-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min knygų rinkimuose iki skaitytojų balsavimo pabaigos liko vos kelios dienos: kas išsiveržė į lyderius?

Ketvirtieji 15min knygų 2020 rinkimai, kuriuose iš viso keturiose kategorijose nominuota 60 kūrinių, artėja prie pirmojo etapo pabaigos. Rinkimų metu skaitytojai kartu su komisija išrinks geriausią lietuvių autorių grožinės ir negrožinės literatūros kūrinį bei geriausią verstinę grožinės ir negrožinės literatūros knygą. Kviečiame jus aktyviai balsuoti, o čia apžvelgiame, kas šiuo metu išsiveržę į lyderių pozicijas.
15min knygos 2020
15min knygos 2020 / 15min nuotr.

15min skaitytojai iki gruodžio 6 dienos gali balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, geriausias knygas. Tuomet ekspertų komisija balsuos dėl kiekvienoje kategorijoje 5 daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų. Komisijos balsai bus sudėti su skaitytojų balsais – taigi, išrenkant laimėtoją 50 proc. lems skaitytojai, 50 proc. ekspertai. Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 15 dieną.

BALSUOTI GALITE ČIA

Pažvelkime, kokie knygų penketukai kiekvienoje kategorijoje šiuo metu pirmauja.

Lietuvių autorių grožinės literatūros kategorijoje nuo rinkimų pradžios aktyviai palaikoma rašytoja Akvilė Kavaliauskaitė ir antroji jos knyga „Kūnai“ – už ją balsą yra atidavę 19 proc. skaitytojų.

Pirmasis jaunosios kartos prozininkės Linos Simutytės apsakymų rinkinys „Miesto šventė“ renka 14 proc. balsų.

Knygų skaitytojų mylima Undinė Radzevičiūtė ir jos romanas „Grožio ir blogio biblioteka“ renka 12 proc.

Nacionalinės premijos laureato Sigito Parulskio knyga „Dvigubo dugno keleiviai“ turi 11 proc. balsų.

Į penketuką šioje kategorijoje taip pat patenka Jurga Tumasonytė ir jos romanas „Remontas“, kalbantis apie jos kartos išgyvenimus, gavęs 9 proc. skaitytojų balsų.

Arčiausiai penketuko yra tikrais įvykiais paremtas Rugilės Audenienės kūrinys „Vojago“, kol kas turintis 8 proc. balsų.

VIDEO: 15min metų knygos rinkimai: lietuvių autorių grožinės knygos

Lietuvių autorių negrožinės literatūros kategorijoje daugiausiai skaitytojų balsų renka Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo knyga apie tiriamosios žurnalistikos užkulisius „Kabinetas 339“ – ji kol kas sulaukė net 44 proc. skaitytojų balsų.

14 proc. balsų renka keliautojo Liudo Dapkaus kūrinys „Žuvis, kuri supainiojo duris: ir kitos 69 istorijos iš šešių žemynų“.

Veronikos Urbonaitės-Barkauskienės knyga apie dešimtojo dešimtmečio kartos tėvystę „Devyniasdešimtųjų vaikai tampa tėvais“ ir Jono ir Adolfo Mekų knyga „Gyvenimo lai(š)kai“ renka po 7 proc. balsų.

Penketuką kol kas šioje kategorijoje baigia gidės Gabijos Lunevičiūtės knyga apie sostinę „Vilniaus atminties punktyrai“, renkanti 6 proc. balsų.

Arčiausiai penketuko yra trečioji ir paskutinė žymaus lietuvių prozininko Juozo Baltušio dienoraščių knyga „Vietoj dienoraščio. 1984–1990“ – 5 proc. skaitytojų balsų.

Grožinių verstinių knygų kategorijoje pirmauja Donnos Tartt romanas „Dagilis“, renkantis 16 proc. balsų.

Nobelio literatūros premijos laureatė Olga Tokarczuk ir jos knyga „Varyk savo arklą per mirusiųjų kaulus“ kol kas sulaukė 13 proc. balsų.

Marinos Stepnovos romanas apie XIX a. Rusiją „Sodas“ turi 12 proc. balsų.

Viena svarbiausių visų laikų portugalų literatūros knygų pristatomas Fernando Pessoa kūrinys „Nerimo knyga“ turi 8 proc. balsų.

O penketuką baigia Sally Rooney bestseleris „Normalūs žmonės“, turintis 7 proc. skaitytojų balsų.

Tiesa, šioje kategorijoje dar bent kelios knygos renka 6 proc. balsų ir yra labai arti patekimo tarp penkių skaitytojų išrinktų geriausių kategorijos knygų: Roberto Bolaño „2666“, Michelio Houellebecqo „Serotoninas“, Karlo Ove Knausgaardo „Mano kova. Vaikystės sala“, Walto Whitmano „Žolės lapai“.

15min skaitytojai iki gruodžio 6 dienos gali balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, geriausias knygas.

Negrožinės verstinės literatūros kategorijoje pirmauja Nobelio premijos laureatė Svetlana Aleksijevič ir jos knyga „Paskutinieji liudytojai“ – 14 proc. balsų.

13 proc. skaitytojų balsų sulaukė Patriko Svenssono knyga „Apie ungurius ir žmones: mįslingiausios pasaulio žuvies istorija“.

O Rūtos Vanagaitės ir Christopho Dieckmanno knyga „Kaip tai įvyko? Christoph Dieckmann atsako Rūtai Vanagaitei“, psichiatro Matthew Walkerio knyga „Kodėl mes miegame“ ir Michailo Zygaro knyga „Imperija turi mirti“ renka po 10 proc. balsų.

Arčiausiai patekimo į penketuką šioje kategorijoje yra trys knygos, renkančios po 6 proc. skaitytojų balsų: Oskaro Milašiaus „Laiškai“, Deirdre Bair „Jung. Biografija“ ir Andy Warholo „Andy Warholo filosofija: (nuo A iki B ir atgal)“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius