-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

100 knygų per metus perskaičiusi abiturientė Evelina: „Buvo žmonių, kurie sakė, jog tai neįmanoma“

100 perskaitytų knygų per metus – daug? Pakruojyje gyvenanti abiturientė Evelina Kazlauskaitė būtent tiek per pastaruosius metus knygų ir perskaitė. Vienas šių knygų atrado ji pati, kitas rekomendavo draugai, tėvai mokytojai. „Manau, kad tikrai pavyktų perskaityti daugiau knygų“, – sako ji. 15min kalbasi su Evelina apie jos iššūkį ir knygas, kurios ją daug ko išmokė.
Evelina Kazlauskaitė
Evelina Kazlauskaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Perskaityti 100 knygų per metus – kaip kilo tokia idėja? Kaip į ją reagavo šalia esantys žmonės?

– Šį iššūkį sugalvojau vasarą, prieš 17-ąjį savo gimtadienį. Vaikščiojau lauke, galvojau apie knygas ir ką įdomaus su jomis nuveikti. Pagalvojau, kaip smagu būtų perskaityti daug knygų per gana neilgą laiką. Taip gimė idėja perskaityti 50 knygų. Man šis skaičius pasirodė mažas, neįspūdingas, todėl nutariau, kad jei perskaitysiu 100 knygų, tikrai atrodys solidžiai. Kai nutariau, kiek knygų skaitysiu, ėmiau galvoti, kada pradėti. Pirma mintis buvo sausio 1 dieną. Šiais laikais juk madinga išsikelti naujamečius tikslus. Bet iki sausio reikėjo ilgai laukti, o man norėjosi greičiau pradėti savo sumanymą. Galvojau, kokia gi šventė arčiausia ir prisiminiau, jog mano gimtadienis jau greitai. Tai todėl rugsėjo 11 diena tapo iššūkio pradžia.

Buvo žmonių, kurie sužinoję sakė, jog tai tikrai neįmanoma, jog per vienerius metus tikrai niekaip nespėsiu, bet buvo ir tokių, kurie palaikė, skatino nepasiduoti, džiaugėsi tokia idėja.

Tarp perskaitytų knygų tokių autorių kaip Grahamas Swiftas, Ali Smith kūriniai. Kaip vyko knygų atranka? Kokiu būdu knygos pasiekė tave?

– Šios knygos visiškai atsitiktinai pateko man į rankas. Vaikščiojau po savo krašto biblioteką, didžioji dalis knygų būtent iš ten. Jas pamačiusi perskaičiau aprašymą, kuris mane sudomino, ir dėl to nutariau visą knygą perskaityti.

Kai kurias knygas rekomendavo perskaityti draugai, tėvai, mokytojai, kitas rinkausi pati. Dažnai net aprašymo neskaitydavau, nes norėdavau, jog knyga mane nustebintų. Stengiausi imti kuo skirtingesnes, kitokių žanrų knygas. Norėjau išgyventi kuo įvairesnes istorijas.

Kurios knygos iš perskaitytų įsiminė labiausiai, o kurios nuvylė?

– Tikriausiai niekada neužmiršiu Jay Asher knygos „Trylika priežasčių kodėl“. Tai knyga, kuri tikrai palietė širdį. Pati mokausi mokykloje ir žinau, matau, kaip vaikai gali kartais tikrai skaudžiai įžeisti patys to nė nenorėdami. Būtent šią knygą, mano nuomone, turėtų perskaityti kiekvienas paauglys.

Taip pat labai labai patiko šios knygos: Torey L.Hayden „Mergaitė“, Patricijos McComick „Pjūvis“ ir „Niekada nesuklupk“, Janos Frey „Oras pusryčiams“, Robyno Schneiderio „Pažadink mane, kai viskas baigsis“.

Asmeninio archyvo nuotr./Evelina Kazlauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Evelina Kazlauskaitė

Kokia tavo skaitymo paslaptis, kaip suspėjai perskaityti 100 knygų per metus? Kokie tavo skaitymo įpročiai?

– Aš labai myliu knygas ir jų skaitymas man yra didelis malonumas. Tad kai darai tai, ką mėgsti, ir tam laiko atsiranda. Iš tikrųjų nebuvo labai lengva suderinti skaitymą su mokykla, nes ir namų darbų užduodavo, ir į muzikos mokyklą reikėdavo suspėti. Dėl to jau nuo pat pradžių žinojau, jog daugiausiai knygų perskaitysiu vasarą, nes tada nereikia sukti galvos, kaip suspėti pasiruošti kitos dienos kontroliniams darbams. Taip ir buvo – vasarą perskaičiau 39 knygas.

Daugeliui pasidaro keista, kai pasakau, jog skaitau knygas ir tuo pačiu metu klausausi muzikos. Tada jie klausia, kaip aš susikaupiu, kaip suprantu, ką perskaitau, nes juk muzika blaško. Bet iš tiesų man daug lengviau skaityti, kai fone groja man patinkanti muzika, kartais tyloje suvokti, ką skaitau, darosi sunku. Tikriausiai taip yra todėl, jog muzika yra mano antroji aistra ir ji beveik niekada nenutyla mano namuose.

100 knygų tapo riba ar jauti, kad perskaityti per metus galėtum ir daugiau?

– Manau, kad tikrai pavyktų perskaityti daugiau knygų. Kas žino, gal kada išsikelsiu tikslą perskaityti 200...

Asmeninio archyvo nuotr./Evelina Kazlauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Evelina Kazlauskaitė

Dažnai apie skaitymą sakoma, kad perskaitytų knygų kiekis yra dviprasmiškas, mat svarbu, ką mes atsimename iš šių kūrinių. Kaip yra tavo atveju – ar pameni, kas visose knygose buvo pasakojama? Galbūt skaitydama žymėjaisi įdomias mintis, rengeisi perskaitytų knygų aprašus?

– Sutinku su tuo, jog ne perskaitytų knygų kiekis yra esmė, o ką iš jų gauname. Aš dariau šį iššūkį, nes buvo smalsu, ar pavyks per metus perskaityti tiek knygų. Yra keletas knygų, kurių pati ne iki galo supratau, tai ir papasakoti, apie ką jos buvo, būtų sunkiau. Bet manau, jog priminus veikėjus, tikrai galėčiau beveik visas atpasakoti.

Ar žymėjausi patinkančias mintis? Taip, jas nusifotografuodavau telefonu ir vėliau persirašydavau į užrašinę. Kadangi ėmiau knygas iš bibliotekos, negalėjau jų turėti ilgesnį laiką, o buvo tokių, kurių net nesinorėjo grąžinti, nes visa knyga, nuo pradžių iki pabaigos, buvo be galo įdomi. Tokias knygas pasižymėjau telefone ir artimiausiu metu ketinu jas nusipirkti.

Kokios tai knygos?

– Antoine'o de Saint-Exupery „Mažasis princas“, Jay Asherio „Trylika priežasčių kodėl“, Robyno Schneiderio „Pažadink mane, kai viskas baigsis“, Janos Frey „Oras pusryčiams“ bei „Užgesęs žvilgsnis“. Ir dar bent penkios knygos.

Ar perskaičius 100 knygų per vienerius metus jauti kokį nors pokytį? Ką ši patirtis tau davė?

– Jaučiu, jog sutvirtėjau, labiau pasitikiu savimi, savo jėgomis. Juk perskaičiau tikrai ne vieną pamokančią istoriją, kurių dėka gyvenimo suvokimas pasikeitė. Išmokau nepasiduoti, kad ir kaip būtų sunku, baisu, kad ir kaip skaudėtų, niekada nenuleisti rankų. Iššūkio metu susidūriau su tokiais žmonėmis, kurie skatino viską mesti arba sukčiauti. Žinoma, jų neklausiau, nes nieko nebūčiau apgavusi – tik pačią save.

Tad tikrai galiu sakyti, jog perskaičius 100 knygų, išgyvenus 100 istorijų, kitaip pradedi vertinti gyvenimą, draugus, save.

O kas toliau? Naujas skaitymo iššūkis?

– Šiuo metu neplanuoju tokio masto iššūkio, nes esu jau abiturientė. Turiu ruoštis artėjantiems egzaminams. Bet šiuo metu bandau įgyvendinti vieną idėją, susijusią su knygomis. Atskleisti, kokia tai idėja ir ką darau, dar negaliu, nes nežinau, ar man tai pavyks įgyvendinti.

Ką palinkėtum ir ką patartum tiems skaitytojams, kurie vis dar nesiryžta į rankas paimti knygos?

– Palinkėčiau tiesiog pabandyti atsiversti knygą. Žinau, kartais atrodo, jog skaityti yra nuobodu ir t.t. Bet tai priklauso nuo to, kokią knygą skaitai ir ar ji tave domina. Kartais ir aš negaliu į rankas paimti knygos. Taip būna tada, kai reikia skaityti iš mokyklos privalomų perskaityti knygų sąrašo, nes tada jaučiuosi verčiama skaityti tai, ko nenoriu. Bet kadangi tai yra privaloma, tenka jas skaityti. Tad linkiu skaityti tai, kas jums patinka, atrasti knygą, kuri sužavėtų. Ir nemesti skaitymo po pirmos nepatikusios knygos.

Ačiū už pokalbį.

VIDEO: Knygų TOP 10 : Rusijos revoliucija, detektyvai, kosminės ir žemiškos kelionės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius