Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min knygų rinkimai: kokios verstinės grožinės knygos pretenduoja į apdovanojimą

Prasidėjo jau ketvirtieji 15min knygų 2020 rinkimai, kuriuose iš viso keturiose kategorijose nominuota 60 kūrinių. Skaitytojai kartu su komisija išrinks geriausią lietuvių autorių grožinės ir negrožinės literatūros kūrinį bei geriausią verstinę grožinės ir negrožinės literatūros knygą. Kviečiame susipažinti su knygomis, kurios į apdovanojimą pretenduoja verstinės grožinės literatūros kategorijoje.
Užsieno autorių grožiniai kūriniai
Užsieno autorių grožiniai kūriniai / 15min nuotr.

15min skaitytojai iki gruodžio 6 dienos gali balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, geriausias knygas. Tuomet ekspertų komisija balsuos dėl kiekvienoje kategorijoje 5 daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų.

Komisijos balsai bus sudėti su skaitytojų balsais – taigi, išrenkant laimėtoją 50 proc. lems skaitytojai, 50 proc. ekspertai. Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 15 dieną.

BALSUOTI GALITE ČIA

Lucia Berlin „Namų tvarkytojos vadovas“

Leidykla: „Kitos knygos“

Vertėja: Eglė Naujokaitytė

15min nuotr./Lucia Berlin „Namų tvarkytojos vadovas“
15min nuotr./Lucia Berlin „Namų tvarkytojos vadovas“

Knygos autorė laikoma visų „stiprių moterų rašytojų“, tokių kaip Jennifer Egan ar Rachel Kushner, krikštamote. Ji per daug gerai žino gausybę tamsiausių gyvenimo užkaborių, kad ką nors vyniotų į vatą. Dėl to jos sunkiai užsitarnautas, bet išskirtinis tonas ir vizija tik įrodo: dėl tokių istorijų verta daug ką išgyventi. Novelių rinkinys „Namų tvarkytojos vadovas“ įtvirtina rašytoją kaip puikią ir išskirtinę rašytoją, vertą plačiosios auditorijos dėmesio.

Roberto Bolaño „2666“

Leidykla: „Kitos knygos“

Vertėja: Alma Naujokaitienė

15min nuotr./Roberto Bolaño „2666“
15min nuotr./Roberto Bolaño „2666“

Šis romanas vadinamas svarbiausiu per pastaruosius 25 metus ispanų kalba parašytu kūriniu. R.Bolaño, kaip anksčiau G.G.Márquezas, tapo įtakingiausiu savo kartos Lotynų Amerikos rašytoju ir užima nenuginčijamą vietą pasaulio literatūros istorijoje. Knygoje telpa visa, kas svarbiausia autoriaus kūryboje ir gyvenime: nenuspėjama, kvapni ir žiauri Lotynų Amerika, detektyvinis elementas, nutrūktgalviškos kelionės ir meilė. Tai svarbiausias šio rašytojo kūrinys, alsuojantis aistra, gaivališkumu, unikalus balsas literatūroje ir pašėlęs rašytojo užmojis apjungti tai, kas svarbiausia.

J.M.Coetzee „Peterburgo meistras“

Leidykla: „Sofoklis“

Vertėja: Nijolė Regina Chijenienė

15min nuotr./J.M. Coetzee „Peterburgo meistras“
15min nuotr./J.M. Coetzee „Peterburgo meistras“

Romano veiksmas vyksta vėlyvą 1869 metų rudenį. Į Sankt Peterburgą iš Drezdeno išsiaiškinti posūnio Pavelo mirties aplinkybių slapčiomis atvyksta Fiodoras Dostojevskis. Slegiamas sielvarto ir kaltės, jis seka pėdsakais, kurie nuveda rašytoją prie Sergejaus Nečiajevo. Negi Pavelas buvo Nečiajevo pasekėjas? Ar jis mylėjo savo patėvį, ar niekino? Dostojevskis persikelia į posūnio kambarį, guli jo lovoje, vilki jo drabužiais. Aiškindamasis mirties aplinkybes, rašytojas atsiskleidžia kaip beribių prieštaravimų figūra.

Virginie Despentes „Vernonas Subutexas“

Leidykla: „Baltos lankos“

Vertėjas: Paulius Jevsejevas

15min nuotr./Virginie Despentes „Vernonas Subutexas“
15min nuotr./Virginie Despentes „Vernonas Subutexas“

Prancūzų autorės Virginie Despentes romanas iš dalies yra socialinis epas, iš dalies – pankroko trileris. Tai puikus šiuolaikinės visuomenės portretas, parašytas su aistra ir įniršiu. Tekstas neria tiesiai į žmogaus gelmes. Seksas, narkotikai ir devintojo dešimtmečio muzikos pasaulis. „Vernonas Subutexas“ yra kupinas ryškių herojų bei skirtingų požiūrių. Čia susidursime su bandančiu maištauti bankininku; dėl narkotikų sūnų praradusiu tėvu; nesėkmingu režisieriumi; prieš žmoną smurtaujančiu vyru; musulmone tapusia porno žvaigždės dukra ir daugeliu kitų. Autorė geba meistriškai perjungti skirtingas laiko perspektyvas ir tarsi perkelia skaitytojus į savo personažų galvas.

Elena Ferrante „Melagingas suaugusiųjų gyvenimas“

Leidykla: „Alma littera“

Vertėja: Ieva Mažeikaitė-Frigerio

15min nuotr./Elena Ferrante „Melagingas suaugusiųjų gyvenimas“
15min nuotr./Elena Ferrante „Melagingas suaugusiųjų gyvenimas“

Tai pirmasis Elena Ferrante romanas, išleistas po garsiosios „Neapolietiškos sagos“ serijos, kurią pradėjo knyga „Nuostabioji draugė“. Ši knyga ir vėl nukelia mus į Neapolio miestą, tai jaunos merginos brendimo romanas, įžengimas į suaugusiųjų pasaulį. Romanas „Melagingas suaugusiųjų gyvenimas“ apima daugybę temų. Knygoje kalbama, kaip suaugusieji, kuriuos visada mylėjai, pradeda atstumti ir jaunas žmogus atranda, kad žmonės yra sudėtingi ir ydingi, o ne paprastos ir nuoširdžios būtybės, kuo visi bando įtikinti vaikystėje. „Melagingas suaugusiųjų gyvenimas“ – pasakojimas apie tą skausmingą žingsnį iš paauglystės.

John Fowles „Danielius Martinas“

Leidykla: „Alma littera“

Vertėja: Zita Marienė

15min nuotr./John Fowles „Danielius Martinas“
15min nuotr./John Fowles „Danielius Martinas“

Britų romanistas lietuvių skaitytojams puikiai pažįstamas iš knygų „Prancūzų leitenanto moteris“, „Magas“, „Kolekcionierius“ ir „Juodmedžio bokštas“. 1977 m. išleista ši knyga, pasak autoriaus, autobiografiškiausias jo romanas. Per savo herojus autorius bando atsakyti į klausimą – ar įmanoma iki galo pažinti tiek kitą žmogų, tiek save patį? Nors pagrindinės romano mintys ir klausimai yra universalūs, knygoje netrūksta ir tikslių antrosios XX a. pusės laikmečio ženklų. Autorius nagrinėja britų ir amerikiečių charakterių skirtumus, populiariosios kultūros invaziją, atskleidžia isterišką ir nužmogintą moderniojo pasaulio tikrovę, ją nuspalvindamas nepakartojamu sąmoju ir ironija.

Michel Houellebecq „Serotoninas“

Leidykla: „Kitos knygos“

Vertėja: Liucija Černiuvienė

15min nuotr./Michel Houellebecq „Serotoninas“
15min nuotr./Michel Houellebecq „Serotoninas“

Garsiojo prancūzų rašytojo naujausias kūrinys yra yra kandus, bauginantis, linksmas, užgaulus ir nepolitkorektiškas romanas apie dabartinę Europos būklę, Vakarų civilizaciją ir žmoniją. Knyga taip pat yra ir apie žmogų, paskendusį sistemoje, jo santykį su aplinka ir nepasitenkinimo jausmą. Tai – prasmės jausmą praradusio ir jį bandančio atrasti žmogaus paveikslas. Pagrindinė tema čia – žmogaus vienatvė, nesugebėjimas mylėti ir priimti meilės, tapimas svetimu pasaulyje, kuriame visko yra per daug, kuris tampa per sudėtingas, kad galėtumei jame rasti laimę.

Karl Ove Knausgaard „Mano kova. Vaikystės sala“

Leidykla: „Baltos lankos“

Vertėja: Justė Nepaitė

15min nuotr./Karl Ove Knausgaard „Mano kova. Vaikystės sala“
15min nuotr./Karl Ove Knausgaard „Mano kova. Vaikystės sala“

Visame pasaulyje išgarsėjusiame šešių autobiografinių romanų cikle „Mano kova“ autorius atvirai aprašo savo paties, o ne išgalvotų personažų gyvenimą, tačiau kiekviena ciklo knyga skaitoma kaip tvirtais siužeto siūlais sukabintas romanas. Trečiame ciklo romane rašytojas aprašo savo vaikystę saloje. Aštuntojo dešimtmečio pradžioje jis su tėvais ir broliu įsikelia į naują namą naujame kvartale. Rodos, šeimai prieš akis – visas gyvenimas. Tačiau pamažu juos supanti erdvė kinta, joje darosi klaustrofobiškai ankšta. Tik kas keičiasi iš tiesų – pasaulis ar jie patys?

Clarice Lispector „Arti laukinės širdies“

Leidykla: „Baltos lankos“

Vertėjas: Audrius Musteikis

15min nuotr./Clarice Lispector „Arti laukinės širdies“
15min nuotr./Clarice Lispector „Arti laukinės širdies“

Clarice Lispector – iškiliausia XX a. brazilų rašytoja, tituluojama svarbiausia žydų autore po F.Kafkos. Ši knyga, pirmas autorės romanas, kurį ji parašė būdama vos 23-ejų, Brazilijoje tapo precedento neturinčia literatūros sensacija. Tai jaunos moters vardu Žoana, kuri literatūros kritikų laikoma pačios Claricės Lispector asmenybės menine falsifikacija, brandos istorija, parašyta sąmonės srauto metodu. Žoanos keistumas aplinkinius ir atstumia, ir traukia. Nuo pašėlusios ir vienišos vaikystės, nelaimingos santuokos su Otavijumi iki sprendimo atsisakyti konvencionalaus gyvenimo taisyklių ir rasti pasaulyje savo kelią vienai ir nepriklausomai – be galo trapi, protinga, ekscentriška, kūrybinga ir užsisklendusi Žoana puoselėja sudėtingą ir permainingą vidinį pasaulį, apmąsto žmogaus egzistencijos prasmę, jo nuodėmingumą, laisvę būti savimi.

Fernando Pessoa „Nerimo knyga“

Leidykla: „Odilė“

Vertėjas: Audrius Musteikis

15min nuotr./Fernando Pessoa „Nerimo knyga“
15min nuotr./Fernando Pessoa „Nerimo knyga“

Viena svarbiausių visų laikų portugalų literatūros knygų, įstabus moderniojo pasaulio tekstas, kūrinys, pavergiantis egzistenciniais pasažais, kalbos grožiu, sapniška pasaulio vizija, poetiška kasdienybės transformacija. Portugalų poetas ir prozininkas Fernando Pessoa (1888–1935) – mįslinga asmenybė, neprilygstamas tapatybių kūrėjas. Jis išgalvojo ir Bernardą Soarešą, kuriam patikėjo didžiojo savo sumanymo – „Nerimo knygos“ – autorystę. Šis kūrinys buvo surinktas po rašytojo mirties iš jo paliktų sunkiai įskaitomų rankraščių. Pirmąkart pasirodžiusi tik1982 metais, „Nerimo knyga“ tapo vienu iš pamatinių portugalų literatūros kūrinių. Ji apibūdinama kaip antiknyga, kaip literatūra anapus literatūros, kaip veikalas be rėmų ir be ribų. Joje F.Pessoos talentas iškyla visa didybe.

Sally Rooney „Normalūs žmonės“

Leidykla: „Alma littera“

Vertėja: Viktorija Uzėlaitė

15min nuotr./Sally Rooney „Normalūs žmonės“
15min nuotr./Sally Rooney „Normalūs žmonės“

Knyga, tapusi literatūros fenomenu. Kritikai rašytoją vadina Instagramo kartos Salingeriu, o pagal kūrinį sukurtas serialas dar padidino šios knygos kaip savosios kartos atspindžio statusą. Tai istorija apie abipusį susižavėjimą, draugystę ir meilę. Mes kelerius metus lydime du žmones, – linksmus, kerinčius, sudėtingus, – bandančius gyventi atskirai, bet neįstengiančius. Romane parodoma, kaip sunku pasikeisti. Ir su jaudinančiu švelnumu atskleidžiama, kaip susipažįstame su seksu ir galia, su troškimu skaudinti ir būti skaudinamam, su geismu mylėti ir būti mylimam.

Marina Stepnova „Sodas“

Leidykla: „Tyto alba“

Vertėja: Dalia Saukaitytė

15min nuotr./Marina Stepnova „Sodas“
15min nuotr./Marina Stepnova „Sodas“

Tai naujausia autorės knyga, nukelianti į XIX a. Rusiją, į klestinčią kunigaikščio Boriatinskio sodybą, apsuptą lūžtančio nuo gėrybių sodo. Ir sodyba, ir pats kunigaikščių gyvenimas – kaip šventė: amžina, dosni, džiūgaujanti. Tačiau į šį gyvenimą ateina vėlyvas ir niekieno nelaukiamas vaikas. Dukra, kurios gimimas sugriauna idealiai atrodžiusią šeimą. Tusia nuo gimimo yra kitokia. Ji nuo gimimo daro ką nori, elgiasi kaip neįprastai laisvai, šokiruodama aplinkinius. Ji pati sprendžia, kada jai pradėti kalbėti. Kaip elgtis, kuo domėtis, ką mylėti ir ko neapkęsti – o tai neatleistina toje aplinkoje, kurioje jai tenka gyventi.

Donna Tartt „Dagilis“

Leidykla: „Alma littera“

Vertėjas: Andrius Patiomkinas

15min nuotr./Donna Tartt „Dagilis“
15min nuotr./Donna Tartt „Dagilis“

Įspūdingo pasisekimo sulaukusios knygos „Slapta istorija“ autorė naują knygą brandino daugiau nei dešimtmetį. 2013 m. dienos šviesą išvydęs „Dagilis“ iš karto sulaukė išskirtinio literatūros kritikų ir skaitytojų dėmesio. „Amazon“ šį romaną pripažino geriausia metų knyga, o 2014 m. autorė buvo apdovanota prestižine Pulitzerio premija. Daugialypiame, nežabota energija pulsuojančiame romane autorė kalba apie meilę ir nusivylimą, jaunatvišką maištą, kovą dėl išlikimo, laimės paieškas bei ryžtą pasipriešinti gniuždantiems likimo kirčiams.

Olga Tokarczuk „Varyk savo arklą per mirusiųjų kaulus“

Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Vertėjas: Vyturys Jarutis

15min nuotr./Olga Tokarczuk „Varyk savo arklą per mirusiųjų kaulus“
15min nuotr./Olga Tokarczuk „Varyk savo arklą per mirusiųjų kaulus“

Tai ketvirtoji Nobelio literatūros premijos laureatės knyga lietuvių kalba. 2018 m. už romaną „Bėgūnai“ pelnė „Man Booker International Prize“. Antrą kartą šiai premijai rašytoja buvo nominuota 2019-aisiais už romaną „Varyk savo arklą per mirusiųjų kaulus“. Prieš dešimtmetį Lenkijoje išleistas romanas šiandien pasirodo dar aktualesnis, sodresnis ir dar subtiliau atskleidžiantis nūdienos pasaulio natas. Knygoje keliama daugybė svarbių idėjų, ji žavi puikiu humoru ir spalvingais personažais.

Walt Whitman „Žolės lapai“

Leidykla: „Kitos knygos“

Vertėjai: Marius Burokas, Kasparas Pocius

15min nuotr./Walt Whitman „Žolės lapai“
15min nuotr./Walt Whitman „Žolės lapai“

Waltas Whitmanas (1819–1892) – vienas svarbiausių amerikiečių poetų. Jo gyvenimo knyga, poezijos rinkinys „Žolės lapai“, pirmąkart pasirodė 1855-aisiais. Jame tebuvo 12 eilėraščių. Autorius knygą nuolat pildė, taisė ir ji tapo esminiu modernistinės poezijos rinkiniu. W.Whitmano poezija šiandien yra tokia pat šiuolaikiška, artima ir išlaisvinanti, kokia buvo ir prieš daugiau nei šimtmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius