-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

100000 žingsnių kelionė į save

„Į kelią išėjęs niekada nežinai, kur jis tave nuves“, – M.Mažvydo bibliotekoje sausakimšoje salėje pristatydama naujausią knygą „Kelyje. 100000 žingsnių su kunigu Algirdu Toliatu“, sakė Berlyne gyvenanti lietuvė autorė Lina Ever.
Susitikimas su Lina Ever
Susitikimas su Lina Ever / Vygaudo Juozaičio nuotr.

Ji pripažino, kad pernykštė kelionė Dailininkų keliu Saksonijos Šveicarijoje su kunigu Algirdu Toliatu ir fotografu, Nacionalinės premijos laureatu, Algimantu Aleksandravičiumi buvo visiška avantiūra, nes pati tuo keliu ėjo pirmą kartą ir labiausiai bijojo paklaidinti visuomenėje gerai žinomus savo bendrakeleivius.

Apie projektą, apie knygą ir apie keliones pakalbinome Liną Ever prieš pat renginį.

– Lina, gal galite plačiau papasakoti plačiau apie Dailininkų kelią – kuo jis jus sužavėjo. Kaip supratau, net daugelis vokiečių apie jį nieko nėra girdėję.

– Dailininkų kelią pro smiltainio uolas ir sengires Saksonijos Šveicarijoje 18 amžiaus pabaigoje – 19 pradžioje išmynė Dresdeno dvare dirbę dailininkai. Romantizmo srovė tuomet paskatino juos atsigręžti į gamtą ir pradėti vaizduoti ją mene. Susižavėję dailininkų darbais tuo keliu pasuko muzikai, rašytojai ir kiti Europos menininkai.

Vygaudo Juozaičio nuotr./Susitikimas su Lina Ever
Vygaudo Juozaičio nuotr./Susitikimas su Lina Ever

R.Wagneris čia kūrė operą „Lohengrinas“, H.K.Andersenas įspūdžius aprašė kelionės dienoraštyje, M.Shelley čia sėmėsi įspūdžių būsimam romanui „Frankenšteinas“. Nutiesus geležinkelį, kelias buvo pamirštas, juo ėjo tik pavieniai keliautojai. Ir tik 2006 metais Saksonijos turizmo biuras, remiantis istoriniais šaltiniais, nusprendė vėl atkurti piligriminį Dailininkų kelią. Jis suskirstytas į 8 etapus, viso keliautojams reikia nueiti 112 km. Kai perskaičiau šią istoriją, iškart užsimaniau juo nueiti. Juolab, kad vokiečiai jį pavadino vienu gražiausiu ir mažiausiai atrastu pėsčiųjų taku. Ir tada pradėjau ieškoti pakeleivių.

– Kaip pavyko įkalbėti du tokius puikiai visuomenėje žinomus bendrakeleivius?

– Kai tu pradedi svajoti ir tomis svajonėmis dalintis, visada atsiranda, kas jas palaiko. Iš tiesų, esu labai dėkinga savo pakeleiviams, kad patikėjo mano šiek tiek avantiūristine idėja, kad surado laiko eiti su manimi. Juk iš pradžių net neįsivaizdavau, kokia knyga galėtų gimti po tokios kelionės. Žinojau tik, kad einant gimsta kitokie pokalbiai, kad kelionėje būna įvairių nutikimų ir kad išėjus į miškus, kur nėra jokio ryšio, galima užmegzti gilesnį ryšį su savimi ir bendrakeleiviais.

Vygaudo Juozaičio nuotr./Susitikimas su Lina Ever
Vygaudo Juozaičio nuotr./Susitikimas su Lina Ever

– Tai dienoraščio rašyti neplanavote?

– Norėjau parašyti kelionės vadovą su dvasinėmis įžvalgomis ir patarimais keliautojams. Norėjau, kad knygoje būtų ir fizinio, Dailininkų kelio, ir dvasinio kelio, kuris padėtų žmonėms geriau susivokti savyje, nuorodos. Tačiau medžiagos buvo tiek daug, o įspūdžiai tokie stiprūs, kad nusprendžiau, jog dienoraščio žanras padės geriausiai juos atskleisti. Nesugalvojau kito formato, kuriame tilptų ir gamtos aprašymai, ir kelio nuorodos, ir istorinės užuominos, ir mano, keliautojos moters, potyriai, ir kunigo išmintingi patarimai apie dvasingesnį ir laimingesnį gyvenimą, ir fotografo pamąstymai apie meno reikšmę, ir net mano garsiai prieš miegą skaitomų H.K.Anderseno pasakų aptarimai.

– Ar buvote užsibrėžę tikslą nueiti tuos tuos 100000 žingsnių?

– Ne, tai dar vienas neplanuotas dalykas. Mes įveikėme ne visus etapus, ėjome tik puspenktos dienos, o po kelionės suskaičiavome, kad nuėjome apie 100 000 žingsnių. Man šis skaičius pasirodė labai simbolinis. O dabar galėčiau pasakyti, kad tiek žingsnių reikia nueiti, kad įvyktų vidinės transformacijos, kad kažką surastum ir suprastum, kad pagilintum ryšį su savimi.

– Ką jums asmeniškai davė ši kelionė?

– Na, visų pirma, davė du nuostabius bendrakeleivius ir leido parašyti knygą, kuri, galbūt išves kitus žmones į kelią. O jei kalbėti apie asmeninius pokyčius, galėčiau pasakyti, kad po šios kelionės tapau drąsesnė, tapau laisvesnė, nebesistengiu būti ponia tobulybė ir pasirodyti geresnė, nei esu iš tikrųjų. Po šios kelionės nebebijau svajoti garsiai. Dar vienas didelis pokytis yra tai, kad dabar daug dažniau užsuku į bažnyčią, nes jaučiuosi ten nebe kaip atėjusi į rūmus pas karalių, kur reikia susigūžti ir laikytis griežto protokolo, bet kaip atėjus į svečius pas gerą draugą, kuris man linki gero.

– Kiek žinau, jūs buvote sugrįžusi į Dailininkų kelią su keliautojų grupe. Koks jausmas praeiti tuo pačiu keliu jau su išleista knyga rankose?

– Šiais metais praėjau Dailininkų keliu su dviem grupėm ir kiekvieną kartą žavėdavausi gamta ir bendrakeleiviais taip pat, kaip ir pirmą kartą. Tos smiltainio uolos, olos, tarpekliai, nesibaigiantys laipteliai ir kopėčios, nuolatinis kilimas ir leidimasis, smagus fizinis nuovargis ir kaskart užsimezgantis bendrumo jausmas duoda man tiek pat daug, kaip ir tiems, kas eina tuo keliu pirmą kartą. Paskiausioje kelionėje prieš mėnesį mes iš tiesų keliavome su ką tik pasirodžiusia knyga. Jausmas buvo labai smagus. Ypač klausyti, kaip keliautojai prieš miegą skaito ištraukas iš mano knygos. Taip, kaip aš savo bendrakeleiviams prieš miegą skaitydavau pasakas.

– Turbūt perskaičius knygą, atsiras norinčių keliauti ir kitais metais. Nenuvilsite jų?

– Manau, kad ne visiems žmonėms reikalingas vedlys. Kelias gerai pažymėtas, yra nemažai informacijos internete ir saugu keliauti individualiai. Su manim keliauja dažniausiai vienišiai, kurie atviri įspūdžiams ir pokyčiams. Tokius kitąmet kelis kartus pasiimsiu į kelią.

– Linkiu sėkmės ir jums, ir jūsų knygai.

Lina Ever yra rašytoja, blogerė, žurnalistė ir gidė po Berlyną ir Potsdamą. „Kelyje. 100000 žingsnių su kunigu Algirdu Toliatu“ yra penktoji jos knyga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius