-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

​10 romanų, kuriuos turite perskaityti per savo gyvenimą

Knygynų ir bibliotekų lentynose skaitytojų laukia milijonai knygų, tačiau kaip neapsirikti ir išsirinkti išties gerą knygą? Tai aktualu ne tik įgudusiems skaitytojams, kurie nori perskaityti geriausias knygas, bet ir nevertingos literatūros nenorintiems pradedantiesiems.
Levas Tolstojus
Levas Tolstojus / wikimedia.org nuotr.

„The Telegraph“ siūlo susipažinti su 10 romanų, kuriuos turite perskaityti per savo gyvenimą.

„Don Kichotas“, autorius – Miguelis de Cervantesas

Tai komiškas romanas apie Ispanijos bajoro Don Kichoto nuotykius – nuo kovos su vėjo malūnais iki kvapą gniaužiančių ir juokingų istorijų apie meilę.

„Ponia Delovėj“, autorė – Virginia Woolf

Šiame romane vaizduojama tik viena diena, kai ponia rengia pobūvį, tačiau herojų mintimis keliaujama į praeitį, kelis dešimtmečius atgal, į ateities vizijas. Tai kupinas išminties ir psichologinių įžvalgų romanas.

„The Telegraph“ siūlo susipažinti su 10 romanų, kuriuos turite perskaityti per savo gyvenimą.

„Nešlovė“, autorius – J.M. Coetzee

Romane pasakojama apie du kartus išsiskyrusį 52 metų profesorių Deividą Lurisą, kuris tiki, kad susikūrė patogų gyvenimą.

Nors jo paskaitos didelio įspūdžio studentams nedaro, profesorius sąžiningai dirba savo darbą. Sumenkęs žavesys netrukdo kartą per savaitę lankytis pas prostitutę ir jam netgi pavyksta užmegzti romaną su studente. Tačiau į viešumą iškilę santykiai išprovokuoja lemtingų įvykių grandinę.

„Džeinė Eir“, autorė – Charlotte Bronte

„Džeinė Eir“ – autobiografiškiausia autorės knyga. Tai ir viena gražiausių meilės istorijų anglų literatūroje. Visgi jos negalima pavadinti banalia meilės istorija su laiminga pabaiga.

„Prarasto laiko beieškant“, autorius – Marcelis Proustas

Tai septynių dalių romanas, kuriame vyksta neprilygstama įvairių meilės formų, laiko ir meno meditacija.

„Tamsos širdis“, autorius – Josephas Conradas

Pagal šį romaną 1979 metais pastatytas Francis'o Fordo Coppolos filmas „Šių dienų apokalipsė“.

„Moters portretas“, autorius – Henry Jamesas

Romane pasakojama apie jauną merginą Izabelę Arčer, kuri vos atvykusi į Europą žavesiu pakeri visus. Ji atstumia lordo Vorbertono širdį, nepatiki ir Kasparo Gudvudo ketinimais, o į tylią ir nieko nereikalaujančią pusbrolio Ralfo meilę taip pat neatsako. Visgi mergina patenka į pinklių ir apgaulės ratą, kuris tampa per didele kaina už troškimą pažinti pasaulį.

„Ana Karenina“, autorius – Levas Tolstojus

Rusų rašytojas Levas Tolstojus
Rusų rašytojas Levas Tolstojus

Kaip teigiama šios knygos anotacijoje, vienas iš garsiausių pasaulio romanistų šioje knygoje daugiasluoksnio devynioliktojo amžiaus Rusijos paveikslo fone šalia išskirtinės meilės istorijos tapo septynių skirtingų veikėjų charakterius. Ana Karenina – šimtus kartų statytas teatrų scenose ir ekranizuotas , tačiau vis dar nepamirštamas skaitytojų.

„Mobis Dikas“, autorius – Hermanas Melville‘is

Įdomu yra tai, kad 1851 metais išleisto romano iš pradžių niekas nesuprato – jis buvo laikomas nevykusiu. Tačiau šiuo metu jis laikomas tikra literatūros klasika.

„Middlemarch“, autorė – George Eliot

Pirmą kartą šis romanas buvo išleistas aštuoniomis dalimis, kuriose pasakojama miestelio istorija. Daugiausia dėmesio čia kreipiama į moterų statusą, santuokos pobūdį, savanaudiškumą, religiją, politines reformas. Tai tarsi miestelio kasdienybės pasakojimas, kupinas pačių netikėčiausių charakterių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius