-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min knygos 2018“: populiariausios leidyklos, rašytojai ir kiti įdomūs faktai

Prasidėjo „15min knygų 2018“ rinkimai, kuriuose iš viso keturiose kategorijose nominuota 50 kūrinių. Šiais metais skaitytojai kartu su komisija išrinks geriausią lietuvių autorių grožinės ir negrožinės literatūros kūrinį bei geriausią verstinę grožinės ir negrožinės literatūros knygą. Kuo išskirtiniai šie rinkimai? Pateikiame faktus apie rinkimų nominantus.
Knyga
Knyga / 123rf.com nuotr.

Savo balsą už norimą knygą ar autorių galite atiduoti paspaudę šią nuorodą. Čia taip pat rasite visą informaciją apie rinkimuose dalyvaujančias knygas, jų aprašymus ir pan.

Verstinių knygų kategorijose (grožinės ir negrožinės knygos) iš viso nominuota po 15 knygų, o analogiškose kategorijose tarp lietuvių autorių iš viso nominuota po 10 knygų. Tad iš viso „15min knygos 2018“ rinkimuose dalyvauja 50 knygų.

Ilgąjį knygų sąrašą atrinko komisija. Dabar už šio sąrašo knygas gali balsuoti 15min skaitytojai, kurie atrinks po penkias geriausias kategorijos knygas – iš viso 20 knygų, iš kurių komisija išrinks „15min knygų 2018“ rinkimų laureatus.

Dominuoja rašytojai vyrai ir vertėjos moterys

Jei į šiuos rinkimus pažvelgtume per lyčių prizmę, tai daugiausia sutiktume rašytojų vyrų. Iš visų 50-ies kūrinių net 38 yra parašę vyrai ir tik 12 moterys. Beje, vyrai čia pirmauja, jei žvelgtume ir į atskiras kategorijas.

Štai lietuvių grožinių knygų kategorijoje matome, kad nominuotos 8 knygos, kurias parašė vyrai, ir tik 2, kurias parašė moterys. Negrožinių knygų autorių iš Lietuvos kategorijoje matoma panaši situacija – iš dešimties knygų 7 parašė vyrai ir 3 moterys rašytojos.

Verstinių knygų kategorijoje niekas nesikeičia – iš penkiolikos verstinių grožinių knygų, kurios dalyvauja rinkimuose, 10 parašė vyrai, 5 – moterys. O žvelgiant į negrožinių verstinių knygų kategoriją, čia net 13 knygų parašė vyrai ir tik 2 moterys.

Tiesa, tarp autorių lyderiauja rašytojai vyrai, o tarp vertėjų matome priešingą situaciją: čia abiejose verstinių knygų kategorijose nominuota 12 vertėjų vyrų ir 22 vertėjos moterys.

Žvelgiant į vertėjus, yra dvi knygos, kurias vertė ne vienas vertėjas, o bent tu: tai H.P.Lovecrafto kūrybos rinktinė „Tykantis tamsoje“ (vertė Marius Burokas, Paulius Jevsejevas, Virginija Mickienė ir Andrius Kunčina) ir M.Merleau-Ponty „Juslinio suvokimo fenomenologija“ (vertė Jūratė Skersytė ir Nijolė Keršytė). Tad iš viso šiais metais 30 verstinių knygų kategorijose esančių kūrinių vertė 34 vertėjai.

Beje, M.Burokas į „15min knygų 2018“ rinkimus pateko ir kaip vertėjas, ir kaip autorius. Jo poezijos knyga „Švaraus buvimo“ nominuota lietuvių autorių kategorijoje. Išlaikant objektyvumą jis čia nuo balsavimo susilaikė.

O štai pernai verstinių knygų kategorijoje ekspertų ir skaitytojų geriausiu darbu įvertintas vertėjas Laimantas Jonušys ir šiemet pateko į komisijos akiratį – nominuota jo versta Josepho Campbello knyga „Mitai, kuriais gyvename“ .

Verstinių knygų kategorijose daugiausia kūrinių pristato „Kitos knygos“

Žvelgiant į leidyklas, šiais metais tarp 50-ies knygų daugiausiai pateko leidyklos „Kitos knygos“ (10) ir Lietuvos rašytojų sąjungos (8) kūriniai. Į bendrąjį kategorijų sąrašą pateko po 6 leidyklų „Baltos lankos“ ir „Tyto alba“ knygas, po 4 – leidyklų „Apostrofa“ ir „Alma littera“. 3 knygos nominuotos leidyklų „Sofoklis“ ir „Odilė“, 2 – „Vagos“. Dar po vieną knygą į bendrąjį sąrašą pateko iš leidyklų „Aukso žuvys“, „Lapas“, „Naujasis Židinys-Aidai“ ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės sąrašo.

Daugiausia verstinių grožinių knygų rinkimuose dalyvauja iš leidyklos „Kitos knygos“ sąrašo – 4. Po 3 verstinių grožinių knygų kategorijoje pristato „Baltos lankos“ ir „Alma littera“, 2 – „Sofoklis“. Po vieną – „Vaga“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla ir „Tyto alba“.

Tuo metu verstinių negrožinės literatūros knygų kategorijoje taip pat garsiausiai skamba leidyklos „Kitos knygos“ balsas – tokių knygų ji šioje kategorijoje pristato 4. „Baltos lankos“ pristato 3, „Tyto alba“ – 2, o dar po vieną pristato kitos leidyklos – „Sofoklis“, „Vaga“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, „Odilė“, „Lapas“ ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė.

Verstinių knygų kategorijoje dominuoja autoriai iš Jungtinių Valstijų – rinkimuose dalyvauja šešios jų parašytos knygos. Didžioji Britanija turi tokius tris autorius, o Prancūzija, Norvegija, Izraelis, Vokietija ir Lenkija po du. Dar po vieną užsienio šalies rašytoją rinkimuose matome iš šių šalių: Slovėnijos, Malaizijos, Indijos, Argentinos, Kanados, Meksikos, Italijos, Irako ir Švedijos.

Praėjusiais metais rinkimai vyko dviejose kategorijose – verstinės ir lietuvių autorių knygos. Palyginus su praėjusiais metais, yra keli autoriai, kurių verstinės knygos ir pernai taikėsi į apdovanojimą. Tai amerikiečių rašytojas Douglasas Adamsas su knyga „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“ (leidykla „Kitos knygos“, vertėjas – Saulius Repečka ), Elena Ferrante su knyga „Naujoji Pavardė“ (leidykla „Alma littera“, vertėja – Ieva Mažeikaitė) ir Yuvalis Noah Harari su knyga „Sapiens: glausta žmonijos istorija“ (leidykla „Kitos knygos“, – vertėjas Tadas Juras).

Lietuvių autorių kategorijose – Nacionalinės premijos laureatai

Lietuvių autorių kategorijose (grožinės ir negrožinės knygos) rasime aštuonis autorius, kurie yra gavę Nacionalinę kultūros ir meno premiją: Sigitas Geda (1994 m.), Marcelijus Martinaitis (1998 m.), Kornelijus Platelis (2002 m.), Sigitas Parulskis (2004 m.), Aidas Marčėnas (2005 m.), Kęstutis Navakas (2006 m.), Alfonas Andriuškevičius (2007 m.) ir Valdas Papievis (2016 m.).

Jei žvelgtume į leidyklų sąrašą, lietuvių autorių grožinės literatūros kategorijoje daugiausia knygų pristato Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla – 4, po dvi leidyklos „Apostrofa“ ir „Odilė“. Šioje kategorijoje nominuota po vieną „Tyto albos“ ir „Kitos knygos“ kūrinį.

Tarp lietuvių autorių negrožinės literatūros kūrinių, kurie dalyvauja rinkimuose, daugiausia išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, „Apostrofa“ ir „Tyto alba“ – po dvi. O po vieną išleido šios leidyklos: „Kitos knygos“, „Alma littera“, „Aukso žuvys“ ir „Naujasis Židinys-Aidai“.

Beje, lietuvių autorių kategorijose yra tik vienas autorius, kurio knyga ir praėjusiais metais pretendavo tapti „15min knygos 2017“ laureate. Tai – Valdo Papievio romanas „Žiebtuvėliai ir anarchistai“ (leidykla „Odilė“).

Atiduoti savo balsą „15min knygos 2018“ rinkimuose galima iki gruodžio 5 dienos. Susipažinti su rinkimuose dalyvaujančiomis knygomis ir balsuoti galite paspaudus čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius