-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 18

100 metų be Marcelio Prousto: turtingas snobas ar talentingas genijus?

Lapkričio 18-ąją pasaulis mini šimtąsias XX a. prancūzų rašytojo Marcelio Prousto mirties metines. Jis buvo vienas iš žymiausių modernistinio romano kūrėjų, sąmonės srauto literatūroje pradininkas. Didžiausias M.Prousto gyvenimo darbas – vienas ilgiausių romanų pasaulyje, daugiau nei 2000 puslapių septynių tomų kūrinys „Prarasto laiko beieškant“.
Marcelis Proustas
Marcelis Proustas / „Vida Press“ ir 123RF nuotr.

„Šis veikalas įveikiamas ne kiekvienam. Bet tikras skaitytojas, kuris gerai orientuojasi literatūros istorijoje, kuris yra susipažinęs su literatūra nuo pat Antikos laikų, žino viduramžių, XVII a., XVIII a., XIX a. literatūrą, jis neišvengiamai pats prieis prie M.Prousto. Jam jo reikės. Jis jaus organišką ryšį, kad dabar atėjo eilė M.Proustui.

Aišku, tam reikia išprususio skaitytojo. Tas, kuris tik skaitė tik keletą kūrinių mokykloje ir mažai skaitė knygų savarankiškai domėdamasis literatūra, tam M.Proustas kol kas bus tikrai neįkandamas“, – sako literatūrologas, vertėjas, prancūzų literatūros ekspertas Vytautas Bikulčius, su kuriuo portalas 15min pasikalbėjo apie unikalų M.Prousto rašymo stilių, jo gyvenimą ir įtaką.

Dieną – miegas, naktį – gyvenimas

M.Proustas gimė 1871 m. liepos 10 dieną turtingoje šeimoje. Jis buvo nervingas ir gležnas vaikas. Tolesnį jo gyvenimą nulėmė liga – būdamas devynerių pirmą kartą patyrė stiprią astmos ataką, kurią vos išgyveno.

„Scanpix“ / AKG Images nuotr./Marcelis Proustas
„Scanpix“ / AKG Images nuotr./Marcelis Proustas

Dėl ligos M.Proustas buvo ypatingai alergiškas gėlių kvapui.

„Dėl to jis sugalvoja keistą gyvenimo būdą – ima miegoti dienomis, o veikti, rašyti, pramogauti – naktimis, nes naktį gėlės susiskleidžia ir nebe taip skleidžia kvapą. Jis buvo pripratęs prie naktinio gyvenimo, užtat kad dieną pailsėtų, jo kambarys buvo išmuštas kamštmedžiu, kuris mažindavo Paryžiaus gatvių triukšmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius