilietišką asmenybę, kuri nėra įstatyta į rėmus, bet laisva kurti ir reikšti savo idėjas. Šiandien yra daug technologijų, kurios pritaikytos pilkoms masėms, kurios neskatina kūrybingumo ir riboja mąstymą. Tokie žmonės, nesiima veiksmų – jie laukia kol kažkas kitas išspręs visuomenės problemas. O juk mes patys turime kurti sau aplinką, pavyzdžiui, juk namuose mes patys, tardamiesi su artimaisiais, valdome šeimos ūkį ir nelaukiame, kol kažkas ateis ir jį sutvarkys.

– Gamtą tausojančios alternatyvos pagal „Kūrybos kampą 360º”:

– Pabaigai turime kelis patarimus, kaip paprastai galite namie pasigaminti alternatyvas plastikiniams maišeliams. Nors visi žinome, kad reikėtų stengtis neimti plastikinių maišelių parduotuvėje, tačiau nežinodami gamtą tausojančios alternatyvos vis tik pagriebiame keletą maišelių įsidėti daržovėms ar vaisiams. „Kūrybos kampas 360º” siūlo pakeisti plastikinius maišelius į daugkartinio naudojimo, siūtus iš senos dieninės užuolaidos atkarpos, jie puikiai atstos vienkartinius plastikinius maišelius. Nepamirškime ir mokamo pirkinių maišelio, kurį galite pakeisti pasiūtu iš naktinės užuolaidos ar bet kurios kitos patvarios medžiagos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius