-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

15min knygos 2018“: aiškėja skaitytojų favoritai

Prieš savaitę prasidėjo balsavimas „15min knygos 2018“ rinkimuose. Šiais metais rinkimai vyksta keturiose skirtingose kategorijose – lietuvių autorių grožinės ir negrožinės knygos bei verstinės grožinės ir negrožinės knygos. Lietuvių autorių kategorijose atrinkta po dešimt kūrinių, verstinių knygų – po penkiolika. Skaitytojai iš jų kiekvienoje kategorijoje atrinks po penkis kūrinius. Jau aiškėja skaitytojų favoritai.
Renginio akimirka
Mergina skaito / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Balsuoti „15min knygos 2018“ rinkimuose galima čia.

Lietuvių autorių grožinės knygos kategorijoje užtikrintai pirmauja Marius Povilas Elijas Martynenko su knyga „Be penkių pasaulio pradžia: tekstai malonumui sužadinti“ – už šį kūrinį balsavo 36 proc. skaitytojų. Antroje vietoje – Gretos Ambrazaitės „Trapūs daiktai“ (14 proc.), trečią ir ketvirtą vietas dalijasi Lauros Sintijos Černiauskaitės romanas „Šulinys“ ir Valdo Papievio knyga „Brydė“ – šie kūriniai sulaukė po 10 proc. skaitytojų balsų. Penketuką baigia Mariaus Buroko eilėraščių knyga „Švaraus buvimo“ (9 proc.).

Lietuvių autorių negrožinės knygos kategorijoje į priekį išsiveržęs Gediminas Kulikauskas su knyga „Lietuvių kodas: įpročiai ir būdas senovės lietuvio prieš 100 metų“ – už šią knygą balsavo 32 proc. skaitytojų. Antroje vietoje – Sigitas Parulskis su knyga „Amžinybė manęs nejaudina“ (11 proc.), o trečią ir ketvirtą vietas dalijasi Darius Pocevičius su knyga „Istoriniai Vilniaus reliktai 1944-1990“ ir Giedra Radvilavičiūtė su knyga „Esė apie rašytojus ir žmones“ – už šias knygas kol kas balsavo 10 proc. skaitytojų.

Dėl patekimo į penketuką aktyviai kovoja dar dvi knygos: tiek Vaivos Rykštaitės „Pirmąkart mama: faktai, mitai, giminės moterų balsai ir vienos mamos istorija“, tiek ir Vytauto Toleikio „Pasakojimai prabudus“ sulaukė 8 proc. skaitytojų balsų.

Žvelgiant į grožinių verstinių knygų kategoriją matome nuožmią kovą. Čia pirmauja Howardo Phillipso Lovecrafto „Tykantis tamsoje“ ir Philippe'o Claudelio „Brodekas“ – už šias knygas po 11 proc. skaitytojų atidavė balsus. Už Elenos Ferrante knygą „Apie tuos, kurie pabėga, ir tuos, kurie lieka“ bei Karlo Ove Knausgårdo kūrinį „Mano kova“ balsavo po 10 proc. skaitytojų, tad šie kūriniai kol kas dalijasi trečią ir ketvirtą vietas. Į penketuką kol kas patenka ir Virginia Woolf su knyga „Tarp veiksmų“ – už ją balsavo 9 proc. skaitytojų.

Tarp negrožinių verstinių knygų pirmauja Yuvalo Noaho Harario knyga „Homo Deus: glausta rytojaus istorija“ – už ją balsavo 17 proc. skaitytojų. Antroje vietoje – Witoldo Gombrowicziaus „Lenkiški prisiminimai“ (12 proc.), o trečią ir ketvirtą vietas dalijasi po 11 proc. skaitytojų balsų sulaukę Icchokas Rudaševskis ir knyga „Vilniaus geto dienoraštis = געטא ווילנער פון טאגבוך]“ bei Peteris Wohllebenas ir knyga „Paslaptingas medžių gyvenimas: ką jie jaučia, kaip bendrauja – neregimo pasaulio atradimai“. Penketuką baigia Nadia Murad knyga „Paskutinė mergina. Mano nelaisvės ir kovos su „Islamo valstybe“ istorija“ (10 proc.).

Skaitytojai savo balsą rinkimuose „15min knygos 2018“ gali atiduoti iki gruodžio 7 dienos. Vėliau iš daugiausiai balsų surinkusių knygų komisija išrinks rinkimų laureatus, kurie bus paskelbti gruodžio 14 dieną. Balsuoti galima čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius