Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min knygų rinkimai: kas išsiveržė į lyderius?

Ketvirtieji 15min knygų 2020 rinkimai, kuriuose iš viso keturiose kategorijose nominuota 60 kūrinių, įsibėgėja. Skaitytojai kartu su komisija išrinks geriausią lietuvių autorių grožinės ir negrožinės literatūros kūrinį bei geriausią verstinę grožinės ir negrožinės literatūros knygą. Kviečiame jus aktyviai balsuoti, o čia apžvelgiame, kas šiuo metu išsiveržę į lyderių pozicijas.
15min knygos 2020
15min knygos 2020 / 15min nuotr.

BALSUOTI GALITE ČIA

Lietuvių autorių grožinių knygų penkioliktuke jau nuo pat balsavimo pradžios labai daug balsų gavo Akvilė Kavaliauskaitė su savo novelių rinktinę „Kūnai“. Šiuo metu už šį kūrinį balsavo apie 20 proc. skaitytojų.

Kiekviena nauja Undinės Radzevičiūtės knyga tampa įvykiu, tad ir jos naujas romanas „Grožio ir blogio biblioteka“ irgi sulaukė skaitytojų dėmesio. Už šią knygą balsavo 12 proc. skaitytojų. Viena staigmenų tai, kad šią žinomą autorę pagal balsų skaičių pasivijusi debiutantė – Lina Simutytė su savo pirmuoju novelių rinkiniu „Miesto šventė“.

Dar vienas žinomas vardas šiame sąraše – Sigitas Parulskis. Už jo knygą, kurioje supinamas tekstas su nuotraukomis, balsavo apie 10 proc. skaitytojų. Penketuke atsidūrė ir Jurga Tumasonytė, kurios kūrinys „Remontas“, atspindintis jos kartos formavimąsi, šiuo metu surinkęs 9 proc. skaitytojų balsų.

Lietuvių autorių negrožinių knygų sąraše – akivaizdus lyderis. Tai Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės kūrinys „Kabinetas 339“, pasakojantis apie politikos ir žurnalistinio darbo užkulisius. Už šią knygą balsavo net 44 proc. skaitytojų.

Kelionių ilgesį nemažai kas malšina ir skaitydami knygas. Tai liudija ir faktas, kad Liudo Dapkaus knyga „Žuvis, kuri supainiojo duris: ir kitos 69 istorijos iš šešių žemynų“, kurioje sudėtos jo kelionių istorijos, šiuo metu surinkusi 15 proc. balsų.

Kita aktuali tema – apie tai, kaip tai, kaip keičiasi požiūris į vaikų auginimą. Apie tai rašoma Veronikos Urbonaitės-Barkauskienės knygoje „Devyniasdešimtųjų vaikai tampa tėvais“, kuri šiuo metu surinkusi 8 proc. balsų.

Po 6 proc. balsų surinko savitas žvilgsnis į Vilniaus istoriją, atskleistas Gabijos Lunevičiūtės knygoje „Vilniaus atminties punktyrai“, bei išskirtinis tiek turiniu, tiek dizainu kūrinys – Jonas ir Adolfas Mekai „Gyvenimo lai(š)kai“.

Grožinių verstinių knygų sąraše kol kas aiškaus lyderio nėra. Daugiausia balsų šiuo metu surinkusi Donna Tartt knyga „Dagilis“ (vertė Andrius Patiomkinas) – už ją balsavo 16 proc. skaitytojų.

Nobelio premijos laureatė Olga Tokarczuk, kurios vienas vertimas jau buvo apdovanotas šiuose rinkimuose, ir vėl tarp lyderių. Jos kūrinys „Varyk savo arklą per mirusiųjų kaulus“ (vertė Vyturys Jarutis) surinko 13 proc. balsų.

Marinos Stepnovos kūriniai sulaukia didelio dėmesio, taip nutiko ir su jos naujausia knyga „Sodas“ (vertė Dalia Saukaitytė) – šiuo metu už knygą balsavo 12 proc. skaitytojų.

Portugalų literatūros klasika – Fernando Pessoa knyga „Nerimo knyga“ (vertė Audrius Musteikis) šiuo metu yra surinkusi 8 proc. balsų, o penketuką baigia visame pasaulyje populiari Sally Rooney knyga „Normalūs žmonės“ (vertė Viktorija Uzėlaitė).

Verstinių negrožinių knygų penketuko viršuje kol kas sukrečiantis Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič kūrinys „Paskutinieji liudininkai“ (vertė Alma Lapinskienė) – už šią knygą balsavo 16 proc. skaitytojų.

Meistriškai pasakojimą apie ungurius su savo paties gyvenimu susiejęs Patrikas Svenssonas su knyga „Apie ungurius ir žmones: mįslingiausios pasaulio žuvies istorija“ (vertė Alma Braškytė) kol kas antroje vietoje su 13 proc. balsų.

Miego fenomenas domina daugybę žmonių, tai įrodo ir Matthew Walker knygos „Kodėl mes miegame“ (vertė Jovita Liutkutė) populiarumas – už šį kūrinį balsavo 10 proc. skaitytojų.

Nenuobodžiai papasakoti apie istoriją sugeba retas. Ir vienas iš tokių yra Michailas Zygaras, kurio knyga „Imperija turi mirti“ (vertė Dalia Saukaitytė) šiuo metu surinko 9 proc. balsų.

Penketuką baigia Rūtos Vanagaitės ir Christopho Dieckmanno knyga „Kaip tai įvyko? Christoph Dieckmann atsako Rūtai Vanagaitei“, kuriai iki šiol atiteko 8 proc. skaitytojų balsų.


15min skaitytojai iki gruodžio 6 dienos gali balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, geriausias knygas. Tuomet ekspertų komisija balsuos dėl kiekvienoje kategorijoje 5 daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų.

Komisijos balsai bus sudėti su skaitytojų balsais – taigi, išrenkant laimėtoją 50 proc. lems skaitytojai, 50 proc. ekspertai. Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 15 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius